Nieuwe Citroën ë-Berlingo elektrische auto vs oude Berlingo

Citroën ë-Berlingo

De Citroën Berlingo bestaat al sinds 1996 in veel verschillende varianten en configuraties. Het jaar 2008 zag de allereerste refresh van de Berlingo toen de 2e generatie uitkwam die ook werd vervangen door de 3e gen (huidige) versie van de Berlingo in 2018. In 2021 kwam Citroën met de laatste iteratie van de Berlingo, een 3e generatie refresh die ook kwam met een elektrische motor genaamd e-Berlingo.

Het is inmiddels vrij duidelijk dat elektrische MPV’s/busjes pas op de schop gaan en dat de meeste mensen die er zijn deze voor commerciële doeleinden gebruiken. Daarom is het soms zinvol om voor een ouder model te gaan, omdat het min of meer dezelfde functionaliteit biedt, maar met een veel goedkoper prijskaartje. Daarom gaan we in dit artikel de Nieuwe Citroën ë-Berlingo elektrisch vs oude Berlingo vergelijken.

De 2021 e-Berlingo kost veel meer dan een oudere Berlingo, zoveel meer dat je soms twee gebruikte oudere Berlingo modellen kunt kopen voor de prijs van één nieuwe e-Berlingo. Als je bedenkt dat veel mensen deze auto’s als wagenpark kopen, wordt meteen duidelijk dat je een heleboel geld kunt besparen door voor het oudere model te gaan.

De e-Berlingo heeft zijn eigen voordelen, zoals goedkopere gebruikskosten, garanties, leasekortingen, meer functionaliteit, hogere veiligheidsstandaard en betere technologie. Aan de andere kant is de oude Berlingo goedkoper, gemakkelijker verkrijgbaar, gemakkelijker om mee te leven en biedt hij min of meer dezelfde functionaliteit.

Nieuwe Citroën e-Berlingo

Met een vanafprijs van ongeveer € 32.000 is de e-Berlingo niet de goedkoopste auto in zijn segment, maar dat is wel wat je krijgt als je een elektrische MPV/van rechtstreeks uit de fabriek wilt kopen. De e-Berlingo heeft een 50kWh batterij die gedeeld wordt met veel andere auto’s van Stellantis, met een maximaal bereik van ongeveer 280 km.

  Is de Citroën C4 Cactus een goede auto?

Voor alle e-Berlingo-modellen is 136 pk beschikbaar en de batterij kan in ongeveer 23 minuten worden opgeladen van 20% tot 80% dankzij een 50kW DC snellaadsnelheid. 50kW DC opladen is niet echt iets bijzonders tegenwoordig, maar veel meer heb je niet nodig de e-Berlingo wordt slechts geleverd met een 50kWh batterij. De nieuwe e-Berlingo biedt de meeste ruimte van alle Berlingo modellen die er zijn.

Dat betekent dat u meer mensen en meer spullen achterin de e-Berlingo kunt stoppen en nog steeds relatief comfortabel kunt zitten. Het moet gezegd dat de actieradius van de Berlingo eronder gaat lijden als je de e-Berlingo tot de rand inpakt dankzij de bijna 600 liter grote kofferruimte.

De nieuwe e-Berlingo krijgt een hele reeks moderne hulp- en veiligheidsvoorzieningen die u tijdens een lange reis zowel veilig als vermaakt houden. Elektrische auto’s worden geleverd met tal van speciale aanbiedingen, kortingen en intercity voordelen die soms het verschil kunnen maken als u deze auto’s als wagenpark aanschaft.

Oud model Citroen Berlingo

De tweede generatie van de Berlingo werd geïntroduceerd in 2008 en was in continue productie tot 2018. Het goede aan de 2e generatie van de Berlingo is dat hij wordt geleverd met een 1.6L 4-cilinder benzinemotor met 90pk, 98pk of 120pk en met een stel dieselmotoren met een vermogen tussen 75pk en 120pk.

  Is de Citroën C4 Aircross een goede auto?

U kunt vroege 2e generatie gebruikte Berlingo modellen krijgen voor zo laag als € 5.000, terwijl nieuwere, relatief goed onderhouden en minder kilometers tellende modellen u terugbrengen voor € 15.000 – € 20.000, wat nog steeds een zeer goede prijs is. U krijgt niet de allernieuwste technologie en veiligheidsvoorzieningen, maar wel 678 liter kofferruimte, wat groter is dan bij de nieuwe e-Berlingo.

Dieselmodellen kunnen tot 60MPG rijden zonder lading, terwijl benzinemodellen met volle bepakking in het beste geval de helft daarvan halen. De meeste van deze modellen zijn buiten garantie en u kunt niet echt weten hoe iemand ze voor u heeft behandeld, dus het is altijd een risico om een oudere gebruikte auto te kopen.

Daarom moet u voor de aankoop inspecties uitvoeren, wat een dure procedure kan zijn als u meerdere van deze auto’s als wagenpark koopt.

Conclusie – De nieuwe e-Berlingo is beter, maar de oudere Berlingo is verstandiger

De nieuwe e-Berlingo is met afstand de betere auto, met alles wat u van een 21e-eeuwse gezins-MPV mag verwachten. Als u de Berlingo koopt als gezinsauto, is het verstandig om de nieuwe e-Berlingo te kopen, maar alleen als u weet hoe u met een elektrische auto moet omgaan.

Aan de andere kant, als u meer waarde hecht aan functionaliteit en u deze wilt gebruiken voor commerciële doeleinden, is het veel logischer om voor het oudere model te gaan, omdat u daarmee een hoop geld bespaart en toch praktischer bent.

FAQ Sectie

Is de Citroen e-Berlingo een luxe MPV?

Met een vanafprijs van meer dan € 30.000 staat de e-Berlingo misschien wel aan de deur van het luxe MPV-segment, dat een duidelijke stap boven de Berlingo staat als het gaat om kwaliteit, uitstraling en algemeen comfort. Elektrische auto’s zijn echter duurder dan hun ICE-tegenhangers, en de e-Berlingo is niet anders.

  Veelvoorkomende problemen met de Citroën C5 Aircross

Daarom kunnen we de e-Berlingo geen luxe MPV noemen, want een luxe MPV betekent meer van alles.

Moet ik de Citroen e-Berlingo kopen?

Voordat u de e-Berlingo koopt, moet u eerst een paar factoren in overweging nemen. Om te beginnen, als u geen ervaring hebt met een elektrische auto, raad ik u aan eerst voor een plug-in hybride te gaan, zodat u kunt voelen wat er nodig is om een elektrische auto te bezitten.

Als u ervaren genoeg bent, moet u in gedachten houden dat de aankoop van een e-Berlingo van 31.000 euro geen goed besteed geld is, want voor 31.000 euro kunt u in bijna elk segment veel meer krijgen.

Heeft het zin om een tweedehands MPV te kopen?

Geloof het of niet, maar de meeste mensen kopen alleen tweedehands MPV’s omdat de aankoop van nieuwe MPV’s soms even duur is als de aankoop van een nieuwe luxewagen. Het heeft zin om een tweedehands auto te kopen als u weet waar u op moet letten en als u alle noodzakelijke inspecties en controles vóór de aankoop uitvoert.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts