Mercedes GL450 – Alles wat u moet weten

De Mercedes GL-Klasse is een full-size Mercedes luxe SUV geschikt voor maximaal zeven passagiers, een hond of twee, en een bos van bagage. De GL-Klasse, of de nu hernoemde GLS-Klasse Mercedes SUV is gericht op degenen die willen ruimte en nut maximaliseren, zonder in te boeten comfort, luxe en technologie.

De eerste generatie van de GL (X164) was in productie tussen 2006 en 2012 en werd later vervangen door de X166 generatie. De X166 was in productie tussen 2012 en 2019 en werd later vervangen door de GLS-Klasse als de nieuwe Mercedes full-size luxe familie SUV.

Qua design lijkt de X164 een beetje op een verhoogde versie van de mid-size ML, wat betekent dat hij er agressief, utilitair en stijlvol uitziet. De X166 ziet er wat specialer uit dankzij de nieuwe koplamptechnologie van Mercedes, een betrouwbaarder chassis en nog veel meer technologie.

De GL450 heeft een 8-cilinder motor en staat daarmee aan de top van het SUV-gamma van Mercedes. Hij biedt een overvloed aan ruimte, tot zeven zitplaatsen, en veel laadruimte. De GL biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar kost wel veel geld in onderhoud.

Mercedes GL450 – De aandrijflijn

De eerste generatie van de GL450 gebruikt een 4.7L V8 die 335 en 339lb-ft koppel levert. Hij wordt uitsluitend geleverd met de Mercedes 7G-Tronic automatische transmissie. Deze motor staat bekend om zijn trekkracht en moeiteloze prestaties zonder in te boeten aan souplesse en verfijning.

De 2de generatie van de GL450 gebruikt dezelfde motor, maar het vermogen is verhoogd tot 362pk en 406lb-ft koppel. Deze GL450 maakt gebruik van een nieuwere, meer verfijnde, en efficiëntere transmissie genaamd de 9G Tronic automatische transmissie.

  Wat is Brabus voor Mercedes-Benz?

De GL450 is het instapmodel van de GL-Klasse, maar hij biedt meer dan genoeg trekkracht voor de meeste mensen. Het 450 model is ook het meest efficiënte van het stel, want beide GL450 modellen halen een goede 18-22 MPG gecombineerd.

Mercedes GL450 – Ontwerp en chassis

Zoals in het begin al vermeld, leent de eerste generatie van de GL450 zijn designelementen van de middelgrote ML-Klasse. Hierdoor oogt de X164 vrij agressief met geprononceerde schouders en een tamelijk imponerende grille aan de voorzijde. De rijhoogte is verhoogd, maar de GL450 is geen echte terreinauto.

De tweede generatie van de GL450 heeft een moderner design dankzij een compleet nieuwe grille, nieuwe LED multibeam koplampen, en een slanker ogend silhouet. De X166 ziet er niet zo agressief uit als de X164, maar hij is nog steeds indrukwekkend voor de meeste mensen.

Het chassis en de ophanging van de GL450 zijn vooral afgestemd op comfort en cruisen. De carrosserie heeft de neiging om nogal te rollen, en als je dat koppelt aan een hoog zwaartepunt en veel gewicht, zul je meteen beseffen dat de GL450 een comfortabele SUV is en niets meer.

Mercedes GL450 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Beide generaties van de GL450 worden als betrouwbaar beschouwd, maar de X166 is een stuk betrouwbaarder dan de X164. Beiden kosten veel geld om te onderhouden en goed onderhoud is een noodzaak, zonder dat zullen deze SUV’s niet lang mee kunnen gaan.

Hoe dan ook, de meest voorkomende problemen deze SUV’s hebben de neiging om te ervaren zijn elektrische problemen, schorsing problemen (vooral als uitgerust met de AIRMATIC schorsing, de gevreesde Takata terugroeping in verband met Air Bag problemen, motor problemen, en potentiële stuurbekrachtiging systeem problemen.

  Mercedes W212 - Alles wat u moet weten

Mercedes GL450 – Waarde en praktische bruikbaarheid

U kunt een hoog kilometerstandje vinden zwaar gebruikte X164 GL450 voor ongeveer $10,000. Dit zijn niet de auto’s waar u naar op zoek zou moeten gaan, want ze hebben de neiging duur in onderhoud te zijn, zelfs als de originele gebruikte prijs verleidelijk lijkt. U moet ongeveer $17k-$20k uitgeven aan een eerste-gen GL450 als u een relatief fatsoenlijk exemplaar wilt.

De tweede generatie van de GL450 kan worden aangeschaft voor ongeveer $15k op het allerlaagste niveau, terwijl de beste X166 GL450 exemplaren zo’n $40k+ kosten. Je moet minstens $27-$32k uitgeven als je een fatsoenlijk exemplaar wilt met niet al te veel kilometers op de klok.

Praktisch gezien, zijn beide generaties van de GL superieur aan elke andere Mercedes SUV die er is. Ze bieden veel ruimte, veel cubby ruimten, en opslageenheden terwijl ook het aanbieden van grote all-around zicht. Ze zijn ontworpen voor gezinsgebruik in het achterhoofd, wat betekent dat dit nog steeds enorm goede gezinsauto’s zijn.

FAQ Sectie

Moet ik een Mercedes GL450 kopen?

Dit hangt af van hoeveel u bereid bent uit te geven aan een nieuwe auto en of u wel een auto nodig heeft die zo groot is als de GL. U moet er ook rekening mee houden dat deze full-size tweedehands luxe SUV’s nogal wat geld kosten om te onderhouden, wat iets is wat u moet doen als u wilt dat hij lang meegaat.

Over het geheel genomen is de GL450 een geweldige auto voor gezinnen, omdat hij veel ruimte biedt en toch een heel veilige auto is. De 4.7L V8 is meer dan genoeg voor de meeste mensen en het GL63 storming V8 model is niet echt nodig voor zo’n niet-dynamische auto.

  Beste Mercedes om te wijzigen?

Is de GL450 veilig?

Aangezien de meeste SUV’s van de GL- en GLC-klasse door grotere gezinnen worden gekocht, moet de GL veilig zijn om überhaupt verkocht te worden. Daarom heeft Mercedes veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de GL aan alle moderne veiligheidsnormen voldoet.

De eerste X164 generatie van de GL450 is veilig, maar mist veel moderne softwarematige veiligheidsvoorzieningen. De gevreesde Takata recall maakte deze relatief onveilig wat airbags betreft, dus zorg ervoor dat u controleert of het model dat u op het oog heeft vrij is van deze problemen. De tweede generatie van de GL450 is echter een stuk veiliger, ongeacht het uitrustingsniveau.

Is de GL450 een goede terreinwagen?

Alle generaties van de GL450 zijn geschikt voor licht tot middelzwaar terreinwerk, maar het zijn geen terrein-SUV’s, bij lange na niet. Ze zijn veel te zwaar, te lang en te groot. Dit betekent dat ze in de eerste plaats zijn ontworpen voor gebruik op de weg.

Hoe dan ook, de GL450 zou voor 99% van de mensen moeten voldoen, als u een meer serieuze Mercedes off-roader wilt, moet u uw aandacht richten op de G-Klasse SUV.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts