Verrassende feiten over de VW Passat

2023 VW Passat

De VW Passat is een van de meest succesvolle sedans ooit, want hij werd voor het eerst geïntroduceerd in het begin van de jaren 1970, maar zijn toekomst is even onzeker als ooit tevoren. Volgens VW zal de nieuwe Passat sedan in 2024 niet op de markt komen, omdat zijn plaats nu zal worden ingenomen door de vergelijkbaar stijlvollere VW Arteon.

De VW Passat estate blijft wel in productie, maar VW heeft besloten dat SUV’s, EV’s en crossovers veel belangrijker zijn voor het bedrijf dan het in leven houden van de Passat sedan. Hoe dan ook, in zijn 5 decennia lange geschiedenis zijn er veel verrassende feiten geweest over de VW Passat, en wij gaan je de meest verrassende vertellen.

Het is de meest succesvolle middelgrote auto in de geschiedenis

Met meer dan 30 miljoen verkochte VW Passats is de Passat de meest succesvolle middelgrote auto ooit, en een van de meest succesvolle auto’s in het algemeen. De reden waarom de Passat zo’n geweldige geschiedenis heeft, is dat het echt een van de beste sedans is die je kunt bedenken. Om te beginnen kost hij niet zoveel als zijn duurdere Audi A6, BMW 5-serie of Mercedes E-klasse concurrenten.

Ten tweede biedt hij meer ruimte en meer algehele bruikbaarheid dan deze beide, terwijl hij ook een stuk betaalbaarder is. Hij beschikt over alle technologie die u zich maar kunt wensen, is enorm veilig, comfortabel en gemakkelijk te besturen. Het is echt een volledig pakket bij alle middelen, het is een beetje triest dat het gaat weg, maar de Passat zou een comeback te maken uiteindelijk.

  Komt er een VW Passat uit 2023?

Standaard uitrusting is goed in het hele gamma

Een ander vrij verrassend ding over de VW Passat is dat het wordt geleverd met een verrassende hoeveelheid standaard uitrusting in de NA markt, zo veel dat het verslaat zijn meer premium Duitse trio in veel opzichten. Om te beginnen worden alle Passat-modellen geleverd met LED-koplampen, dual-zone klimaatregeling met ventilatieopeningen op de achterbank, waarschuwing voor botsingen in de toekomst en frontassistentie op alle modellen.

Dit is niet iets wat je kunt krijgen met de duurdere en premium Audi A6. Ook is het grotere infotainmentsysteem in de nieuwe VW Passat standaard in alle VW Passat-modellen, wat hem verder ongelooflijk concurrerend maakt voor zijn prijs.

De diesel 2.0L BiTDI motor is een wonder.

Deze is alleen voor onze Europese lezers, want de 2.0L BiTDI is niet beschikbaar in NA. Dit is één van de, zo niet de meest indrukwekkende 2.0L 4-cilinder dieselmotoren die ooit is uitgebracht, met 240 pk en bijna 400 lb-ft koppel. Dit is een immens aantal voor een kleine 2.0L dieselmotor en deze motor is krachtiger dan alle 4-cilinder dieselmotoren die je in een BMW, Audi of Mercedes uit dit tijdperk vindt.

Hiermee bereikt de Passat vanuit stilstand 60 km/u in iets meer dan 6 seconden, terwijl hij ook een even indrukwekkende 50MPG in Groot-Brittannië levert. Dit betekent dat een 240 pk, AWD, dual-clutch 2.0L BiTDI Passat met een volle 66L 14,5-gallon tank meer dan 710 mijl kan rijden voordat er getankt moet worden.

Het stuurwiel staat scheef

Een ander feit waar je waarschijnlijk nooit van gehoord hebt is dat de NA VW Passat een bijna 1-inch offset stuurwiel naar rechts heeft, wat komt omdat de B8 Passat sterk gebaseerd is op de B7, die een vergelijkbaar smallere auto is. Ook al maakt 1 inch geen enorm verschil, het valt wel op als je het eenmaal in de gaten hebt.

  Veel voorkomende problemen met Volkswagen e-UP

Tenzij je dit niet weet, zul je het waarschijnlijk nooit leuk vinden. Dus, als u een Passat bezit, zult u het vanaf nu waarschijnlijk niet meer kunnen negeren.

De Passat R36

Eind jaren 2000 kwam Volkswagen met de Passat R36, een speciale prestatie-editie van de Passat en tevens de laatste R36 Passat. Hij beschikt over een 3,6 liter V6-motor met 300 pk, een VW 4MOTION AWD-systeem en kan vanuit stilstand in slechts 5 seconden naar 100 km/u rijden.

Ter informatie: de 2008 BMW M5 had een seconde minder nodig om vanuit stilstand 60 km/u te bereiken, wat geen al te groot tijdsverschil is als je bedenkt dat de BMW meer dan 500 pk en een enorme V10-motor met natuurlijke aanzuiging heeft. De 2008 Audi A6 met V10-motor en Lamborghini-motor had bijna een halve seconde meer nodig om 100 km/u te halen in vergelijking met de R36.

FAQ

Wat is er goed aan de Volkswagen Passat?

Er zijn veel goede dingen aan de VW Passat, zoveel dat het moeilijk is om zoveel voordelen in één artikel te proppen. Voor starters, de Passat is een van de best geprijsde middelgrote sedans die er zijn, omdat het de broodnodige kloof tussen normale economie sedans en meer premium Duitse sedans overbrugt, terwijl het ook meer in de richting van de premium kant van de markt leunt.

  Alles over Volkswagen GEN.TRAVEL Design Study

Ten tweede staat de VW Passat bekend als goedkoop in gebruik, zeer zuinig en enorm ruim, waardoor het een perfecte gezinsauto is. Het is echt moeilijk om een betere gezinssedan dan de Passat te kopen als je geen onbeperkt budget hebt. Ten slotte is het design van de VW Passat altijd met de tijd meegegaan en is zijn infotainmentsysteem in veel opzichten geavanceerder dan dat van een A6 van vóór 2019.

Wat is er slecht aan de Volkswagen Passat?

Veel mensen vinden dat de VW Passat zo klinisch is, zo goed, dat hij saai wordt, en ik ben geneigd het daarmee eens te zijn. De Passat is meer een stuk gereedschap dan dat het een indrukwekkend stuk machine is dat op je heartstrings speelt. Hij doet alles zo goed dat je nergens over hoeft na te denken. Aan de andere kant heeft de BMW 5-serie bijvoorbeeld veel gebreken, maar veel van die gebreken voegen karakter toe.

De Passat krijgt ook geen bijzondere motoren meer, ze zijn allemaal stil, verfijnd en efficiënt, maar ook vrij levenloos en saai. Tenslotte geeft de VW Passat gewoon verstandige midlife man vibes, alsof het een auto is die niets anders draagt dan een geruit overhemd. Hij is zo flauw dat alleen de best uitgeruste R-Line-modellen enige aandacht van VW-liefhebbers kunnen trekken.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts