Mercedes ML350 – Alles wat u moet weten

De eerste generatie van de ML werd eind jaren ’90 geïntroduceerd en velen zijn van mening dat de eerste generatie van de Mercedes ML de allereerste echte luxe 4×4 was. De W163 ML was een groot succes voor Mercedes en ze besloten om in 2006 een gloednieuw model aan te bieden, de W164.

In 2011 introduceerde Mercedes de laatste generatie van de ML, de W166, die later werd vervangen door de huidige GLE. De eerste generatie van de GLE was geen gloednieuw model, maar meer een gefacelifte W166 ML. De ML350 is de middenklasser en is het populairste ML-model van allemaal, omdat hij een krachtige motor heeft die niet al te dorstig is.

Alle generaties van de ML350 ogen statig, luxueus en fors. Ze bieden 6-cilinder motoren met voldoende pk’s en koppel voor al uw behoeften. De geboden ruimte is enorm en de ML kan probleemloos 5 volwassenen herbergen.

Wat betrouwbaarheid betreft, zijn de niet-gefacelifte versies van de ML350 een beetje slechter en de meest voorkomende problemen van de ML350 hebben te maken met airbags, mogelijke problemen met de ophanging, lekken en ruw schakelen van de transmissie. Al met al biedt de ML350 een redelijk goede waarde, vooral voor de gefacelifte W166 generatie.

Mercedes ML350 – De aandrijflijn

De eerste ML350 was de W163-variant met een 3.8L V6 met 235 pk en 255 lb-ft koppel. De W163 ML350 wordt af fabriek geleverd met een permanente vierwielaandrijving met low range mode en een 5-traps automaat. De W163 ML is niet echt meer een state-of-the-art auto, ook al rijdt hij nog steeds comfortabel en plezierig.

De tweede generatie W164 ML350 is nog steeds vrij algemeen over de hele wereld, omdat het overbrugt de kloof tussen Mercedes oude school en het nieuwe tijdperk van in-car tech. De W164 ML350 wordt geleverd met een gedownsizede 3.5L V6 met 272pk en 258lb-ft koppel. 4MATIC is standaard, net als een meer verfijnde 7-traps automatische versnellingsbak.

  Is Mercedes Maybach kogelvrij?

De laatste generatie van de W166 ML350 wordt geleverd met een nog kleinere, maar krachtigere 3.0L V6 met 260 pk en een fors koppel van 457 Nm. 4MATIC is standaard, net als een nog betere 7-traps automatische transmissie. De laatste generatie ML is een stuk beter dan de eerste twee generaties en dat is gezien het leeftijdsverschil wel te merken.
De ML350 van de laatste generatie is ook een stuk zuiniger dan de eerste twee modellen. Hij is ook een stuk stiller en sneller van de lijn dankzij een aanzienlijke toename van het koppel.

Mercedes ML350 – Ontwerp en onderstel

De W163 ML is nu bijna 25 jaar oud en dat maakt hem tot een klassieker, en de mensen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van de W163 zijn meestal niet bereid om hem als dagelijkse bestuurder te gebruiken. Toch ziet de W163 er geen 25 jaar oud uit, want hij is relatief goed verouderd. Het chassis biedt een duidelijke SUV-truck-achtige rijervaring, wat betekent dat het vloeiend is en behoorlijk rolt.

De W164 is een stuk evenwichtiger en het is aantoonbaar een heel ander type auto om te rijden. Op dit punt is Mercedes erin geslaagd om een middelgrote luxe SUV meer als een luxe auto dan als een 4×4 te laten aanvoelen. Wat het design betreft, wordt hij door velen beschouwd als de best ogende ML-generatie aller tijden, omdat hij veel gespierder en vertrouwenwekkender is dan zijn voorganger en opvolger.

  Is een Mercedes een goede eerste auto?

De W166 is het meest geavanceerde en eigentijdse ML350-model van allemaal en dat is te zien zodra je in de W166 stapt. Het is een echte moderne SUV en hij rijdt en voelt een stuk beter aan dan de vorige twee modellen.

Mercedes ML350 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Alle drie de generaties van de ML350 zijn niet de meest betrouwbare SUV’s op de markt, maar ze staan erom bekend dat ze lang meegaan als je ze goed onderhoudt. Mogelijke problemen zijn een stroeve automatische transmissie, vooral bij de oudere modellen en modellen van voor 2012.

Olielekken zijn ook een veel voorkomend probleem en de 2011 ML350 maakte deel uit van een enorme airbag recall genaamd de Tacata recall. De meeste ML350-klanten klaagden dat Mercedes in dit geval veel te traag reageerde en dat is de reden waarom er nogal wat 350-modellen rondrijden met defecte airbags.

Mercedes ML350 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De eerste twee ML350-modellen zijn veel te oud om als dagelijkse bestuurder te worden gebruikt, maar de ML van de derde generatie biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding omdat het toch een moderne auto is. Het is nog steeds een geweldige gezinsauto, want hij is leverbaar met het merendeel van de veiligheidsset die op de nieuwste auto’s te vinden is.

Praktisch gezien biedt de ML350 veel ruimte voor zowel de passagiers als de vracht. De hoofdruimte van de achterpassagiers is niet altijd even groot, maar als u niet van plan bent vaak lange mensen te vervoeren, is het eigenlijk een heel goede auto.

  2022 Mercedes C300 vs Audi A4

FAQ Sectie

Is de ML350 een goede terreinauto?

Alle ML350-modellen zijn uitgerust met terreinvriendelijke voorzieningen, zoals een versnellingsbak met lage gearing en Hill Descent Control. Dankzij de luchtvering kunt u de bodemvrijheid vergroten, waardoor u gemakkelijker over tal van obstakels kunt rijden.

Al met al is de ML350 een fatsoenlijke terreinauto, maar de meeste ML350’s zullen nooit iets anders zien dan asfalt, omdat het door en door luxe auto’s zijn.

Is de ML350 veilig?

Alle generaties ML350 zijn veilig, maar de veiligste is de laatste W166. Deze beschikt over de meeste actuele veiligheidssoftware, zodat u in de meeste gevallen veilig bent. Oudere ML350-modellen zijn goed beschermd, maar ze zijn niet voorzien van de nieuwste veiligheidsset.

U kunt altijd rekenen op parkeersensoren rondom en goed zicht, maar de oudere modellen komen niet eens met een achteruitrijcamera.

Welke generatie van de ML350 is het best?

De W164 facelift is nog steeds een geweldige auto, maar de beste van allemaal is natuurlijk de W166 omdat het een echte moderne auto is. De W166 werd in 2016 vervangen door de GLE, maar de 2016 GLE en de W166 zijn in principe dezelfde auto’s onder de auto.

U zou de W166 moeten overwegen als u een betrouwbare familie-SUV wilt die zowel kan cruisen als licht tot matig off-roaden met slechts een druk op een paar knoppen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts