Mercedes W169 – Alles wat u moet weten

Mercedes W169

De Mercedes W169 was in productie tussen 2004 en 2012, en in die tijd heeft Mercedes er een ton van weten te verkopen. De W169 is verkrijgbaar met verschillende iteraties van de inline 4-cilinder Mercedes motor met een vermogen tussen de 95pk en 195pk.

Qua design is de W169 niet echt wat je zou classificeren als een instap hatchback zoals het geval is met de laatste twee A-Klasse modellen, maar meer iets van een middenweg tussen een hatchback en een minivan. Wat het interieur betreft, voelt de W169 premium en goed gebouwd aan, wat niet echt iets is wat je van het exterieur kunt zeggen.

De W196 is ook niet de meest betrouwbare Mercedes auto aller tijden, maar toch gaat hij lang mee als hij goed onderhouden wordt. Ze zijn er al een hele tijd en niet veel mensen zijn bereid om het geld uit te geven dat nodig is om ze te onderhouden, omdat ze tegenwoordig relatief goedkoop zijn in de aanschaf.

Praktisch gezien is de W169 aan de krappe kant, maar er passen wel tot vier volwassenen van gemiddelde grootte in. De bagageruimte is behoorlijk, zeker voor een compacte stadsauto uit het begin van de jaren 2000. Al met al is de W169 zeker een verworven smaak, dus als je hem leuk vindt, zijn er veel redenen waarom je hem zou moeten kopen.

Mercedes W169 – De krachtbron

Het W169-gamma begint met het A150-model dat een 1,5-liter viercilinder lijnmotor met 95 pk heeft. De volgende in de rij is het A160-model dat met dezelfde motor verkrijgbaar is, maar deze modelaanduiding werd pas in 2010 geïntroduceerd als vervanger van de A150. De A170 gebruikt een krachtigere 1.7L inline 4-cilindermotor met 116 pk.

  Welke is de beste Mercedes Benz uit de jaren 90?

De A180 werd ook in 2010 geïntroduceerd als vervanger van de A170 met precies dezelfde motor en vermogen. De A200 heeft een 2,0-liter viercilinder lijnmotor met 136 pk, terwijl de topversie van de A200 Turbo dezelfde motor heeft, maar met een turbocompressor erop voor een gecombineerd vermogen van 193 pk.

De W196 is verkrijgbaar met een handgeschakelde 5-versnellingsbak of een automatische 7-versnellingsbak. Het is ook uitsluitend een FWD auto. De MPG resultaten die de W196 biedt zijn tussen 38MPG gecombineerd voor de lagere-end modellen, terwijl de range-topping 2.0L inline 4-cilinder turbo kan rendement rond de 30MPG gecombineerd.

Mercedes W169 – Ontwerp en chassis

De W169 ziet er een beetje onorthodox uit, want het is niet echt een minivan, noch een echte hatchback. De W169 zit hoger in vergelijking met de nieuwere A-Klasse modellen, waardoor hij een superieur zicht rondom heeft. Het is veilig om te zeggen dat het ontwerp is ofwel goed voor u, of niet. Mercedes heeft besloten om dit ontwerp te laten vallen ten gunste van een meer gebruikelijke hatchback look en dat lijkt de juiste keuze te zijn geweest.

Het interieur van de W169 is vrij premium, vooral als het is uitgerust met het lederen optiepakket. Het interieur lijkt op dat van de C-Klasse uit die tijd en dat is inderdaad een goede zaak. Hoewel het exterieurdesign zeker haren zal doen overeind staan, zal het interieurdesign waarschijnlijk mooi zijn, wie je het ook vraagt.

Het onderstel en de ophanging van de W169 zijn duidelijk afgestemd op een comfortabele rit, waardoor alle W169-modellen verfijnd aanvoelen. Het zijn in geen geval sportwagens want zo’n hoog zwaartepunt is eigenlijk een dealbreaker als je van pittig rijden houdt.

  Zijn Mercedes hybrides goed?

Mercedes W169 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Mercedes W169 is middelmatig als het op betrouwbaarheid aankomt, want sommige modellen hebben de neiging om nogal vaak stuk te gaan, terwijl andere robuust zijn. Hoe vroeger het model, hoe groter de kans op het ontwikkelen van problemen als Mercedes erin geslaagd om heel wat problemen met het latere model glad te strijken.

Hoe dan ook, de meest voorkomende problemen die de W169 plegen te plagen hebben te maken met de automatische versnellingsbak, motorkoeling en injectoren/kleppen, olielekkages en problemen met de ophanging. Onderhoud is niet zo duur, want er is een ton van deze rond wat betekent dat onderdelen zijn gemakkelijk beschikbaar en deze zijn ook gemakkelijk om aan te werken.

Mercedes W169 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De W169 kan tegenwoordig voor peanuts worden gekocht, maar als je een fatsoenlijker model wilt met een goede uitrusting en niet al te veel kilometers op de klok, zul je toch minstens een paar duizend moeten uitgeven. Dat is inderdaad een goede prijs, zeker als de W169 je bevalt.

Praktisch gezien hoeft u niet te verwachten dat de W169 iets bijzonders is, want het is een compacte auto in hart en nieren. De bagageruimte is echter behoorlijk, vooral dankzij de brede kofferbakopening.

FAQ Sectie

Welke Mercedes W169 is de beste?

De W169 is er in verschillende versies en de beste zijn de A200 en de A200 Turbo. Deze twee zijn krachtig genoeg zonder merkbaar slechter te zijn als het op efficiëntie aankomt. U moet zich ook richten op de latere modellen van na 2010, want die zijn een stuk beter en gaan langer mee.

  Veel voorkomende Mercedes AIRMATIC problemen

De pre-facelift modellen zijn geen strikte no-go, maar als u de beste waar voor uw geld wilt, is het zinvol om voor een betrouwbaarder post-facelift model te gaan.

Is de Mercedes W169 veilig?

De W169 lijkt soms wat onzeker op het vlak van veiligheid omdat hij wat hoger van de grond ligt en omdat hij de neiging heeft om nogal te rollen in de bochten. Dat was geen probleem toen de W169 ook al een 5-sterren veiligheidsscore kreeg, maar het is wel het vermelden waard omdat de A-Klasse toch nooit bedoeld was om snel de bocht om te gaan.

De W169 is te oud om nog van alle moderne veiligheidssoftwaresystemen te kunnen profiteren en die hoeft u dan ook niet in de W169 te verwachten.

Moet ik de Mercedes W169 kopen?

Zoals al ontelbare keren gezegd, is de W169 een verworven smaak, wat betekent dat de aankoop afhangt van wat u vindt van hoe de auto eruitziet, aanvoelt en rijdt. Er zijn veel mensen, waaronder ik, die absoluut een hekel aan de manier waarop de auto eruit ziet, terwijl anderen vinden dat het perfect is voor wat het is.

Als je hem mooi vindt, wilt en er iets mee kunt, dan is de W169 een overweging waard, vooral omdat hij tegenwoordig heel betaalbaar is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts