Veel voorkomende problemen met de Renault Fluence

Renault Fluence

De Renault Fluence is een sedan gezinsauto van Renault die voor het eerst werd geïntroduceerd voor het modeljaar 2009 en vervolgens werd vervangen door de Renault Megane IV sedan in 2016. De Fluence EV is het enige Fluence-model dat nog in productie is in Zuid-Korea, exclusief voor de Aziatisch-Pacifische markt.

In dit artikel bespreken we alle veelvoorkomende problemen met de Renault Fluence, waaronder wat er mis kan gaan met de Fluence en wat je kunt doen om het te verhelpen. De Renault Fluence heeft vaak last van problemen met de transmissie, de elektrische systemen van de auto, de ophanging, de motor en problemen met de airconditioning.

Over het algemeen is de Fluence een relatief betrouwbare auto, wat betekent dat hij de tand des tijds zonder al te veel problemen zou moeten kunnen doorstaan. Als je er goed voor zorgt en alles wat gedaan moet worden op tijd doet, kun je er heel lang plezier van hebben.

Ook al kun je de Fluence niet meer nieuw kopen, de markt is gevuld met redelijk aantrekkelijke occasions waarmee je aardig wat geld kunt besparen. Je moet je echter alleen richten op licht gebruikte modellen met een lage kilometerstand, want andere kunnen wat problematischer zijn.

Problemen met de transmissie

De Renault Fluence is af fabriek meestal uitgerust met een standaard handgeschakelde versnellingsbak, maar veel mensen kozen ook voor een automaat. De automaat is gevoelig voor ruw schakelen en mogelijke storingen aan de transmissie, maar het is niet helemaal duidelijk of dit vooral te maken heeft met slecht onderhoud of slechte kwaliteit.

Handgeschakelde eenheden kunnen last hebben van riemproblemen en de achteruitversnelling die niet inschakelt wanneer dat nodig is. De koppeling is ook relatief kwetsbaar, wat betekent dat deze iets vaker vervangen moet worden dan bij andere handgeschakelde transmissies.

  Is de Renault Mégane een goede auto?

Elektrische problemen

Oudere Renault-modellen zijn niet vreemd aan elektrische problemen en de Fluence is helaas niet anders. De drie meest kwetsbare aspecten zijn het elektronische dashboardscherm, de buitenverlichting en het centrale display. De twee schermen kunnen defect raken en daardoor volledig uitvallen, terwijl het centrale scherm gevoelig is voor bevriezen en verschillende storingen.

De buitenlichten kunnen defect raken en dan moet je ofwel versleten lampen of een van de verlichtingsmodules vervangen. De achterlichten hebben last van oxidatie op de contacten, wat betekent dat je ze regelmatig moet demonteren en schoonmaken.

Problemen met de ophanging

Veel eigenaren hebben gemeld dat ze vreemde geluiden uit de ophanging hebben gehoord, zoals bonkende of rammelende geluiden. Dit kan worden veroorzaakt door versleten of beschadigde ophangingscomponenten zoals kogelgewrichten, stabilisatorstangverbindingen of schokdempers.

Sommige eigenaren hebben overmatige trillingen ervaren tijdens het rijden, wat te wijten kan zijn aan versleten ophangingscomponenten of zelfs verkeerd uitgelijnde wielen. Het is essentieel om problemen met de ophanging van uw Renault Fluence onmiddellijk door een gekwalificeerde monteur te laten inspecteren en repareren. Uitstel van reparatie kan tot ernstigere problemen leiden en mogelijk de veiligheid en het rijgedrag van de auto in gevaar brengen.

Motorproblemen

Eigenaren hebben melding gemaakt van een gebrek aan vermogen en een slechte acceleratie van de motor van de Renault Fluence. Dit kan het gevolg zijn van een verstopt luchtfilter, een defecte brandstofinjector of een defecte gaskleppositiesensor. Het ontstekingssysteem kan er ook voor zorgen dat de auto afslaat en helemaal niet meer optrekt.

  Bestaat er een Renault met 7 zitplaatsen?

Sommige eigenaren hebben gemeld dat hun Renault Fluence oververhit raakt, wat te wijten kan zijn aan een defecte thermostaat, een defecte radiateur of een lekkend koelvloeistofsysteem, die allemaal onmiddellijk moeten worden gecontroleerd en verholpen.

Problemen met de airco

De aircocompressor kan defect raken en daardoor problemen veroorzaken, zoals een gebrek aan koeling/verwarming of een volledig onbruikbaar systeem. De koppeling en het expansieventiel kunnen ook defect raken, voornamelijk door verstopping en iets dat de mechanismen blokkeert.

Over het algemeen is het aircosysteem niet per se een probleem, omdat deze problemen voortkomen uit het niet onderhouden ervan wanneer dat nodig is. Als u dus een tweedehands Fluence wilt kopen, is het een goed idee om het aircosysteem door een vakman te laten inspecteren om te zien hoe goed het werkt. Als het systeem tekenen van overbelasting vertoont, kan dit eenvoudig worden opgelost door het systeem goed te reinigen.

FAQ

Moet ik de Renault Fluence kopen?

De Renault Fluence staat bekend om zijn ruime cabine, comfortabele rijgedrag en efficiënte motoren. Maar zoals bij elke auto zijn er ook enkele potentiële nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je tot aanschaf overgaat. Als je gewend bent om een luxe auto te bezitten, moet je je ervan bewust zijn dat de Fluence ver van dat niveau verwijderd is, wat betekent dat je waarschijnlijk niet tevreden zult zijn.

Als je echter een betaalbare, veilige en relatief goed uitgeruste gezinssedan wilt, zal de Fluence je die ervaring kunnen geven zonder noemenswaardige problemen. Het komt allemaal neer op het exemplaar dat je koopt, dus zorg ervoor dat je niet beknibbelt op zaken als goed onderhoud en service.

  Is de Renault Fluence een goede auto?

Waarom is Renault gestopt met de Fluence?

Er zijn een paar redenen waarom Renault besloten heeft om de Fluence uit het gamma te halen. De belangrijkste zijn de slechte verkoopcijfers, de beperkte aantrekkingskracht op de markt en een algemene verschuiving in de focus op de markt. De Fluence had lage verkoopcijfers op veel markten, waaronder Europa, waar hij sterke concurrentie ondervond van andere middelgrote sedans.

Renault verlegde de focus naar andere modellen, waaronder de Mégane en de Kadjar SUV, die succesvoller waren in termen van verkoop en aantrekkingskracht. Bovendien geeft het grote publiek nu de voorkeur aan crossovers en SUV’s, wat betekent dat Renault niet geïnteresseerd was in het hebben van veel sedans in zijn line-up.

Is de Renault Fluence een luxe auto?

De Renault Fluence behoort tot het betaalbare segment, wat betekent dat het absoluut geen luxe auto is. Ook al zijn de modellen met een hoge uitrusting voorzien van bepaalde functies die de meeste mensen in luxe auto’s verwachten, die functies zijn niet van topklasse of bijzonder zeldzaam in vrijwel alle auto’s van tegenwoordig.

Het niveau van vakmanschap, technologie, materiaalkwaliteit en de algehele afwerking zijn ver verwijderd van het luxe segment van de markt, wat betekent dat de Fluence er niet in slaagt om ook maar één veer te verroeren in de markt van luxe sedans.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts