Mercedes W124 – Alles wat u moet weten

De Mercedes W123 was, en is nog steeds, een van de meest memorabele Mercedes modellen aller tijden, wat betekende dat Mercedes heel wat werk moest verzetten om het te vervangen door een model dat de moeite waard was. Dit is waar de W124 zijn intrede doet, en het is veilig om te zeggen dat de W124 ook een van de meest memorabele Mercedes modellen aller tijden is.

De W124 is bekend om zijn bankkluis niveau van de bouwkwaliteit, duurzame motoren, statig design, en een veel moderner ogende silhouet dan zijn voorgangers. De W124 kwam echter in veel verschillende varianten, waaronder zowel diesel- als benzinemotoren en een sedan, een cabriolet, een coupé, en een stationwagon versie.

De W124 was in productie tussen 1985 en 1996 en zelfs toen werd deze iconische auto aangeboden met zowel verwarmde stoelen als stoelen met geheugen. Dit bevestigt alleen maar dat de jaren ’80 het gouden tijdperk van Mercedes engineering waren, zowel vanwege de betrouwbaarheid, maar ook vanwege de innovatie.

De W124 is ook verkrijgbaar als handgeschakelde auto en als automaat, maar de meeste mensen gingen begrijpelijkerwijs voor de automaat. Het meest potente E36 AMG model is al een klassieker, maar de E400 en de E500 werden zelfs samen met Porsche ontwikkeld. Veel mensen geloven dat de E500 de allereerste echte Duitse performance sedan was.

Mercedes W124 – De aandrijflijn

De motor is het kloppend hart van elke auto dus is het niet meer dan begrijpelijk om te beginnen bij de motor en de versnellingsbak combo. De W124 is algemeen bekend als een van de meest betrouwbare motoren van alle auto’s ooit, vooral de 6-cilinder versies.

De W124 werd ook aangeboden met 4-cilinder benzine en diesel opties, maar deze werden beschouwd als een beetje te traag voor de W124. De 6-cilinder motoren, vooral de 3.0l V6 worden vaak aangeduid als de beste aandrijflijn opties voor de W124, maar de 8-cilinder 500E is zeker de meest iconische W124 van alle tijden.

  De 2022 Mercedes AMG EQS vs Tesla vs Audi

De W124 was zelfs beschikbaar met een vroege versie van het Mercedes 4MATIC AWD systeem, maar dit was niet zo populair omdat het 4MATIC systeem niet zo betrouwbaar was als de rest van de auto. Wat versnellingsbak betreft, werd de W124 aangeboden als een handgeschakelde en een automatische, maar de meerderheid van de klanten ging voor de automatische.

Zoals eerder vermeld, is de W124 een ongelooflijk betrouwbare auto, maar de motoren hadden wel te lijden van problemen zoals lekken, problemen met de verdelerkap, en af en toe problemen met het brandstofsysteem. Deze motoren staan er echter om bekend enkele honderdduizenden kilometers mee te gaan zonder uitgebreide revisies nodig te hebben.

Mercedes W124 – Ontwerptaal en chassis

De W124 toonde het nieuwe tijdperk van Mercedes design want de W123 zag eruit als een echte jaren ’70 auto terwijl de W124 er zelfs eind jaren ’90 nog redelijk modern uitzag. Het grootste probleem met oudere Mercedes modellen is echter corrosie, en de W124 is geen onbekende met corrosie problemen.

Het goede nieuws is dat er tal van vervangende onderdelen voor de W124, maar als je tegenkomt een zwaar gecorrodeerd auto, moet je weggaan en nooit meer terug te kijken. Ramingen stonden erom bekend nog meer last te hebben van corrosie vanwege de hoek van de achterruit.

Mercedes W124 – Vering en comfort

De W124 werd gepositioneerd als een Mercedes sedan uit het hogere segment, wat betekende dat hij superieur comfort en een algehele verfijnde rijervaring moest bieden. Mercedes auto’s uit dit tijdperk staan ook bekend om slijtage aan de ophanging, en dit is ook het geval voor de W124.

  Welke Mercedessen worden in de VS gebouwd?

De kogelgewrichten zijn enkele van de zwakste onderdelen gevonden op de W124 en ze vereisen soms speciaal gereedschap voor het verwijderen. De estate en coupe model zelfs gebruik gemaakt van een speciale zelfnivellerende achterwielophanging die ook bekend was om door te zakken na een tijdje.

Mercedes W124 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Tegenwoordig kun je een fatsoenlijk exemplaar van de W124 Sedan met alle juiste opties vinden voor rond de $19.000. Het is vrij duidelijk dat goede exemplaren van de W124 de neiging hebben om in waarde te stijgen na verloop van tijd, wat ook betekent dat als je er nu een koopt, je daar in de toekomst mogelijk de vruchten van plukt.

Een fatsoenlijke range-topping Porsche mede-ontwikkelde 500E kost tegenwoordig meer dan $ 30.000, terwijl de allerbeste exemplaren voor het dubbele gaan. Al met al biedt de W124 veel Mercedes voor het geld, en gezien het feit dat de waarden het sterk blijven doen, is het een waardige propositie als u in de markt bent voor een moderne klassieke sedan.

Praktisch gezien, is de W124 fatsoenlijk. Hoewel de opvolger van de W124 de eerste E-Klasse was, moet u niet denken dat de W124 dezelfde ruimte biedt als een E-Klasse. Hij biedt wel veel bergruimte en een vrij grote laadruimte, maar de binnenruimte is tegenwoordig meer vergelijkbaar met die van een C-Klasse.

FAQ Sectie

Moet ik de Mercedes W124 kopen?

De Mercedes W124 werd vaak de beste instapklassieker van Mercedes genoemd, omdat hij alles biedt wat een echte Mercedes-klassieker moet bieden. Hij ziet er statig uit met een aura van vervlogen tijden en biedt tegelijkertijd de technologie die sommige middelgrote luxesedans nog steeds niet bieden.

  Toyota vs. Mercedes: Betrouwbaarheid

Je zou in staat moeten zijn om lang van de W124 te genieten omdat hij zo ongelooflijk betrouwbaar is. Als dusdanig, als u in de markt voor een jaren ’80-’90 modern-klassieke sedan bent, is de W124 waarschijnlijk één van de beste opties die er zijn.

Is de Mercedes W124 een echte Mercedes?

De Mercedes W124 is volgens velen het laatste “echte” model van Mercedes, omdat hij aan het einde van het gouden tijdperk van de Mercedes-techniek kwam. Als zodanig is de W124 een van de “meest Mercedes” modellen aller tijden omdat hij een perfecte balans biedt tussen luxe, betrouwbaarheid, raffinement en waarde.

De topversie van de 500E werd samen met Porsche ontwikkeld en wordt vaak beschouwd als een definitief onderdeel van het Mercedes Benz koningschap.

Is de Mercedes W124 gemakkelijk te onderhouden?

In vergelijking met de meeste auto’s uit die tijd, is de W124 een vrij gemakkelijke auto om aan te werken. Het defect aan het kogelgewricht van de ophanging is een van de moeilijkst te verhelpen en meest voorkomende problemen van de W124. Deze auto’s zijn lang niet zo complex als hedendaagse auto’s zijn, wat betekent dat de meeste monteurs moet gemakkelijk in staat zijn om te werken aan de W124.

Al met al zou de W124 niet veel problemen moeten opleveren, zeker niet als u hem goed onderhoudt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts