Veel voorkomende problemen met Mercedes W114

De Mercedes W114/W115 is een voormotorige, achterwielaangedreven vierdeurs sedan die tussen 1968 en 1976 werd gemaakt. Het W114 model gebruikt een krachtigere 6-cilinder motor en wordt aangeduid met de modelaanduidingen 230, 240, en 280. De W115 daarentegen maakt gebruik van kleinere 4-cilinder motoren en wordt aangeduid met 200, 220 en 223 modelaanduidingen.

Zowel de W114 als de W115 staan bekend om hun stellaire betrouwbaarheid en veel Mercedes-enthousiastelingen beschouwen ze als de meest betrouwbare Mercedes-modellen die er zijn. Zeker, ze zijn 50-60 jaar oud nu en zo’n oude auto is nooit gaat worden zo betrouwbaar als iets uit de moderne tijd, maar als je de juiste zorg voor te nemen, ze zijn onverwoestbaar.

De meest voorkomende W114/W115 problemen hebben te maken met roest, want roest is de grootste vijand die een klassieke Mercedes kan hebben. Het is bekend dat de aanjager van de verwarming het begeeft, net als de automatische transmissie. Beide staan er ook om bekend olie te lekken, dus controleer op eventuele lekken. Tenslotte heeft de binnenbekleding waarschijnlijk betere dagen gekend, dus controleer de hele auto op tekenen van verslechtering.

Al bij al, kan de W114/W115 Mercedes een fatsoenlijke investering zijn als u erin slaagt om één in adequate voorwaarde te vinden. Ze worden ook steeds populairder bij aftermarket bedrijven omdat ze een beetje de kloof overbruggen tussen klassieke Mercedes Euro looks en old-school US muscle cars.

Mercedes W114/W115 roestproblemen

Het is bijna onmogelijk om een oude Mercedes te vinden die niet op zijn minst enige vorm van corrosie vertoont. Natuurlijk, als je een W114/W115 vindt die binnenshuis goed is onderhouden, zijn deze waarschijnlijk perfect. Nochtans, is de werkelijkheid dat de meesten van deze als regelmatige auto’s door de jaren heen zijn gebruikt wat betekent dat zij aan roestvorming lijden.

  Veel voorkomende problemen met Mercedes W220

Controleer alle veel voorkomende roestplekken, zoals rond de koplampen, op de motorkap en het kofferdeksel, onder de auto, de binnenste en buitenste deurstijlen, de vloer, de spatborden en de krikpunten. Controleer op waterlekken rondom de auto, want deze leiden meestal tot meer roest.

Problemen met de kachelventilator van de Mercedes W114/W115

De W114 en de W115 zijn uitgerust met airco, wat inderdaad een goede zaak is, maar de aanjager van de verwarming is een gekend probleem bij beide wagens omdat hij niet gemakkelijk te bereiken is. De kachel zit diep in het dashboard begraven, wat betekent dat als hij defect raakt, u veel geld zult moeten betalen om hem te laten repareren. Een Mercedes specialist zegt dat deze klus in sommige gevallen wel 20 uur kan duren.

De vacuümlekken zitten ook diep in het dashboard begraven en zijn ook moeilijk te bereiken. Reparaties zoals deze beïnvloeden de waarde van de auto nogal, en sommige mensen zijn zelfs bereid om de blower helemaal niet te repareren. Hoe dan ook, let goed op deze problemen als u in de markt bent voor een van deze.

Mercedes W114/W115 transmissieproblemen

De W114/W115 transmissie is een old-school 4-speed automaat die soms in de 1e versnelling start maar ook vaak in de 2e versnelling kan starten. Het probleem is hier wanneer het systeem niet goed is gekalibreerd en de auto niet weet wanneer hij in welke versnelling moet starten. Problemen zoals deze kunnen de manier waarop de auto rijdt effectief ruïneren en zo de waarde van de auto beïnvloeden.

Het is geen geheim dat deze automatische transmissies oud, springerig, en relatief lui zijn. Controleer ook of de auto weet wanneer hij moet schakelen en of het hele systeem zo soepel is als het zou moeten zijn.

  Welke Mercedes heeft een actieve achterspoiler

Mercedes W114/W115 olielekken

Deze twee zijn gekend om hun vrij betrouwbare motoren die in staat zijn om honderdduizenden kilometers op de klok te zetten zonder grote revisies nodig te hebben. Hoe het ook zij, de motor kan dat alleen doen als het olieverbruik op punt staat.

Controleer daarom het olie- en koelvloeistofpeil van de auto en ga door het hele systeem om te zien of er lekken zijn. Reparatie hiervan kan ook een dure aangelegenheid zijn, wat ook betekent dat het de waarde van de auto behoorlijk beïnvloedt.

Mercedes W114/W115 problemen met de binnenbekleding

Oude Mercedessen staan er om bekend dat ze mechanisch onverwoestbaar zijn, maar ze staan er niet om bekend dat ze bekledingsmaterialen hebben die bijzonder lang meegaan. Zowel de bekledingsmaterialen van de W114 als die van de W115 staan erom bekend dat ze aanzienlijk verslechteren en slijten.

Dit betekent dat u het hele interieur moet doorlopen en onder alles moet kijken om te zien hoe erg de verslechtering is.

FAQ Sectie

Moet ik een Mercedes W114 kopen?

Als u in de markt bent voor een klassieke Mercedes sedan, is de W114 eigenlijk een geweldige keuze. W114 waarden zijn sterk, maar niet overdreven, althans voor fatsoenlijke exemplaren. Bovendien zullen deze Mercedes modellen waarschijnlijk populairder worden in de toekomst, wat betekent dat het houden van een in fatsoenlijke staat je uiteindelijk wat moet opleveren.

U moet echter in gedachten houden dat auto’s zoals deze niet kunnen worden gebruikt als alle andere moderne auto’s, omdat deze gewoon uit een ander tijdperk komen. Ze zijn gemakkelijk te bewerken, maar vereisen typisch werk dat vaker moet worden gedaan.

  Welk merk heeft het beste interieur - Audi, Mercedes of BMW?

Is de Mercedes W114 veilig?

De W114 is zo veilig als een 50-60 jaar oude auto kan zijn, wat betekent dat hij lang niet zo veilig is als moderne auto’s zijn, maar hij zou niet uit elkaar mogen vallen. Dit betekent dat auto’s zoals deze in het nadeel zijn als ze botsen met auto’s uit de jaren 80 en 90, en vooral als ze botsen met auto’s van na 2000.

Begrijpelijkerwijs is de W114 niet voorzien van geavanceerde softwarematige veiligheidsvoorzieningen, want die bestonden toen nog niet. Al met al is de W114 acceptabel, maar het is niet een auto waar je te veel tijd in wilt doorbrengen.

Is de Mercedes W114 een investering?

Het kopen van auto’s uitsluitend als investering is een spel dat alleen de rijken kunnen spelen, wat betekent dat het kopen van een oude Mercedes niet automatisch betekent dat u geld zult verdienen. Ten eerste is de W114 om te beginnen niet duur, wat betekent dat onbeduidende waardestijgingen niet genoeg zijn om zelfs maar de onderhoudskosten te dekken.

Ten tweede kunnen alleen auto’s in ongerepte staat als investeringswaardig worden beschouwd, maar met deze auto’s wordt niet gereden. Al met al kan een fatsoenlijke W114 u na lange tijd een klein rendement opleveren, maar er een kopen als enige investering is niet echt de juiste weg. Een beleggingsfonds met een gemiddeld risico zal u waarschijnlijk meer geld opleveren en u hoeft het niet te onderhouden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts