Veel voorkomende problemen met de Renault Koleos

Renault Koleos

De Renault Koleos is een compacte familie-SUV die voor het eerst werd geïntroduceerd voor het modeljaar 2007. Sindsdien heeft het een refresh gehad in 2011 terwijl de 2e generatie van de Koleos tot stand kwam in 2016. De Koleos is een van de meer interessante SUV’s die Renault maakt, omdat hij gebruik maakt van hetzelfde Renault Samsung QM5 platform dat ook gedeeld wordt met de vergelijkbaar grotere Nissan X-Trail.

In dit artikel gaan we over alle gemeenschappelijke problemen met Renault Koleos die omvat vertellen wat er mis is en hoe ernstig het is. We beginnen met ophangingsproblemen, die ook een reden waren waarom Renault de Koleos in 2013 terugriep. Andere problemen zijn problemen met de elektronica van de auto, de handrem, het afslaan van de auto en problemen met de deursloten.

Al met al lijkt de Koleos een redelijk betrouwbare auto te zijn, althans wat het model van de tweede generatie betreft. Als je alles doet wat gedaan moet worden en niet gaat voor een mishandeld 2e hands model met veel kilometers op de klok, kun je er heel lang plezier van hebben.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de Koleos niet zo populair was toen hij voor het eerst uitkwam, maar de verkoop lijkt de laatste jaren te verbeteren, vooral op de Zuid-Koreaanse markt.

Problemen met de ophanging

De Renault Koleos van 2011 leed aan een ernstig probleem waarbij de onderste ophangingsarm aan de voorkant afbrak. Dit was vooral riskant tijdens het remmen, waardoor de arm kon afbreken en het wiel in de wielkasten vast kwam te zitten en een ongeluk kon veroorzaken.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Talisman

Renault heeft in 2013 een aantal Koleos-modellen uit 2011 teruggeroepen en het probleem lijkt vanaf dat moment te zijn verholpen. Hoe dan ook, als u in de markt bent voor een 2011 Koleos, is het belangrijk om uw dealer te bellen en te vragen of de auto is opgenomen in deze terugroepactie.

Elektrische problemen

Moderne auto’s zijn enorm complex geworden en daarom hebben ze vaak last van allerlei elektrische problemen. Enkele eigenaren meldden problemen met het derde remlicht dat aangaat wanneer het niet nodig is of blijft branden, zelfs wanneer u de auto parkeert. Er lijkt ook een probleem te zijn met de 4WD-computer die niet goed functioneert en daardoor ernstige schade veroorzaakt aan het 4WD-systeem.
Andere elektrische storingen zijn een mogelijke batterijontlading die kan leiden tot een vroegtijdige dood van de batterij. Tenslotte klaagden enkele eigenaren dat de airco het interieur niet consequent kon koelen, wat meestal te wijten is aan problemen met de condensor.

Problemen met de handrem

De elektrische handrem was ook een onderwerp van discussie op enkele forumdraadjes over de Koleos. Eén eigenaar klaagde dat hij de handrem niet kon loszetten met de knop in de auto, terwijl anderen ook klaagden dat het parkeerlicht niet werkte of weigerde uit te gaan, zelfs als de auto niet in de parkeerstand stond.

Dit is meestal een interne elektronische storing van het handremsysteem en het is niet echt duidelijk wat de oorzaak is.

  Peugeot e-208 vs Renault Zoe - Welke is beter

Afslaan van de auto

Renault Koleos diesel modellen zijn ook gesignaleerd met afslaan direct na het inschakelen, en de reden lijkt iets te maken te hebben met de brandstoftank. Volgens sommigen kunnen de brandstofleidingen lekken, waardoor de brandstofstroom wordt verstoord, de motor verhongert en uiteindelijk afslaat.

Waarschijnlijk komt er ergens lucht in het systeem, wat betekent dat u het systeem met lucht en druk moet testen om het lek te vinden en te repareren.

Problemen met het deurslot

Last but not least, moeten we ook problemen met de deurvergrendeling bespreken. Eigenaren klaagden dat ze de auto niet op afstand konden vergrendelen en ontgrendelen met de autosleutel. Dit is meestal te wijten aan een defecte sleutelhanger, een lege batterij of een probleem met de actuators van de deurvergrendeling, waarnaar moet worden gekeken als een nieuwe batterij voor de sleutelhanger het probleem niet oplost.

Dit betekent dat u de deurbekleding van uw Koleos moet strippen en moet kijken of er iets in de actuator zelf zit. Als de actuator inderdaad de boosdoener is, moet u hem vervangen door een nieuwe en alles opnieuw testen.

FAQ Sectie

Moet ik de Renault Koleos kopen?

Als u een ruime, maar redelijk compacte crossover SUV zoekt, is de Renault Koleos een heel goede keuze. Het is misschien niet de meest luxueuze SUV die er is, maar als de prijs goed is, kan het een heel goede tweedehands auto zijn, zoals meestal het geval is met deze auto’s.

We hebben al gezegd dat oudere Koleos-modellen niet echt populair zijn, wat betekent dat de waarde ervan al jaren relatief laag is. Daar komt langzaam verandering in nu crossover SUV’s de populairste auto’s ter wereld worden.

  Is de Renault Kadjar een goede auto?

Welke auto’s concurreren met de Renault Koleos?

Dit marktsegment is ongelooflijk competitief en gevuld met veel verleidelijke opties. Modellen zoals de Skoda Kodiaq en de Ford Kuga lijken erg op de Koleos en worden meestal met elkaar vergeleken. De Mazda CX-5 is ook echt vergelijkbaar in prijs, grootte en motoren, maar is over het algemeen een populairder model.

Binnenkort komt de nieuwe Koleos uit en dat betekent dat de Koleos waarschijnlijk populairder dan ooit zal worden.

Is de Renault Koleos een AWD SUV?

De Renault Koleos is een 4WD auto, wat betekent dat hij het vermogen gelijkmatig over de voor- en achteras verdeelt. 4WD is een betere keuze voor terreinrijden, slepen en vervoeren, maar is niet zo efficiënt of effectief als het gaat om tractie op de weg als een AWD-systeem.

Als u meer tijd besteedt aan terreinrijden, zult u de voorkeur geven aan een 4WD-systeem omdat dat meer evenwicht biedt op het terrein, terwijl een AWD-systeem meestal beter is voor een dagelijkse bestuurder. Hoe dan ook, de Koleos start als FWD, maar u kunt desgewenst upgraden naar 4WD.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts