Passen Mercedes-wielen op een BMW?

Heeft u mooie Mercedes-Benz velgen op een oud Mercedes-Benz model dat niet meer in gebruik is? En vraagt u zich af of deze Benz velgen ook op uw BMW passen?

Mercedes-wielen passen op een BMW als ze hetzelfde boutpatroon hebben. Dus, voordat u aanneemt dat zomaar alle Mercedes wielen op uw BMW passen, moet u nagaan of ze hetzelfde boutpatroon hebben. De meeste Mercedes-Benz modellen hebben een boutpatroon van 5X112, terwijl BMW’s een patroon van 5X120 hebben.

Wat zijn boutpatronen en wieloffset?

Wanneer het boutpatroon van de velg als 5X112 wordt aangegeven, betekent dit dat er vijf bouten zijn met een hart-op-hart afstand van 112 tussen de bouten. Naast het boutenpatroon moet u ook rekening houden met de offset. De offset van het wiel is hoe ver de wielen uitsteken.

Als de offset van de wielen ver afwijkt, kunnen de wielen te ver naar buiten of te ver naar binnen staan. Je kunt wieladapters kopen om de boutpatronen te veranderen, maar het is belangrijk om te weten dat ze de wielen slechts een centimeter of meer naar buiten zullen plaatsen.

Het is echter ook van cruciaal belang om te begrijpen dat zelfs als het boutpatroon anders is, u nog steeds het wiel kunt passen door wielafstandhouders of wieladapters te gebruiken. Als je deze twee gereedschappen hebt en de offset is nog steeds niet hetzelfde of komt in de buurt, dan zullen de wielen niet passen.

Wat is het verschil tussen een wielafstandhouder en een wieladapter?

Als u een wiel van een andere maat op uw Mercedes-Benz of BMW wilt monteren, zult u een wielspacer of wieladapter moeten gebruiken als het boutpatroon niet hetzelfde is. Het enige probleem is dat veel mensen deze twee hulpmiddelen verwarren en uiteindelijk de verkeerde gebruiken.

  Welke Mercedes rijdt zelf

Dus, als u uw Mercedes wielen op een BMW wilt monteren en niet weet of u een wiel spacer of een wiel adapter moet nemen, hebben wij de dingen voor u vereenvoudigd.

Wielafstandshouder

Een wiel spacer is een term die wordt gebruikt om een schijf aan te duiden die een wiel van de naaf van de auto duwt, en de offset verlaagt. Kortom, een wiel spacer is ontworpen om de afstand van het wiel en de cilinder te verlengen met maar liefst een kwart.

In tegenstelling tot het gebruik van een adapter, is deze methode onveilig voor uw Mercedes of BMW auto. Een wiel spacer is niet geschikt voor het monteren van verschillende maten of soorten wielen, maar het is ideaal als u van plan bent om de wielen te behouden en het spoor te vergroten.
Wanneer u het spoor van uw auto vergroot, verbetert u het uiterlijk en de algehele wegligging van uw auto. Wiel spacers zijn ook perfect voor voertuigen met weinig offset. Dit komt omdat ze te weinig offset compenseren door het wiel verder naar buiten te duwen.

Als u besluit om wiel spacers te gebruiken, weet dan dat u langere tapeinden nodig heeft voor een uitstekende installatie. Als alternatief kunt u ook langere wielbouten gebruiken om wielafstandhouders te installeren. Neem contact op met uw monteur voor verder advies en de juiste montage.

Wieladapter

Een wieladapter is normaal gesproken een soort spacer, maar er vindt meestal een verandering in het boutenpatroon plaats. Wieladapters zijn meestal een inch groter en worden met behulp van bouten aan de cilinder bevestigd.

In tegenstelling tot wiel spacers die helpen om het spoor van uw auto uit te breiden, wiel adapters zijn de beste als het gaat om het monteren van een wiel van een andere auto of van een andere grootte. Dit is te danken aan de mogelijkheid van de wieladapter om boutpatronen te veranderen.

  Beste BMW hybride auto's

Met een wieladapter kunt u het boutenpatroon van uw BMW veranderen en een wiel van Mercedes-Benz monteren. Als het boutpatroon niet verandert ten opzichte van het origineel, kan de adapter worden gebruikt om de afstand van uw wielen met een centimeter of zelfs meer uit te breiden.

Wanneer u besluit om wieladapters te installeren, zal uw auto een betere aerodynamica hebben, beter draaien en er beter uitzien.

FAQ

Hebben Mercedes-Benz en BMW dezelfde boutpatronen?

Nee, dat is niet zo. Mercedes-Benz heeft meestal een boutenpatroon van 5X112, terwijl BMW’s een boutenpatroon van 5X120 hebben. Deze twee luxe merken hebben verschillende boutpatronen, wat betekent dat hun wielen niet direct passen als ze worden uitgewisseld.

De wielen kunnen echter wel passen als er gereedschap zoals wielafstandhouders en wieladapters wordt gebruikt. Hoe dan ook, je moet rekening houden met de offset van de Benz en BMW waarmee je de wielen wilt verwisselen. Als de offset van een van de auto’s extreem groot of klein is, dan zullen de wielen niet passen.

Heeft de Mercedes-Benz S-Klasse hetzelfde boutpatroon als de G-Klasse?

Nee, dat is niet het geval. De Mercedes-Benz S-Klasse heeft namelijk het Mercedes-Benz-boutenpatroon van 5X112 mm, terwijl de G-Klasse een boutenpatroon van 5X130 mm heeft. De G-Klasse heeft dus een groter boutpatroon dan de S-Klasse.

In dit geval kunt u de wielen van deze twee Mercedes-modellen niet verwisselen zonder wielafstandhouders of adapters. Bovendien zult u ook hun offsets moeten controleren. Aangezien de G-Klasse een grotere offset heeft, is het bijna onmogelijk om de wielen van deze G-Klasse op een S-Klasse te monteren of omgekeerd.

  Is het moeilijk om een Mercedes te stelen?

Is het mogelijk om het 5X112 wiel op het 5X120 wiel te zetten?

Ja, dat is mogelijk. U kunt de naven aan de 5X120-velg boren, maar dat zal vrij duur zijn. Bovendien kan uw auto onbestuurbaar worden en zullen de naven en remschijven regelmatig onderhoud nodig hebben. Ook heeft u adapters nodig.

Wat betekenen de getallen in een boutpatroon?

De getallen in een boutpatroon hebben verschillende betekenissen. Mercedes-Benz velgen hebben meestal een boutpatroon of 5X112 voor sedans zoals de E-Klasse & S-Klasse, en 5X130 voor SUV’s, zoals de G-Klasse. Het is zeer cruciaal om deze nummers te kennen alvorens wielen te monteren.

Het getal 5 in het boutenpatroon betekent het aantal boutgaten, terwijl het tweede getal, 112 of 130, de diameter is van de cirkel die door de vijf bouten wordt gevormd. Deze getallen zullen u helpen de perfecte band te monteren op uw automerk en model.

Slotgedachten

Tot slot is het belangrijk te weten dat het mogelijk is om uw Mercedes-Benz wielen op BMW te monteren. De wielen moeten echter hetzelfde boutpatroon, dezelfde maat en offset hebben als die van het BMW merk en model waarop u de wielen wilt monteren.

Maar als de wielen niet dezelfde maat hebben, maar de offset wel, kunt u een wiel spacer of wieladapter gebruiken om de Benz wielen op uw BMW te monteren. Niettemin moet u rekening houden met een paar uitdagingen en het risico van een onbestuurbare auto.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts