Mercedes 190E (W201) – Alles u moet weten

Mercedes W201 was in productie tussen 1982 en 1993 en in die tijd kwam het in allerlei variaties en motorconfiguraties, maar populairst is 190E. 190E kwam met of een 2.0L in-line 4-cilindermotor, een 2.2L in-line 4-cilindermotor, een 2.6L in-line 6-cilindermotor, of de twee Cosworth gemaakte DTM motoren.

Al deze motoren zijn inderdaad gemaakt om lang mee te gaan, maar de beste zijn gereserveerd voor de Evolution en Cosworth modellen die nu ongelooflijk gewild en duur zijn. De 3.2L 6-cilinder AMG motor en de 6-cilinder Cosworth motoren zijn de krachtigste met ongeveer 235pk.

De 190E ziet er uit en voelt jaren tachtig aan en veel mensen vinden dat de 190E eruit ziet zoals een echte Mercedes hoort te zien. Het is een werkelijk betrouwbare auto die honderdduizenden mijlen kan duren indien in fatsoenlijke voorwaarde gehouden. Bijna 2 miljoen 190E exemplaren werden verkocht tijdens zijn 11 jaar in productie wat betekent dat het vinden van één vrij gemakkelijk is.

190E is beschikbaar met of een 5 versnellingshandboek of een 4 versnellingsauto, en allebei van deze zijn fatsoenlijk. Echter, zorg ervoor dat de versnellingsbak olie te vervangen om de vier jaar op het maximum als je wilt allerlei versnellingsbak-gerelateerde problemen te ervaren.

Mercedes 190E – de krachtbron

De 190E werd geleverd met allerlei motor opties, variërend van 122pk en helemaal tot 235pk voor de range-topping Cosworth en AMG modellen. Pre 1988 auto’s zijn bekend om allerlei motor-gerelateerde problemen te ervaren, omdat ze worden geleverd met een single-row distributieketting die is slechts in staat om ongeveer 100k mijl of zo duren.

Post-1988 modellen alle gebruik gemaakt van een dubbele-rij timing rij keten die is een stuk betrouwbaarder en in staat om meer dan twee keer zo lang duren. 190E is een vrij lichtgewichtauto wat betekent dat 235hp meer dan genoeg is. Het handboek met 5 versnellingen schijnt robuuster te zijn en u krijgt één extra toestel dat efficiency zou moeten verhogen.

  Moet ik een Tesla of een Mercedes kopen?

De beste 190E motor is 2.6L omdat het een aardig evenwicht tussen grootte en macht terwijl het zijn superieur betrouwbaar aanbiedt. Cosworth gemaakt 190E modellen zijn de meest populaire van het stel en misschien wel de beste om te rijden, op de voet gevolgd door de EVO en 3.2L AMG modellen.
Alle 190E modellen werden geleverd met een achterwielaandrijving en er was geen optie om te gaan voor een all-wheel-drive systeem. Al met al biedt de 190E een kleurrijk palet aan krachtbronnen en bijna allemaal zijn ze tot op de dag van vandaag verbazingwekkend.

Mercedes 190E – het ontwerp en de chassis

De Mercedes 190E biedt een klassiek Mercedes jaren ’80 statig ontwerp dat waarschijnlijk zelfs over 20 jaar nog mooi zal lijken. De jaren ’80 waren een tijd waarin Mercedes een meer hoekig ontwerp met boxy hoeken die hun auto’s kijken meer substantiële en commandant op de weg duwde. Tegenwoordig gebruikt Mercedes een vrouwelijkere ontwerptaal om hun auto’s gestroomlijnder te maken kijken.

190E weegt ongeveer 2.500-2900lbs wat betekent dat het een vrij lichtgewichtauto is. Als zodanig is een 235pk motor meer dan genoeg om de dynamiek en het chassis van de auto te verkennen. De AMG en EVO modellen zijn de meest plezierige om mee te rijden omdat ze voor dergelijke doeleinden zijn getuned.

  Wat is de beste Mercedes Sprinter motor?

Mercedes 190E – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De 190E is een redelijk betrouwbare auto die een hele lange tijd mee zou moeten kunnen gaan als hij goed onderhouden wordt. De gemeenschappelijkste kwesties zijn neer aan de het ontwerpfout van de enig-rijtimingsketting, hoofdpakkingslekken, corrosie, algemene slijtage en scheur en potentieel kraken en rammelen die uit het opschortingssysteem komen.

Nochtans, voor zover 30+-jaar-oude auto’s gaan, is 190E één van beste degenen daar omdat het een miljoen mijlen zonder enige belangrijke revisies kan duren. Het is vermeldenswaard dat de auto’s van na 1988 een stuk betrouwbaarder zijn dan de vroegere modellen.

Mercedes 190E – Waarde en praktische bruikbaarheid

De 190E kan nu ongelooflijk vals worden gekocht, maar als u er een in een meer fatsoenlijke staat wilt, zult u waarschijnlijk een paar duizend dollar moeten betalen. Nochtans, is het waardevolste 190E model EVO II die voor meer dan $300.000 verkoopt en de zeer beste voorbeelden kunnen voor meer dan $400.000 gaan.

Praktisch-wise, is 190E niets om over op te scheppen wat betekent dat het u en 3 verschillende passagiers in relatief comfort kan nemen, maar het kan niet zelfs met de huidige c-Klasse vergelijkbaar zijn voor zover de ruimte betreft.

FAQ Sectie

Is de Mercedes 190E een veilige auto?

De Mercedes 190E is een relatief veilige auto, maar alleen voor zover het andere auto’s uit de jaren 1980 betreft. De 190E is gewoon veel te oud om even veilig te zijn als de meeste moderne auto’s zijn. Mercedes heeft altijd geprobeerd om de veiligste auto’s op de markt aan te bieden en de 190E is niet ver van dat.

  Welk Mercedes-model is verwant met de Chrysler Crossfire?

NHTSA ontving rond 16 verschillende veiligheidsklachten over 190E die eigenlijk niet zo slecht is. Nochtans, is 190E zulk een oude auto dat de meeste mensen zelfs niet kijken naar dergelijke kwesties noch rapporterend hen als zij over hen komen.

Is de Mercedes 190E een Mercedes-klassieker?

Ongeveer 2 miljoen modellen van de 190E werden gemaakt in allerlei iteraties, wat betekent dat er te veel van zijn. De duurdere AMG-, Cosworth- en EVO-modellen zijn inderdaad klassiekers en hebben een hoge waarde op de oldtimermarkt.

Hoe dan ook, de meer reguliere modellen worden niet beschouwd als klassieke auto’s en zou niet verzamelen waarde na verloop van tijd. Sommige modellen in ongerepte staat zullen echter waarschijnlijk in waarde stijgen, maar alleen de tijd zal het zeker leren.

Wat is Mercedes Cosworth 190E?

In de late jaren 1970, wilde Mercedes concurreren in de rallysport, maar zij hadden een raceauto motor nodig. Mercedes nam contact op met Cosworth om een racemotor voor de 190E te ontwerpen en te ontwikkelen. Nochtans, overheerste Audi de rallywereld met zijn baanbrekend AWD systeem en Mercedes besliste om aan het Duitse Kampioenschap van de Toerwagen (DTM) met deze zelfde motor deel te nemen.

Nochtans, om aan het kampioenschap DTM deel te nemen, moest een fabrikant een raceauto op een bestaande wegauto baseren, en wegens dit, was 190E 2.3-16V geboren en werd later vervangen door het krachtigste 2.6L model.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts