Verliezen elektrische auto’s lading als ze geparkeerd staan?

Auto’s zijn gemaakt om gebruikt te worden, of het nu een auto met verbrandingsmotor is of een EV. We leven echter in eigenaardige tijden, en deze vraag is nu relevanter dan ooit omdat Covid-19 graag lockdowns en algemene bewegingsbeperkingen voorstelt.

Daarom moeten we begrijpen wat er gebeurt met een elektrische auto als we die langere tijd geparkeerd laten staan. Hoewel elektrische auto’s een kleine hoeveelheid batterijlading verliezen wanneer ze geparkeerd staan, kan dit oplopen als je je auto een tijdje geparkeerd laat staan.

Een algemene vuistregel is dat een hoogspanningsbatterij met minstens 10% lading tot zes maanden mee kan gaan. Dit varieert wel per auto, maar als alle overbodige systemen zijn uitgeschakeld, hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw accu snel leeg zal raken.

Hoewel een geparkeerde auto uw batterij niet volledig zal ontladen, kunt u uw auto het beste met ten minste 50% batterijcapaciteit laten staan.

Laad uw auto altijd op voordat u hem voor een lange tijd parkeert

Zoals eerder vermeld verliezen hoogspanningsbatterijen onbeduidende hoeveelheden batterijcapaciteit per maand, en u hoeft zich geen zorgen te maken als u de auto een tijdje geparkeerd laat staan. De beste optie is om de auto op te laden tot minstens 50%-80%, de stekker uit het stopcontact te halen en de auto te laten staan.

Als u uw accu volledig oplaadt en uw auto een tijdje onbeheerd laat staan, kan dit zelfs uw accu beschadigen. Om 100% zeker te zijn dat je het juiste doet, raadpleeg je de handleiding of zoek je online naar aanbevelingen van de fabrikant.

  Moet ik nu een elektrische auto kopen of wachten?

Veel EV’s zijn tegenwoordig uitgerust met een functie die “diepe slaapstand” heet. Deze functie zorgt ervoor dat de auto alle onnodige stroomverbruikende systemen uitschakelt wanneer hij voor een lange tijd geparkeerd staat. Dit minimaliseert het batterijverbruik op lange termijn wanneer de auto niet wordt gebruikt. Meestal moet u de diepe slaapstand inschakelen voordat u de auto parkeert.

Sommige systemen, zoals een dashboardklok of een lampje van de centrale vergrendeling, zijn overbodig als de auto een tijdje niet wordt gebruikt, en dit zijn de soorten systemen die de “diepe slaapstand” wil uitschakelen. Het is vermeldenswaard dat alle vitale veiligheidscomponenten van de auto niet worden uitgeschakeld als alles is zoals het zou moeten zijn.

Hoe bereid je je elektrische auto voor op langdurig parkeren?

Als je beslist om je EV voor een langere periode op een parkeerplaats te laten staan, volg dan zeker deze stappen om de batterijcapaciteit te maximaliseren en je auto zo veilig mogelijk te houden. Ten eerste moet je de auto opladen tot de batterij minstens 50% capaciteit heeft en hem parkeren op een veilige plaats met alle ramen en deuren gesloten.

Dit is natuurlijk niet nodig als u een privégarage hebt die niet toegankelijk is voor het grote publiek. Het is altijd het beste om uw banden op te blazen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, omdat leeggelopen banden lekke plekken en vele andere bandendefecten kunnen veroorzaken, wat de levensduur aanzienlijk kan verkorten.

  Beste elektrische auto's voor lange bestuurders

Het is altijd het beste om uw auto schoon te maken, omdat sommige verontreinigingen uw lak kunnen beschadigen als ze een tijdje niet worden schoongemaakt. Dit is vooral belangrijk als u een auto bezit die in een satijnen/matte/bevroren afwerking is gespoten. Deze soorten autolakken zijn veel gevoeliger en gevoelig voor slijtage en beschadiging. Zorg er ook voor dat u het interieur om dezelfde reden reinigt.

Wat gebeurt er als u niet regelmatig met uw auto rijdt?

Zoals eerder gezegd, auto’s zijn bedoeld om in te rijden. Als u er niet zo vaak mee rijdt, gaan ze vaak stuk en veroorzaken ze problemen. Ook al zijn sommige van die problemen klein en eerlijk gezegd irrelevant, sommige kunnen zelfs ernstige problemen veroorzaken.

Het meest voorkomende probleem bij langdurig geparkeerde auto’s is een lege accu. Een kleinere 12V-accu is niet ontworpen om lang mee te gaan als hij tijdens het rijden niet wordt opgeladen. Dergelijke compacte accu’s zijn niet ontworpen om lang mee te gaan als ze niet regelmatig worden opgeladen.

Remmen zijn ook ontworpen om te worden gebruikt, en als dat niet gebeurt, zijn ze vatbaar voor corrosie, wat uw remmen volledig kan ruïneren. Dit gebeurt wanneer u met uw auto in de regen rijdt, en hem daarna lange tijd laat staan. Ook al gaat corrosie van de remschijven weg nadat u de remmen een paar keer hebt gebruikt, als u ze niet gebruikt, blijft het probleem bestaan.

FAQ Sectie

Hoe lang kunt u uw auto laten staan?

Als u een auto met verbrandingsmotor hebt en de stekker niet in het stopcontact laat zitten, kan de accu al na twee weken volledig ontladen zijn. Als u de stekker wel in het stopcontact steekt, kan de batterij nog jaren meegaan.

  Wat is de snelste elektrische auto?

Wat EV’s betreft, zij zijn beter in het functioneel blijven terwijl zij geparkeerd zijn, u zou hen niet geparkeerd moeten laten voor meer dan een paar maanden. Als u echter uw banden laat opblazen en de auto schoonmaakt en al het nodige doet, zult u de auto jaren kunnen laten staan.

Is het goed om één keer per week met de auto te rijden?

Het is beter om één keer per week met uw auto te rijden dan helemaal niet. Toch is het niet goed om één keer per week met de auto te rijden. Uw auto om de paar dagen starten is nodig om de accu te conditioneren.

U hebt geen druppellader nodig voor een week, en er zal waarschijnlijk niets gebeuren. Vraag jezelf af of je wel een auto nodig hebt als je er maar één keer per week mee rijdt.

Moet ik mijn elektrische auto’s nachts aan het stopcontact laten zitten?

Je kunt je auto ’s nachts veilig aan het stopcontact laten zitten. Elke auto heeft tegenwoordig ingebouwde oplaadmanagementsystemen die ontworpen zijn om overladen van de batterij te voorkomen. Deze systemen zijn ontworpen om de maximale laadstatus te bereiken, maar ze zijn ook ontworpen om je batterij te beschermen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts