Veelvoorkomende problemen met Volvo S40

Volvo S40 problemen

De Volvo S40 is een compacte vierdeurs premium sedan gemaakt door Volvo tussen 1995 en 2012. Sinds de introductie van de S40 is Volvo erin geslaagd om er meer dan een miljoen van te verkopen als je ook de V40 estate versie meerekent die door en door hetzelfde is als de S40. De eerste generatie was in productie tussen 1995 en 2005, terwijl de tweede generatie in 2012 met de productie stopte.

De S40 lijkt een auto met een gemiddelde betrouwbaarheid te zijn, wat betekent dat hij tekortschiet in vergelijking met moderne auto’s die meestal een bovengemiddelde betrouwbaarheid bieden. De meest voorkomende problemen die de S40 teisteren, hebben te maken met de katalysator, slechte remmen, een lekkend schuifdak, olielekkage en een defecte luchtmassasensor.

De meeste van deze problemen kunnen zonder al te veel problemen worden opgelost, maar ze kosten soms wel veel geld. Al met al kan de S40 als gebruikte auto de moeite waard zijn, maar alleen als je er een weet te vinden die door de jaren heen in goede staat is gehouden.

De S40 werd later vervangen door de V40 als hatchbackversie, omdat de marktpositie van de S40 begon te verslappen in vergelijking met veel van zijn concurrenten.

Volvo S40 katalysator problemen

Als u tijdens het rijden een rotte eierenlucht ruikt, is dat waarschijnlijk aan de katalysator te wijten. Een katalysator is ontworpen om schadelijke uitlaatgassen om te zetten in meer milieuvriendelijke deeltjes door middel van verschillende chemische reacties die plaatsvinden binnen de converter. Het is echter bekend dat de katalysatoren in de S40 verstopt kunnen raken en daardoor niet in staat zijn om schadelijke gassen om te zetten in beter beheersbare deeltjes.

  Wat is de beste Volvo om te kopen?

Het goede nieuws is dat in de huidige tijd zelfs een defecte katalysator veel geld kost dankzij de vele stoffen die in de katalysator zitten. Het slechte nieuws is dat een nieuwe katalysator vrij duur is om precies dezelfde redenen.

Problemen met de remmen van de Volvo S40

Een vrij bekend probleem met de S40 is het remsysteem, dat in vergelijking met andere auto’s veel sneller lijkt te verslechteren. Met name de remschijven slijten veel eerder, waardoor ze eerder aan vervanging toe zijn.

Problemen zoals deze zijn gemakkelijk op te merken omdat de auto niet in staat is om volledig tot stilstand te komen binnen de geadverteerde afstand. Het is ook belangrijk dat u de schijven zo snel mogelijk vervangt, want dit soort problemen kan leiden tot een veiligheidsrisico dat niemand wil meemaken.

Volvo S40 lekt zonnedak

Het zonnedak op de Volvo S40 is bekend om te lekken, wat betekent dat de afdichtingen rond het zonnedak de neiging om te verslijten echt snel. Deze problemen doen zich voor bij veel Volvo-modellen, waarbij de S40 een van de modellen is met het hoogste percentage gerapporteerde gevallen.

De afvoerkanalen rond het schuifdak raken verstopt met stof en vuildeeltjes, waardoor ze het water niet meer van het schuifdak kunnen afvoeren. Als dit probleem aanhoudt, gaan de afdichtingen rond het schuifdak lekken, wat een ravage kan aanrichten in de binnenbekleding.

Volvo S40 olielekkage

De Volvo S40 staat er ook om bekend dat er af en toe olielekkage optreedt bij de afdichting van de retourleiding van de turbocompressor. U moet deze problemen zo snel mogelijk verhelpen, anders kunt u de motor beschadigen. Lekken zoals deze hebben de neiging om na verloop van tijd, wat betekent dat ze kunnen beschadigen veel onderdelen die ze in contact komen.

  Hebben Volvo's een reservewiel?

Het beste wat u kunt doen is de hele leiding vervangen, vooral als het lek al groot is. Sommige mensen pakken deze problemen liever aan door het lek met ducttape te dichten, maar dit lost de problemen slechts tijdelijk op.

Volvo S40 MAF-sensor defect

De Mass Air Flow Sensor (MAF) regelt de hoeveelheid lucht die de verbrandingskamer binnenkomt. Als de MAF-sensor problemen begint te geven, zult u waarschijnlijk merken dat de S40 moeite heeft met accelereren en inhalen.

De eenvoudigste en goedkoopste manier om dit te verhelpen is de luchtmassameter te verwijderen en grondig schoon te maken. Als u dat niet snel genoeg doet, kan de luchtfilter zichzelf zelfs volledig beschadigen. Ga daarom naar uw plaatselijke Volvo-dealer om te bepalen wat u het beste kunt doen.

FAQ Sectie

Is de Volvo S40 de moeite waard?

De Volvo S40 is nu een van de meest populaire Volvo’s en dat betekent dat veel mensen geïnteresseerd zijn om hem te kopen. De matige betrouwbaarheid schrikt sommigen echter af, vooral als het gaat om oudere exemplaren met een hogere kilometerstand.

Als u de S40 wilt kopen, moet u op zoek gaan naar een exemplaar met een vergelijkbare lagere kilometerstand en een volledige onderhouds- en servicebeurt. De S40 is geen slechte auto, maar omdat hij tegenwoordig niet zo veel geld kost, is men niet zo enthousiast over het onderhoud ervan, en daarom krijgt hij zo’n slechte reputatie.

  Zijn Volvo hybrides goed?

Is de Volvo S40 een veilige auto?

De Volvo S40 is inderdaad een heel veilige auto, zoals dat met elke Volvo het geval is. De S40 is echter een vrij oude auto en beschikt daarom niet over alle moderne veiligheidssystemen die de meesten van ons van moderne auto’s gewend zijn. De Volvo S40 is ontworpen met het oog op gezinsgebruik, waardoor hij superieur veilig is.

Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid als u in de markt bent voor een S40. De estate-versie van de S40 lijkt zelfs nog veiliger te zijn, terwijl hij ook beter in staat is om mensen en hun lading te vervoeren.

Waarom is Volvo gestopt met het maken van de S40?

De Volvo S40 was een vrij populaire auto, want er werden meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. Zijn grotere broer, de S60, kreeg echter steeds meer erkenning, waardoor de S40 een beetje overbodig werd.

Als je dat koppelt aan het feit dat in het begin van de jaren 2010 SUV’s en crossovers als een gek begonnen te verkopen, kon de S40 gewoon niet meer met de tijd mee.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts