Verrassende feiten over de VW Tiguan

2023 VW Tiguan

De nieuwe Volkswagen Tiguan vertegenwoordigt een geweldige culminatie van indrukwekkende technologische oplossingen in combinatie met state-of-the-art design, veiligheid en comfort. Het segment van de compacte familie-SUV is momenteel uitzonderlijk populair en daarom doet VW zijn uiterste best om de nieuwe Tiguan zo goed mogelijk te maken.

Als je denkt dat moderne auto’s allemaal hetzelfde zijn en dat ze authenticiteit missen, bekijk dan zeker onze verrassende feiten over de VW Tiguan! In dit artikel sommen we een aantal feiten op die de Tiguan onderscheiden van de rest, maar ook enkele die ronduit verrassend zijn voor een auto als de Tiguan.

De naam Tiguan

De meeste autofabrikanten hebben tegenwoordig een vooraf bepaald proces om hun auto’s een naam te geven. Lamborghini noemt zijn auto’s naar geduchte stieren, BMW vernoemt zijn auto’s naar hoe ze in het BMW-gamma passen, terwijl VW de neiging heeft een specifieke naam voor zijn modellen te hebben die meestal geen verband houdt met de rest van het gamma.

De naam Tiguan ontstond toen VW een openbare naamgevingswedstrijd organiseerde waarbij het grote publiek deze compacte SUV de naam Tiguan gaf. Het woord zelf is afgeleid van een mengsel van twee woorden “tijger + leguaan”, omdat de Tiguan een kruising is tussen kracht en aanpassingsvermogen, of kracht en speelbaarheid.

De binnenruimte

De naam compacte SUV klinkt meestal als een beschrijving van een SUV met een gebrek aan ruimte. Toegegeven, de Tiguan is veel kleiner dan zijn grotere broers Touareg en Atlas, maar de binnenruimte verschilt niet veel. De Tiguan staat bekend om zijn slimme ruimtegebruik, en met zijn rechttoe rechtaan boxy exterieurdesign profiteert u ook van veel hoofdruimte.

  Hyundai i30 vs VW Golf - Wat is beter?

De Tiguan is zelfs leverbaar met drie rijen stoelen, maar hij wordt geleverd met vijf stoelen die meer dan goed genoeg zijn voor vijf volwassenen. De kofferruimte profiteert ook van de vierkante achterkant van de Tiguan, want de totale capaciteit is beter dan die van de meeste andere auto’s in zijn segment.

De prijs

Volkswagen is een van de weinige merken die erin slaagt de grens tussen het segment van de zuinige auto’s en dat van de zakenauto’s te bewandelen. Dat betekent dat modellen als de VW Golf vaak worden vergeleken met auto’s als de Ford Focus en de Opel/Vauxhall Astra, maar ook met de Audi A3 en de BMW 1-Serie.

Hetzelfde geldt voor de Tiguan, want er wordt verrassend veel gekruist tussen de Tiguan en zijn luxere broer, de Audi Q5. Met een vanafprijs van 27.000 dollar kost de Tiguan evenveel als de Honda CR-V, de Mazda CX-5 en de Toyota RAV4, maar veel mensen vinden hem net iets plusser dan deze allemaal.

Delen van onderdelen

Geloof het of niet, maar de Audi Q5 en de VW Tiguan lijken opmerkelijk veel op elkaar. Beide zijn gebouwd op hetzelfde platform, ze delen alle algemene afmetingen, en gebruiken zelfs dezelfde motoren en dezelfde transmissies op bepaalde gebieden. Zeker, de Audi krijgt een paar grotere motoren voor zijn top-specificatie modellen, maar de meerderheid van de Audi Q5 modellen op de straat gebruiken exact dezelfde motor en transmissie als de Tiguan.

Dit beperkt zich niet alleen tot het mechaniek, want er zijn nog veel meer zaken die de Q5 deelt met de Tiguan. Zeker, de allerlaatste iteraties van beide zijn meer verschillend dan wat ze vroeger waren, maar men kan gemakkelijk de ogen sluiten en niet in staat zijn het verschil te zien tussen gemiddeld uitgeruste vergelijkbare modellen.

  VW Arteon versnellingsbak problemen

Kan off-road

Het is geen verrassing dat de meeste compacte SUV’s tegenwoordig verre van off-road machines zijn, maar de Tiguan heeft toch een paar trucjes in zijn mouw waardoor hij anders is dan de meeste andere. Met het optionele 4MOTION AWD-systeem kan de Tiguan worden uitgerust met speciale sneeuw/off-road-modi, een modus voor afdaling op een helling en een paar andere handige trucs.

Aangezien de meeste SUV’s uit zijn klasse er volledig op gericht zijn niets anders te zijn dan woon-werkverkeer, biedt de Tiguan u de mogelijkheid om hem ook buiten het asfalt te gebruiken.

Infotainmentsysteem

Het infotainmentsysteem van de nieuwe Tiguan is een van de beste, zo niet het beste infotainmentsysteem in zijn klasse. De allernieuwste aanraakgevoelige VW-schermen hebben een vlekkeloze respons en scherpe graphics, en zijn relatief eenvoudig te bedienen. De nieuwe Golf heeft dit inderdaad wat moeilijker gemaakt, maar de huidige Tiguan houdt de bediening van de airco nog steeds buiten het centrale scherm.

Het digitale dashboard ziet er ook echt strak uit en is gemakkelijk te begrijpen, en je ziet er de Audi MMI Virtual Cockpit inspiratie achter. Dit is een groot compliment voor het VW-systeem, want Audi’s Virtual Cockpit was de pionier in dit segment en is nog steeds de marktleider op het gebied van digitale meters.

  Alles over de volledig elektrische Volkswagen ID. Buzz

FAQ Sectie

Wat is er goed aan de nieuwe VW Tiguan?

Het goede aan de VW Tiguan is het feit dat hij tussen het goedkopere segment van de compacte SUV en het meer illustere segment van de executive compacte SUV zit, dat veel meer geld kost. De Tiguan geniet van een enigszins bevoorrechte status in het eerste segment, omdat hij een zeer goed pakket vormt voor een SUV op economisch niveau.

De aangeboden motoren zijn voor de meesten vertrouwd, terwijl de DSG-dubbele koppeling ook een van de beste op de markt is, behalve misschien voor manoeuvreren bij lage snelheden. De Tiguan is ruim, betaalbaar, redelijk betrouwbaar en vrij populair op de tweedehandsmarkt.

Wat is er slecht aan de nieuwe VW Tiguan?

De VW Tiguan ziet er van buiten indrukwekkend uit, maar zijn interieurdesign lijkt op dat van een 10 jaar oude VW Golf. Dit betekent dat het interieur is gebaseerd op het Mk7 Golf interieur, maar sindsdien is gemaskeerd met een paar upgrades die eerlijk gezegd niet veel aan het algemene ontwerp hebben veranderd.

Andere slechte aspecten van de Tiguan zijn het feit dat hij een beetje flauw en inspiratieloos is en het feit dat goed uitgeruste modellen evenveel kosten als sommige premium executive compacte SUV’s.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts