Moet ik mijn auto wassen voordat ik hem roestvrij maak?

Uw auto wassen voor het roestwerend maken is uiterst noodzakelijk, want als u niet alle verontreinigingen van het oppervlak verwijdert, kan dit de situatie zelfs verergeren.

Dit betekent dat al het vuil en viezigheid mogelijk tussen de grondverf en het paneel zelf kan komen te zitten en zelfs corrosie kan veroorzaken of bevorderen. Een grondige wasbeurt voor het aanbrengen van een grondlaag is essentieel, en mag nooit worden overgeslagen of lichtvaardig worden opgevat.

Wanneer u een beschermende laag aanbrengt, zoals een undercoat, wax of lakbeschermingsfilm, is het altijd het beste om de auto volledig te laten nakijken en reinigen van alle verontreinigingen. Door dit niet te doen verlaagt u ook de levensduur van alle beschermlagen.

Nadat u uw auto ontroest heeft, duurt het 30 minuten voordat de grondlaag is uitgehard, maar u moet wel minstens een dag wachten voordat de laag volledig droog is. Het is ook aan te raden om het wassen van de onderkant van je auto met ontvetters of hogedrukreinigers altijd over te slaan.

Coating voorbereiding

Nadat je hebt besloten om je auto te laten undercoaten, moet je eerst al het nodige materiaal verzamelen. Een veiligheidsbril en beschermende handschoenen zijn essentieel, omdat veel van deze coatingoplossingen zeer giftig zijn en zelfs je ogen of huid kunnen beschadigen bij direct contact.

Zorg er verder voor dat je een uitgebalanceerde autolift hebt die het gewicht van het voertuig makkelijk aankan, want je hebt alle ruimte nodig die je kunt krijgen. Voordat u iets doet, moet u de auto wassen met een hogedrukreiniger om alle verharde verontreinigingen te verwijderen.

Hierna moet u een ontvetter van hoge kwaliteit gebruiken voordat u alle mogelijke tekenen van corrosie wegslijpt. Ga verder met het gebruik van schuurpapier om het oppervlak volledig glad te maken. Het is ook een goed idee om op dit punt een luchtcompressor te gebruiken, alleen maar om alle kleine restjes metaal te verwijderen.

  Beste compacte auto's voor lange bestuurders

Ga door alle hoekjes en gaatjes en inspecteer de onderkant op tekenen van roest. Zorg ervoor dat u ook een krachtige zaklamp hebt, zodat u de oppervlakken efficiënter kunt inspecteren.

Coating aanbrengen

Nadat u klaar bent met het schoonmaken van eventuele roestplekken, moet u de auto nogmaals wassen en laten drogen. Het is essentieel dat er geen vocht op het oppervlak achterblijft en een hogedrukluchtcompressorpistool zou de truc moeten doen.

Zet alle plekken die je hebt geslepen in de grondverf, en schilder ze met autolak. Nadat de verf volledig is gedroogd, bent u klaar om de coating aan te brengen. Gebruik soepele en langzame handbewegingen wanneer u een vloeistof met een hoge viscositeit spuit.

Spuit de coating gelijkmatig en probeer ervoor te zorgen dat u niet te veel spuit op niet-metalen oppervlakken. Als er veel niet-metalen oppervlakken zijn, zoals elektronica, plak ze dan af. U kunt hiervoor een spuitbus of een elektrische sproeier gebruiken.

Het is altijd het beste om tijdens het spuiten 6-8 inches van het oppervlak verwijderd te blijven. Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de eerste laag, laat u deze volledig drogen (ongeveer 30 minuten, kijk op het etiket van de spuitbus). Ga dan verder en breng de tweede en laatste laag aan en wacht tot deze droog is.

Verwijderen van de coating

Ongeacht de prijs of de toepassing, geen enkele grondlaag gaat eeuwig mee. De meeste onderlagen worden elk jaar vervangen, ook al kunnen sommige nog een jaar of twee langer meegaan. Zorg ervoor dat u het etiket van het blik leest en raadpleeg uzelf online over het specifieke product dat u gebruikt.

  Wat is er slecht aan elektrische auto's?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop men een coating kan verwijderen. Het gebruik van een draadwiel is een vrij gebruikelijke methode om coating te verwijderen, vooral als de coating extreem duurzaam is. Dit proces wordt beter overgelaten aan de professional, maar als je weet wat je doet, dan moet het niet veel van een probleem zijn.

Sommige autowinkels gebruiken vaak speciale luchtschrapers om verf, coatings, lijm of roest te verwijderen zonder het metaal eronder te beschadigen. Het is duidelijk dat de meeste mensen geen luchtkrabber hebben liggen, maar als je er om een of andere reden wel een hebt, kun je er een gebruiken om veilig coatings op teerbasis te verwijderen.

Maar als u de coating zelf zo gemakkelijk mogelijk wilt verwijderen, kunt u een schraper en een haardroger gebruiken. Eerst moet u het gebied verwarmen tot de coating zacht wordt en deze voorzichtig verwijderen. U kunt ook speciale coatingverwijderingsoplossingen met een schraper gebruiken, en beide zijn zeer effectieve manieren om coating te verwijderen.

FAQ Sectie

Moet ik mijn auto wassen na het ontroesten?

U moet met het reinigen van de auto een tijdje wachten, omdat de coating enige tijd nodig heeft om volledig uit te harden. U kunt de auto 24 uur na het aanbrengen van de coating lichtjes wassen, maar gebruik geen agressieve chemicaliën of hogedrukreinigers op het onderstel zelf.

Warm water moet u ook een paar dagen overslaan, omdat heet water de coating voortijdig zacht kan maken. Ook na een week of twee mag u geen agressieve chemicaliën, zoals een industriële ontvetter, op het gecoate oppervlak gebruiken.

  Welke auto heeft de stilste cabine?

Wat moet ik doen nadat ik een auto heb gecoat?

Als u het zelf gedaan hebt, in de eerste plaats gefeliciteerd! Ten tweede moet u wachten tot de auto droog is voor u ermee gaat rijden, een dag of twee moet voldoende zijn. Als er een dag of twee voorbij zijn, ga je gang en breng de auto binnen voor een inspectie.

Veel carrosseriebedrijven zijn redelijk bekend met het roestvrij maken van de auto en zij kunnen u gemakkelijk vertellen of u het met succes heeft gedaan of niet. Probeer de auto zo snel mogelijk te laten inspecteren. Het komt zelden voor dat iets de eerste keer goed gaat en laat u niet ontmoedigen om het nog eens te proberen.

Hoe effectief is undercoating?

Dat hangt af van het applicatieproces en het product zelf. In theorie zou een undercoat uw auto minstens een jaar tegen roest moeten beschermen, als hij goed wordt aangebracht. U moet niet verwachten dat dit soort coatings 100% perfect zijn, en controleer de applicatie van tijd tot tijd.

Maar als alles volgens de aanbevelingen wordt gedaan, zijn coatings op teerbasis effectief genoeg. Dit soort coatings zijn een van de, zo niet de meest populaire manier van roestwering. Het is vermeldenswaard dat 99% van de moderne auto’s geen extra roestbescherming nodig heeft, omdat ze meestal al vanaf de fabriek zeer goed beschermd zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts