Veelvoorkomende problemen met de Renault Symbol

Renault Symbol

De Renault Symbol is een compacte auto die wordt geproduceerd door de Franse autofabrikant Renault. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in 1999 en heeft sindsdien verschillende updates en herontwerpen ondergaan. Zoals bij elke auto zijn er veelvoorkomende problemen die zich kunnen voordoen met de Renault Symbol, en dat is precies het onderwerp van het artikel van vandaag!

De meest voorkomende problemen met de Renault Symbol zijn elektrische problemen, problemen met de ophanging, motorproblemen, problemen met de transmissie en problemen met de remmen. Sommige van deze problemen zijn klein en te ernstig, terwijl andere je algehele ervaring als eigenaar enorm kunnen beïnvloeden, vooral als je er niet meteen iets aan doet.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om bovenop al deze problemen te blijven zitten, en één manier om dat efficiënt te doen is te weten wat er mis kan gaan. Ook al is de Symbol een vrij eenvoudige auto die mensen zou kunnen wijsmaken dat er echt niet veel mis kan gaan, de waarheid is veel complexer dan dat en daarom moet je dit artikel lezen.

Over het algemeen wordt de Renault Symbol beschouwd als een betrouwbare auto, maar zoals bij elke auto is het belangrijk om eventuele problemen direct aan te pakken om ernstigere problemen te voorkomen. Regelmatig onderhoud en de juiste verzorging kunnen veel voorkomende problemen met de Renault Symbol helpen voorkomen.

Elektrische problemen

De meest voorkomende elektrische problemen met de Renault Symbol zijn een defecte accu, een defecte dynamo en problemen met de elektrische bedrading. In sommige gevallen flikkeren de dashboardlampjes van de auto of gaan ze helemaal niet aan, werken de elektrische ramen niet of werkt de radio niet goed.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Master

Een ander veelvoorkomend elektrisch probleem met de Renault Symbol heeft te maken met de sensoren van de auto. Deze sensoren kunnen defect raken, waardoor het motorcontrolelampje gaat branden, wat kan duiden op een hele reeks problemen, van een simpele sensorstoring tot een ernstiger motorprobleem. Om dit op te lossen, moet je een diagnosetool gebruiken en het probleem tot op de bodem uitzoeken.

Problemen met de ophanging

De Renault Symbol staat bekend om problemen met de ophanging, vooral met de schokdempers en veren. Deze problemen worden meestal veroorzaakt door de leeftijd van de auto, de kilometerstand en de rijomstandigheden. Na verloop van tijd kunnen de schokdempers en veren versleten raken en hun vermogen verliezen om schokken en hobbels te absorberen, wat resulteert in een ruwe rit en een slechte wegligging.

Een ander veelvoorkomend ophangingsprobleem heeft te maken met de kogelgewrichten en trekstanguiteinden van de auto. Deze onderdelen kunnen losraken of versleten raken, waardoor de auto naar één kant trekt, rammelende geluiden maakt en de besturing en stabiliteit van de auto beïnvloedt. Al met al, als je vreemde geluiden uit de ophanging hoort komen, vooral als je over een hobbel rijdt, moet je het ophangingssysteem inspecteren.

Motorproblemen

De distributieriem is verantwoordelijk voor het synchroniseren van de krukas en de nokkenas van de motor. Daarom is het belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen onderhoudsintervallen te volgen en de distributieriem bij de aanbevolen kilometerstand te vervangen.

Een ander gerapporteerd probleem heeft te maken met het olieverbruik van de motor. Sommige eigenaren hebben gemeld dat de motor te veel olie verbruikt, wat kan leiden tot motorschade als er niet snel iets aan wordt gedaan. Daarnaast hebben sommige Renault Symbol-eigenaren melding gemaakt van problemen met het koelsysteem van de motor. Dit kan leiden tot oververhitting en mogelijke motorschade, dus controleer het goed als je op zoek bent naar een tweedehands exemplaar.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Modus

Problemen met de transmissie

De Symbol is voornamelijk uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak, maar sommige modellen hebben ook een automatische transmissie. De handgeschakelde versnellingsbak lijkt de meeste problemen op te leveren, deels omdat de meeste Symbol-modellen handgeschakeld zijn. Moeilijk schakelen of knarsende geluiden tijdens het schakelen is een veelvoorkomend probleem bij de Symbol-transmissie.

Dit kan worden veroorzaakt door een versleten of beschadigde koppeling, een defecte versnellingssynchronisator of een probleem met de overbrenging. In het geval van de automaat hebben eigenaren gemeld dat ze tijdens het rijden last hebben van vertraagde inschakeling of slippen. Dit kan het gevolg zijn van een te laag vloeistofpeil in de transmissie, een slecht werkende koppelomvormer of versleten koppelingsplaten. In sommige gevallen kan een defecte transmissieregelmodule ook de hoofdoorzaak zijn.

Problemen met de remmen

Enkele van de meest voorkomende remproblemen voor Renault Symbol-eigenaren zijn versleten remblokken, beschadigde remschijven en lekkende remleidingen. Een sponsachtig rempedaal is ook een ding en leidt meestal tot luchtlekken in de leidingen.

Een van de meest opvallende tekenen van remproblemen is een piepend of knarsend geluid wanneer de remmen worden gebruikt. Dit kan erop wijzen dat de remblokken versleten zijn en vervangen moeten worden. Als de remblokken niet tijdig worden vervangen, kunnen ze schade veroorzaken aan de remrotors, die ook moeten worden vervangen.

FAQ

Moet ik de Renault Symbol kopen?

De Renault Symbol wordt beschouwd als een betaalbare auto, maar het is belangrijk om rekening te houden met je budget en ervoor te zorgen dat de prijs van de auto daarbinnen past. Hierbij moet je ook rekening houden met alle onderhoudskosten, maar gelukkig zijn deze niet zo ernstig en zullen ze dus geen grote kostenpost zijn, relatief gezien natuurlijk.

  Is de Renault Modus een goede auto?

De Symbol is een boodschappenauto, een forens en een stadsauto voor wie wil genieten van een grote auto in een kleine verpakking. Dat betekent ook dat de Symbol ruimte mist voor meerdere personen en dat hij op de snelweg niet zo prettig rijdt.

Is de Renault Symbol hetzelfde als de Clio?

De Renault Symbol is gebaseerd op hetzelfde platform als de Renault Clio en deelt een aantal onderdelen met de Clio, maar heeft een langere wielbasis en een grotere kofferruimte. De Clio daarentegen staat bekend om zijn wendbare besturing en sportieve prestaties en heeft meerdere prijzen gewonnen voor zijn design en rijdynamiek.

Hoewel er dus overeenkomsten zijn tussen de Renault Symbol en de Renault Clio, zijn het verschillende modellen met verschillende kenmerken en eigenschappen.

Lees meer over problemen met de Renault Clio.

Is de Renault Symbol nog steeds verkrijgbaar?

Volgens de meeste berichten over de hele wereld lijkt het gedaan te zijn met de Renault Symbol. Sommigen zeggen dat het Symbool officieus al in 2020/2021 werd stopgezet en er zijn veel landen die het Symbool zelfs langer dan dat niet kregen.

Dus ook al heeft Renault niets officieel gezegd, het lijkt erop dat het Symbool niet meer wordt geleverd.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts