Mercedes W211 – Alles wat u moet weten

De Mercedes W211 was in productie tussen 2002 en 2009, met een refresh die de W211 aanzienlijk opwaardeerde in 2006. 20 jaar later lijkt de W211 een van de beste prijs-kwaliteit opties te zijn als u op zoek bent naar een tweedehands Mercedes luxe sedan. De W211 is comfortabel, ruim en sereen en kost toch bijna niets.

De W211 reeks is beschikbaar met een overvloed aan verschillende motor opties, zoals 4-cilinder motoren, 6-cilinder motoren, en de range-topping V8s. Een handgeschakelde versnellingsbak was de standaard voor de instap W211’s, terwijl degenen met krachtigere motoren een koppelomvormer automaat hebben.

Wat het design betreft, lijkt de W211 goed verouderd te zijn. Hij biedt geweldige proporties en een interieur dat de kloof lijkt te overbruggen tussen Mercedes old school design en Mercedes new school design. De W211 kan honderdduizenden kilometers mee zonder grote onderhoudsbeurten, maar hij is niet vrij van problemen.

De W211 is een uitstekende optie, vooral het model na de facelift dat in bijna elk opzicht een niveau hoger ligt dan het model voor de facelift. De W211 biedt comfortabel plaats aan vier volwassen passagiers en de laadruimte is meer dan voldoende.

Mercedes W211 – De aandrijflijn

Het W211-gamma begint met de 1.8L viercilinder in lijn in de E200 Kompressor die 163pk of 184pk levert in het geval van de post-facelift W200 Kompressor. De E240 wordt geleverd met een 2.6L V6 met 177pk terwijl de E280 wordt geleverd met een 231pk sterke 3.0L V6 motor. De W320 krijgt een 3.2L V6 met 224pk terwijl de E350 een 3.5L V6 krijgt met 272pk.

Het V8-gamma begint met de E500 en zijn 5.0L natuurlijk aangezogen V8 met 306 pk voor het pre-faceliftmodel of een 5.5L natuurlijk aangezogen V8 met 388 pk voor het post-faceliftmodel. Het voor de facelift geproduceerde topmodel heet de E55 AMG en heeft een 5,5 liter V8 met 476 pk, terwijl de E63 AMG na de facelift een glorieuze 6,2 liter atmosferische V8 met 514 pk heeft.

  Zijn Mercedessen goede auto's?

De W211 wordt geleverd met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 7-traps automaat voor de duurdere modellen, terwijl 4MATIC AWD beschikbaar is voor een paar krachtigere motoropties. De W211 is niet de meest zuinige Mercedes die er is, want de zwakkere modellen kunnen slechts tot 30MPG halen, terwijl de E63 AMG benzine met twee rietjes drinkt.

Mercedes W211 – Ontwerp en onderstel

De Mercedes W211 komt uit een ander Mercedes-designtijdperk waarin Mercedes gebruik maakte van het dubbele koplampontwerp aan de voorzijde. De W211 ziet eruit en voelt aan zoals het een echte luxe auto betaamt, want bijna alle modellen zijn voorzien van het driepuntige embleem op de motorkap dat in die tijd razend populair was.

De W211 ziet er nog beter uit met het post-facelift model en wordt door velen beschouwd als een van de best ontworpen Mercedes E-Klasse modellen tot nu toe. De W212 E-Klasse ziet er lang niet zo goed uit als de W211, terwijl de W213 ook een van de beste E-Klasse modellen is die er is.

Wat het interieur betreft, oogt de W211 statig, elegant, maar tamelijk gedateerd. Het post-facelift model verfraait het interieur wel een beetje, maar je kunt er niet omheen dat de W211 inmiddels een 20 jaar oude auto is. Het onderstel en de ophanging zijn uiteraard afgestemd op comfort, maar de AMG-modellen zijn een stuk stijver en dynamischer.

  Beste kleine Mercedes sedan

Mercedes W211 betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De W211 Mercedes E-klasse is een relatief betrouwbare Mercedes, wat betekent dat hij lang mee zou moeten gaan als hij goed onderhouden wordt. Er zijn veel eigenaren die met trots aan de wereld laten zien dat hun W211 de grens van één miljoen exemplaren heeft overschreden, wat indrukwekkend is voor elke auto.

De W211 is echter niet zonder gebreken wat betekent dat u uw aandacht moet richten op de nokkenas stelschroef sensoren, de SBC pomp, het luchtveersysteem, de elektronica, en de afdichtingen rond de olie radiator.

Mercedes W211 waarde en praktische bruikbaarheid

De W211 is nu voor bijna niets te krijgen, zeker als je een pre-facelift versie wilt. U moet uw aandacht echter richten op de post-facelift versies, want die is een stuk betrouwbaarder en biedt veel voordelen ten opzichte van de pre-facelift. Gelukkig is het prijsverschil tussen de twee eerder minimaal.

Wat de praktische kant betreft, biedt de W211 meer dan voldoende ruimte voor vier volwassenen, terwijl de laadruimte ook is wat je van deze klasse auto mag verwachten. De W211 is inderdaad een praktische auto met veel kast- en bergruimte in het interieur en een goed zicht rondom.

FAQ Sectie

Moet ik de Mercedes W211 kopen?

Als u een goedkope, maar betrouwbare tweedehands luxesedan wilt die gemakkelijk plaats biedt aan vier personen, is de W211 een goede keuze. De W211 is ook comfortabel, luxueus en volgepropt met high-end hout- en lederbekleding. De W211 zou dus bovenaan uw lijst moeten staan omdat hij vandaag de dag een ongelooflijke waarde biedt.

De AMG-modellen zijn een absolute knaller om in te rijden omdat ze zo groot zijn en worden aangedreven door natuurlijk aangezogen V8’s. De vermogensafgifte is ongelooflijk lineair, waardoor de auto voorspelbaar en vertrouwenwekkend is.

  Welke Mercedes modellen hebben 360° camera's

Wat is de beste Mercedes W211 om te kopen?

Zoals reeds gezegd, is de W211 verkrijgbaar in verschillende modellen en motoren, zodat het niet eenvoudig is om te begrijpen welke van deze de beste is om voor te gaan. U moet uw aandacht richten op de post-facelift versies, omdat ze een stuk betrouwbaarder zijn, terwijl ze ook lang niet zo oud zijn.

De E500 post-facelift zou net zo goed de beste W211 om te gaan voor omdat het biedt veel vermogen zonder absoluut gek zoals de 63 AMG. De E500 is ook een vrij betrouwbare Mercedes-motor, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur, maar alleen als u hem goed onderhoudt.

Wat is de beste Mercedes E-klasse generatie?

De Mercedes W211 en de Mercedes W213 zijn de twee beste Mercedes Benz E-klasse generaties aller tijden, want beide zijn enorme upgrades van de vorige modellen en zien er ook nog goed uit. Tussen de twee is het waarschijnlijk de W213 die de taart neemt als de beste E-Klasse aller tijden, omdat het de huidige Mercedes interieurtaal introduceerde.

Al met al is het bijna nek aan nek tussen de W211 en de W213, wat betekent dat ze allebei geweldig zijn in hun eigen recht.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts