Mercedes C240 – Alles wat u moet weten

De Mercedes C240 was in productie tussen 2001 en 2007, en in die tijd slaagde Mercedes erin om een ton van deze te verkopen. De C240 wordt geleverd met een 2.2L V6 met 170pk wat een redelijk behoorlijk aantal is voor een compacte luxe sedan uit de jaren 2000.

De C240 wordt geleverd met achterwielaandrijving en een automatische 5-versnellingsbak of een handgeschakelde 6-versnellingsbak. Qua design lijkt de C240 op elke andere Mercedes uit die tijd, wat betekent dat hij er stijlvol uitziet maar tegenwoordig relatief gedateerd is.

De C240 is inderdaad een betrouwbare auto, maar veel eigenaren klaagden over airbag problemen, elektrische problemen, lekkages, problemen met de motorriem en poelies, en algemene vermoeidheid en slijtage van de bekleding. Als je de C240 echter goed onderhoudt, zul je er waarschijnlijk een paar honderdduizend mijl uit kunnen persen.

De waarde van de C240 is nu stellair, want je kunt een fatsoenlijk exemplaar kopen voor ergens tussen de $5.000 en $8.000. Het is ook een vrij praktische auto die tot vier volwassen personen met al hun bagage zonder problemen kan vervoeren.

Mercedes C240 – De aandrijflijn

De C240 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2001 en veel mensen waren snel om het te kopen. Een van de redenen waarom de C240 zo populair was, is omdat hij wordt geleverd met een vrij krachtige motor gezien zijn grootte en marktpositie. De V6 in de C240 is soepel en verfijnd, wat past bij een auto met een badge met een driepuntige ster.

De 170 pk en 177 lb-ft koppel zijn perfect voor het chassis van de C240. De motor is vooral afgestemd op comfort en soepele lineaire acceleratie, wat betekent dat hij niet schokkerig of moeilijk te besturen is. De automatische versnellingsbak met 5 versnellingen past ook goed bij de 2.2 V6 omdat hij even verfijnd en geraffineerd is.

  2022 Mercedes GLA vs BMW X2

In die tijd bood Mercedes geen 4MATIC vierwielaandrijving aan voor kleinere modellen zoals de C-Klasse, wat betekent dat de C240 strikt een auto met achterwielaandrijving is. Er was ook een handgeschakelde versnellingsbak beschikbaar, maar deze was populairder in Duitsland en de rest van Europa.

De C240 haalt een gecombineerd verbruik van ongeveer 24 MPG, wat zelfs naar huidige maatstaven behoorlijk is. Al met al is de aandrijflijn van de C240 verfijnd en soepel, maar het maakt je op geen enkele manier enthousiast.

Mercedes C240 – Ontwerp en onderstel

Het design van de C240 is perfect in lijn met de E-klasse uit die tijd, wat betekent dat hij op de E-klasse lijkt, maar dan een beetje compacter. Dat is een goede zaak als je de C-Klasse wilde kopen, maar niet het beste als je de E-Klasse wilde kopen.

Wat het interieur betreft, ziet de C240 er zelfs naar hedendaagse maatstaven goed uit en biedt hij heel wat technologie, zoals verwarmde zetels, digitale airco, navigatie en een behoorlijk mooie stereo-installatie. Wat chassis en ophanging betreft, is de C240 een luxe auto en rijdt hij ook zo.

Dat betekent dat de C240 niet gemaakt is voor weekend canyon crushers, want hij biedt helemaal geen speelbaar onderstel. De C240 rijdt een beetje zoals de huidige C-Klasse, wat betekent dat hij niet sportief probeert te zijn, maar de nadruk legt op vlotheid en luxe.

Mercedes C240 – Betrouwbaarheid en mogelijke problemen

Zoals in het begin vermeld, kan de C240 honderdduizenden kilometers meegaan als je er goed voor zorgt. Dit betekent dat u voortdurend alle onderhoud moet uitvoeren, zoals het controleren en vervangen van alle vloeistoffen, het vervangen van de bougies en filters.

  Is een Mercedes GLA een goede auto?

Echter, de C240 komt met zijn billijk aandeel van problemen en de meest voorkomende worden geassocieerd met airbags, motor riemen en poelies, motorkoeling, lekkages, elektrische problemen, en algemene interieur slijtage. De airbag kwestie is relatief vaak voor en het wijst meestal op overgevoelig airbag inzet sensoren.

Elektrische problemen zijn onder meer problemen met de buitenverlichting, het elektrisch bediende schuifdak, elektrische ramen, gadgets in het interieur en accessoires. Interieur slijtage en verkleuring zijn ook veel voorkomende problemen, vooral voor lichter gekleurde interieur auto’s.

Mercedes C240 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Een fatsoenlijke C240 gaat u tussen de $5.000 en $8.000 kosten, wat inderdaad een goedkope prijs is. Dat komt omdat er veel C240’s rondrijden en niemand er echt enthousiast over is. Tuurlijk, ze rijden mooi en ze zijn in staat om een lange tijd duren, maar ze niet ruffle geen veren in any way, or form.

Praktisch gezien, is de C240 fatsoenlijk, comfortabel in staat om 3 van je vrienden en een flink deel van hun bagage in te pakken. De achterbank kan worden neergeklapt om nog meer ruimte te creëren en een babyzitje kan gemakkelijk op de tweede zitrij worden geïnstalleerd dankzij de wijd opengaande deuren en de toegankelijke Isofix-bevestigingspunten.

FAQ Sectie

Moet ik de Mercedes C240 kopen?

Als de auto u bevalt en u hem wilt hebben, moet u hem inderdaad kopen, want hij is niet zo duur en rijdt ook naar huidige maatstaven nog behoorlijk goed. Ga er echter niet vanuit dat u een snelle auto koopt of eentje die graag snel de bocht om gaat.

  Passen Mercedes velgen op Jaguar?

De C240 rijdt vrij seniorvriendelijk, wat betekent dat hij u rustig laat rijden en dat u tijdens het rijden in de C240 alleen maar achterover wilt leunen en ontspannen.

Is de C240 een veilige auto?

De Mercedes C240 is inderdaad een veilige auto, maar niet volgens de huidige normen. De veiligheidsnormen voor auto’s zijn de laatste 10 jaar enorm gestegen dankzij de vele actieve veiligheidsvoorzieningen, maar de meeste auto’s uit het begin van de jaren 2000 zijn alleen uitgerust met de meest elementaire softwarematige veiligheidssystemen, zoals parkeersensoren.

Al bij al is de C240 veilig, want hij beschikt over veel airbags en slim ontworpen kreukelzones die u bij een crash moeten beschermen.

Wat is het verschil tussen de C240 en de 2022 C-Klasse?

Alles is anders, want er zit 20 jaar onderzoek en ontwikkeling tussen deze auto’s. De C240 is een auto uit een ander tijdperk, terwijl de C-Klasse 2022 eruitziet als een auto uit 2050. De enorme progressie die auto’s de afgelopen 20 jaar hebben doorgemaakt is verbijsterend, en dat is vrij duidelijk te zien als je de nieuwe C-Klasse vergelijkt met de C240.

Toch is de C240 iets tactieler en bevredigender om mee te rijden dan de nieuwe C-Klasse. De nieuwe C-Klasse is zo ouderwets dat hij een beetje het Mercedes-gevoel van rijden in een bankkluis verliest.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts