Veel voorkomende problemen met Mercedes W123

De Mercedes W123 is nu bijna 50 jaar oud en dat betekent dat het een echte klassieker is die een speciale behandeling nodig heeft, zowel in de onderhoudsafdeling als in de gebruiksafdeling. Hoe je het ook wendt of keert, de W123 is een auto uit een ander tijdperk, maar wel een tijdperk waarin Mercedes ver boven alle anderen uitsteeg.

Zoals eerder gezegd, de W123 is bijna 50 jaar oud, maar er zijn nog zoveel werkende W123 exemplaren over de hele wereld met meer dan een miljoen mijl op de klok. Deze auto’s staan bekend om hun lange levensduur, zeker als je ze goed onderhoudt.

Dit betekent niet dat de W123 foutloos is, want tot op de dag van vandaag wordt de W123 geplaagd door veel voorkomende problemen. Het meest voorkomende en wellicht moeilijkst op te lossen probleem is corrosie, aangezien de meeste Mercedessen uit die tijd bekend stonden om hun ernstige corrosie als ze niet goed werden onderhouden.

Lekkende deurrubbers, problemen met het instrumentenpaneel en het hele dashboard, problemen die voortvloeien uit het feit dat de W123 zo oud is, en allerlei soorten vacuümproblemen. We kunnen gerust zeggen dat de W123 gebouwd is als een tank, maar zelfs tanks hebben liefde, tederheid en zorg nodig.

Corrosie – Mercedes W123’s grootste vijand

Als u op de hoogte bent van oudere Mercedes modellen, heeft u waarschijnlijk gehoord dat ze gevoelig zijn voor corrosie. Dit is niet alleen voorbehouden aan oudere Mercedes modellen omdat de meeste auto’s uit dit tijdperk bekend staan om slecht te roesten. Het is gewoon de realiteit omdat deze auto’s niet met alle moderne roestpreventietechnologieën werden gemaakt.

  Is het de moeite waard om een Mercedes met hoge kilometerstand te kopen?

De W123 heeft vaak roestplekken rond de wielkasten, aan de onderkant van de deuren, rond de krikpunten rond de ramen en bij de voorschort. Dit wil niet zeggen dat de W123 geen roestplekken heeft op andere plaatsen, want dat heeft hij wel. Hoe dan ook, u moet goed op roestplekken letten, want deze gaan waarschijnlijk binnenkort met pensioen voor uw W123.

Lekkende deurrubbers – Een vrij veel voorkomend verschijnsel bij de W123

Afdichtingen zijn gemaakt om een bepaalde tijd mee te gaan omdat ze niet gemaakt zijn van duurzame materialen. Een deurrubber moet de deuren beschermen tegen invloeden van buitenaf, en het rubber dat hiervoor wordt gebruikt, kan na verloop van tijd scheuren en uiteenvallen.

Deze afdichtingen moeten vrij vaak worden vervangen omdat ze het interieur van een W123 absoluut kunnen vernielen. Wanneer er vocht in de auto komt, vernietigt dit vrij snel de chromen panelen en het verergert ook het kraken van het leder na verloop van tijd.

Dashboard en instrumentenpaneel problemen

Het dashboard van de W123 heeft een eigen willetje waardoor het vaak de kilometerstand overcalculeert of het helemaal begeeft. Als u op zoek bent naar een exemplaar van de W123 met een lage kilometerstand, let dan op algemene slijtage en vergelijk het met andere W123-modellen om te zien of de kilometerstand inderdaad klopt.

Het is bekend dat de brandstofmeter het soms laat afweten, maar ook het dashboard zelf kan allerlei scheurtjes vertonen. Dit is meestal te wijten aan blootstelling aan de zon of vocht en veel W123’s modellen hebben hun dashboards opnieuw bekleed vanwege dit.

  Wat is de krachtigste Mercedes?

Vacuümafdichtingen zijn ook gebruikelijk bij de W123

De W123 heeft elektrische ramen en sloten die worden bediend met vacuümsystemen waarvan vaak bekend is dat ze lekken en operationeel worden. Gelukkig is dit meestal een vrij gemakkelijke oplossing als u het juiste gereedschap voor de job heeft.

Warm weer, de zon, en vocht en bekend om vacuüm problemen veroorzaken vaker, dus zorg ervoor dat veel aandacht te besteden aan deze onderdelen als je woont in een warmer klimaat gebied.

Gevolgen van bijna 50 jaar oud zijn

Een 50-jarige is een vermoeide auto, hoe betrouwbaar en kogelvrij hij ook is. De W123 is inderdaad een van de meest betrouwbare Mercedessen aller tijden, maar u kunt beter geen vermoeide exemplaren kopen als u niet bereid bent om een grondige restauratie uit te voeren.

Lage oliedruk is een veel voorkomend teken dat de W123 die u op het oog heeft zijn einde nadert. Roest is dodelijk voor veel W123 modellen, dus sla zwaar gecorrodeerde modellen over als u niet bereid bent veel geld en tijd te besteden aan het repareren ervan.

FAQ Sectie

Hoe betrouwbaar is de W123 Mercedes?

De W123 is een van de meest betrouwbare auto’s in de geschiedenis van de mensheid, en dat is ook gewoon zo. Dat wil niet zeggen dat de W123 geen samenhangend en relatief frequent onderhoud nodig heeft, maar als u alles goed doet, moet u tot in lengte van dagen van een W123 kunnen genieten.

De W124, de opvolger van de W123, staat ook bekend als een van de meest betrouwbare Mercedes-modellen aller tijden. Eind jaren ’90 en begin jaren 2000 begonnen de Mercedessen een stuk problematischer te worden, zowel door de complexiteit als door de product placement strategie.

  Wat zijn de beste banden voor de Mercedes GLC300?

Moet ik een Mercedes W123 kopen?

De W123 is een van de meest iconische Mercedes modellen aller tijden, en als u in de markt bent voor een klassieke 70-er jaren sedan, dan is de W123 de perfecte auto voor u. Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar roestvrije of licht verroeste exemplaren, want meer dan dit zal waarschijnlijk te veel zijn.

Veel Mercedes liefhebbers geloven dat goede exemplaren van de W123 in waarde zullen blijven stijgen, en het lijkt erop dat dat ook echt het geval is.

Hoeveel kost een Mercedes W123?

De gemiddelde vraagprijs van de Mercedes W123 ligt rond de $11.500 terwijl goede exemplaren voor het dubbele kunnen gaan. De W123 is inderdaad het geld waard omdat het een echte Mercedes tijdscapsule ervaring biedt die simpelweg niet kan worden geëvenaard met welke moderne auto dan ook die er is.

De W123 biedt ongelooflijk zachte stoelen, een relaxte rijpositie en het gevoel dat je een prachtig stukje machinerie bestuurt. De ervaring van het besturen van de W123 is enorm anders dan alles wat er is, en het betalen van $ 11.000 – $ 15, voor een dergelijke ervaring is zeker de moeite waard de vraagprijs.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts