Mercedes W140 – Alles wat u moet weten

Oudere auto’s zijn heel anders dan de hypermoderne auto’s van vandaag. De W140 S-Klasse is een heel ander type luxewagen in vergelijking met de gloednieuwe W223 S-Klasse, maar de wortels van de W223 liggen in het begin van de jaren 1990, toen de W140 S-Klasse voor het eerst het daglicht zag.

De W140 S-Klasse staat vandaag bekend als een van de beste S-Klasse modellen omdat hij een pionier was voor zo veel technologieën die tegenwoordig zelfs in sommige instapmodellen te vinden zijn. De W140 was de allereerste auto met Xenon koplampen, de allereerste auto met ESP, en de allereerste auto met een elektrisch bediende achterklep en elektrisch bediende soft-close deuren.

Alle motoren van de W140 zijn sierlijk, krachtig en soepel. Het design is statig en verfijnd en straalt nog steeds een premium gevoel uit. Praktisch gezien biedt hij evenveel ruimte als de huidige E-Klasse, terwijl de gloednieuwe S-Klasse veel meer ruimte biedt, zowel voor de passagiers als voor de lading.

De W140 is gebouwd om lang mee te gaan en dat betekent dat de betrouwbaarheid meer dan behoorlijk is. Deze auto’s staan erom bekend honderdduizenden kilometers mee te gaan zonder dat er iets anders nodig is dan regelmatig onderhoud. De W140 zal waarschijnlijk snel een klassieker worden, dus zorg ervoor dat hij in goede staat blijft.

Mercedes W140 – De krachtbron

De W140 kan worden gevonden met een paar verschillende soorten motoren, variërend van de S280 met een 3.0L 6-cilinder en rond de 200pk. De S400 en de S420 bieden een 4.2L V8 met ongeveer 280pk wat een stuk meer geschikt is voor zo’n zware auto.

De S500 biedt echter een 5.0L V8 met 320pk en is waarschijnlijk de beste motor voor de W140. De topklasse S600 wordt geleverd met een legendarische 6.0L V12 en 400pk. Al deze motoren zijn ongelooflijk verfijnd, maar de beste om voor te gaan zijn zeker de V8’s.

  BMW 328i VS Mercedes C300 - wat is beter?

6-cilinder motoren zijn behoorlijk, maar ze lijken een beetje te zwak voor zo’n grote auto. De V12 is veruit de soepelste en best werkende motor van allemaal, maar hij kost veel meer geld om te onderhouden en te tanken. Er gaat niets boven een V12 in een grote sedan, wat betekent dat de S600 de meest luxueuze en verbazingwekkende versie van de W140 is.

6-cilinder motoren worden uitsluitend geleverd met een 5-versnellingsbak, terwijl V8’s en de V12 worden geleverd met een 4-traps automaat als gevolg van meer koppel. Vermeldenswaard is ook dat alle W140 modellen met achterwielaandrijving zijn uitgerust.

Mercedes W140 – De luxe en innovatie

De Mercedes Benz S-Klasse lineage overspant decennia en het is veilig om te zeggen dat bijna alle S-Klasse modellen benchmark auto’s waren, met uitzondering van de W220 die zijn titel niet waardig is. Maar zelfs de W220 introduceerde tal van innovaties, zoals adaptieve cruise control, wat betekent dat alle S-Klasse modellen de hele industrie vooruit hebben geholpen.

De W140 was het laatste S-Klasse model ontworpen met de “het beste tot elke prijs” mentaliteit wat betekent dat de W140 de laatste en mogelijk zelfs de grootste auto uit het Gouden Tijdperk van over-engineered Mercedes auto’s is. De W140 was de allereerste S-Klasse met een V12, waarmee het hele S600-fenomeen in feite begon.

De W140 is nog steeds even comfortabel als sommige 2022 auto’s, wat betekent dat de W140 nog steeds een rijervaring biedt die nauwelijks geëvenaard kan worden. De lijst met innovaties is lang, maar de beste zijn ESP, Xenon koplampen, soft-close deuren, zijairbags, automatische ruitenwissers, dubbele beglazing, elektrische spiegels, zelfnivellerende vering, en nog veel meer.

  Welke Mercedes modellen hebben 360° camera's

Mercedes W140 – Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

Zoals eerder gezegd, de W140 is werkelijk gebouwd als een tank, maar dat betekent niet dat hij zonder fouten is. De modellen van vóór 1996 staan bekend om problemen met de bedradingsbundel van de motor en lekkende aircocontrollers, terwijl alle W140-modellen bekend staan om pneumatische problemen, problemen met de ophanging en mogelijke problemen met de transmissie, omdat ze nooit met een specifiek onderhoudsschema voor de transmissie zijn geleverd.

Al met al is de W140 een ongelooflijk goed gebouwde en betrouwbare auto, maar hij heeft wel onderhoud nodig, net als elke andere auto. De V12 is veruit de duurste motor om te repareren, terwijl de 6- en 8-cilinder motoren redelijk vergelijkbaar zijn.

Mercedes W140 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De W140 S-Klasse kan nu al vanaf $10k worden gekocht, maar de best onderhouden modellen kosten vaak meer dan twee keer zoveel. Voor zo’n prijskaartje is de W140 een koopje als je een grote, comfortabele en gesofisticeerde sedan wil. Praktisch gezien biedt de W140 dezelfde ruimte als een nieuwere E-Klasse, wat meer dan genoeg is voor 99% van de mensen. Het is ook waarschijnlijk dat de beste W140 exemplaren in de loop der tijd in waarde zullen stijgen.

FAQ Sectie

Moet ik de Mercedes W140 kopen?

Als u in de markt bent voor een modern-klassieke full-size luxe sedan, is de W140 misschien wel de beste optie die u kunt kiezen. Gezien het feit dat de huidige waarden zijn fatsoenlijk, als je erin slaagt om een goed onderhouden model te vinden, bent u waarschijnlijk niet van plan om geld te verliezen het bezitten van de W140.

  Welke Mercedessen hebben vierwielaandrijving?

Natuurlijk betekent het onderhoud van een bijna 30 jaar oude Europese luxe auto hoge kosten, vooral als u voor het V12-model gaat. Dit is gebruikelijk voor dit soort auto’s, dus het is niet echt een verrassing. De W140 is zeker uw tijd en geld waard als u zo’n auto wilt.

Is de Mercedes W140 een veilige auto?

De Mercedes W140 is inderdaad een veilige auto, niet alleen omdat hij gigantisch is, maar ook omdat hij met allerlei veiligheidsvoorzieningen is uitgerust, waaronder zelfs actieve veiligheidsvoorzieningen die in de jaren 90 nog ongekend waren. De meeste organisaties die crashtests uitvoeren, achten de W140 veilig, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Wat is de slechtste Mercedes S-Klasse aller tijden?

De W220 S-Klasse wordt door velen als de slechtste S-Klasse aller tijden beschouwd, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De W220 was de opvolger van de W140, maar de verschillen tussen deze twee modellen zijn aanzienlijk. De W140 werd gebouwd in een tijdperk waarin Mercedes de beste auto wilde maken die er was, ongeacht de kosten.

De W220 is duidelijk een door het bedrijf ingegeven beslissing, want hij is veel problematischer, hij ziet er slechter uit, hij heeft enkele van de ergste problemen met de ophanging, hij verliest ongelofelijk veel waarde en er zijn gewoon veel te veel goedkope onderdelen in het interieur.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts