Verbruikt vierwielaandrijving meer benzine?

Auto’s met vierwielaandrijving verbruiken meer gas in vergelijking met hun tegenhangers met RWD of FWD van hetzelfde merk en model. Dit is te wijten aan veel verschillende factoren, zoals een hoger gewicht, meer aandrijflijn componenten, en extra wrijving en rotatiemassa gecreëerd door deze extra componenten.

Rotatie of onafgeveerde massa creëert een aanzienlijk verschil als het gaat om brandstofefficiëntie. Een goed voorbeeld hiervan is vaak te zien bij high-end sportauto’s die de neiging hebben om carbon-keramische remmen en magnesium / carbon wielen te gebruiken die allemaal de ongeveerde massa aanzienlijk verminderen.

Als er minder massa hoeft te worden rondgedraaid, betekent dit dat de motor minder hard hoeft te werken, waardoor er minder brandstof nodig is. Het verlies van de aandrijflijn is ook een belangrijke factor omdat een aanzienlijk deel van de trekkracht nodig is om alle onderdelen van de aandrijflijn te laten draaien, wat ook een negatieve invloed heeft op de brandstofefficiëntie.

Wanneer fabrikanten hun brandstofefficiëntiecijfers bekendmaken, zijn die meestal gekoppeld aan de best mogelijke scenario’s en rijomstandigheden. Dat betekent dat het belangrijker is om efficiënt te rijden dan om te kiezen voor vierwielaandrijving of RWD/FWD.

State-of-the-art vierwielaandrijving en brandstofefficiëntie

Een vierwielaandrijving is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te rijden, maar de mate waarin dat lukt, hangt sterk af van de manier waarop de auto wordt bestuurd. Dit betekent dat de meeste moderne auto’s met vierwielaandrijving niet de hele tijd vierwielaandrijving zijn.

Het hele punt van een vierwielaandrijvingssysteem is dat het in de meeste situaties RWD of FWD is, wat alleen betekent dat alle vier de wielen worden aangedreven als de situatie dat nodig acht, of met andere woorden, een auto is alleen vierwielaangedreven als dat nodig is om veilig te rijden.

  Waarom moet je geen cabriolet kopen?

Als u meestal op de snelweg rijdt, zal uw auto bijna nooit vierwielaangedreven zijn. Als uw auto extra moderne brandstofbesparende technologieën heeft, zoals cilinder deactiveringstechnologie of mild-hybrid technologie, betekent dit dat zelfs een 8-cilinder 600pk 2-ton luxe sedan efficiënt kan zijn als u hem als zodanig bestuurt.

All-wheel drive systemen zijn inherent minder efficiënt

Ook al kunt u theoretisch zuiniger zijn met een auto met vierwielaandrijving, als u de auto rijdt zoals u altijd met elke andere auto rijdt, betekent dat meestal dat een auto met vierwielaandrijving minder zuinig zal zijn.

De belangrijkste reden waarom auto’s met vierwielaandrijving minder zuinig zijn, is het hogere gewicht van de auto, en de logica hierachter is simpel. Als je werkt met een vaste hoeveelheid energie, en je probeert lasten te vervoeren die verschillen in gewicht, is het begrijpelijk dat hoe lichter je bent, hoe langer je die last zult dragen.

Een andere reden is het verlies van de aandrijflijn, omdat de door de motor opgewekte energie door de tussenbak en de voorste aandrijfas, de vooras, de voorste zijassen moet gaan en dan de wielen zelf moet bereiken. Als u in een FWD/RWD auto rijdt, dan draaien deze onderdelen alleen maar en is er geen trekkracht nodig.

Omdat deze componenten zo’n vitaal doel dienen, zijn ze ook ongelooflijk zwaar om betrouwbaar te zijn en in staat tot continue belasting.

Waarom u zou moeten kiezen voor vierwielaandrijving

Ook al is een All-wheel drive auto minder zuinig met brandstof en kost het meer dan een RWD/FWD auto, er zijn vele redenen waarom een All-wheel drive auto een algemeen betere optie is. Een vierwielaangedreven auto is zekerder en veiliger in bijna elke situatie, wat van het grootste belang is als het om gezinsauto’s gaat.

  Beste coupés voor lange bestuurders

Hoe vaardig je ook bent in het besturen van een RWD/FWD auto, een vierwielaangedreven auto zal bijna altijd beter presteren dan deze auto’s omdat hij zich beter vasthoudt op het wegdek. Dit komt ook de prestaties en het remmen ten goede omdat er meer gewicht is dat de banden op de grond drukt.

Hoe het ook zij, de belangrijkste reden om voor een auto met vierwielaandrijving te kiezen is dat deze veel beter presteert in koude en gladde omstandigheden. Zelfs met de juiste banden kan een auto soms niet overweg met gladde omstandigheden, waardoor de rijervaring een stuk stressvoller wordt.

Aan de andere kant straalt een auto met vierwielaandrijving zekerheid uit wanneer hij is uitgerust met de juiste banden, en er zal bijna nooit een situatie of winters obstakel zijn dat u niet zult kunnen overwinnen. Tenslotte zijn bijna alle auto’s in het hogere segment gewoon beter uitgerust met vierwielaandrijving omdat ze veiliger, sneller en zelfverzekerder zijn.

FAQ Sectie

Welke auto’s hebben vierwielaandrijving nodig?

Een klein deel van de auto’s is tegenwoordig standaard uitgerust met vierwielaandrijving, de meeste auto’s zijn ofwel verkrijgbaar met vierwielaandrijving als optie, of ze zijn helemaal niet verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Dit doet de vraag rijzen of je voor een vierwielaangedreven variant moet kiezen, ook al kost dat soms een paar duizend extra.

Als u een grotere SUV, een grote sedan of een gezinswagen koopt, is het altijd beter om te kiezen voor vierwielaandrijving, zowel om veiligheidsredenen als om op uw auto te kunnen vertrouwen wanneer het weer dat nodig acht. Koopt u daarentegen een compacte hatchback of sportwagen, kies dan niet voor vierwielaandrijving als dat niet nodig is.

  Beste luxe auto voor senioren

Waarom heb ik vierwielaandrijving nodig?

U hebt een vierwielaandrijving nodig als u in een gebied woont waar het hele jaar door veel sneeuw, ijs en regen valt. U moet ook voor een auto met vierwielaandrijving kiezen als u regelmatig op het platteland komt, waar de wegen niet zo geperfectioneerd en voldoende verhard zijn.

Als u uw auto voornamelijk gebruikt voor langere ritten op de snelweg, en u niet veel te maken heeft met tegenslag door het weer, heeft u geen auto met vierwielaandrijving nodig. Het kan echter nuttig zijn om er toch een te kiezen als een vierwielaangedreven variant van die auto meer opbrengt op de 2e-hands markt.

Kan ik de vierwielaandrijving uitschakelen?

De meeste auto’s zijn altijd All-wheel drive, wat betekent dat u het All-wheel drive systeem niet volledig kunt uitschakelen. 4WD auto’s zijn ontworpen om te kunnen schakelen tussen 2WD of 4WD, afhankelijk van wat u wilt. 4WD auto’s zijn bijna altijd oudere off-road SUV’s, wat betekent dat ze niet zo toegankelijk of noodzakelijk zijn als auto’s met vierwielaandrijving zijn.

Sommige auto’s zoals de BMW M5 of de Mercedes AMG E63 S bieden de mogelijkheid om het voordifferentieel volledig uit te schakelen zodat de auto 100% RWD is, maar het inschakelen van deze functie is alleen zinvol in gesloten en veilige omgevingen zoals circuits of dragstrips.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts