Volvo S40 – Alles wat u moet weten

Volvo S40

De Volvo S40 is een premium executive subcompact sedan geproduceerd door Volvo tussen 1995 en 2012. De eerste generatie van de S40, de S40 I, was in productie tussen 1995 en 2004, terwijl de S40 II in productie was tussen 2004 en 2012. De S40 stopte met de productie in 2012 en werd vervangen door de V40 hatchback.

In die periode wist Volvo er meer dan een miljoen van te verkopen, waaronder ook de V40 stationwagonversie. De S40 is verkrijgbaar met een aantal verschillende motoren, van kleine 1.6L 4-cilindermotoren met 101 pk tot de S40 II S Automatica met meer dan 400 pk.

De eerste generatie van de S40 maakt gebruik van de klassieke Volvo boxy sedan design, terwijl de tweede generatie van de S40 is min of meer hetzelfde, maar met meer afgeronde randen. Het interieur van de S40 I is een beetje gedateerd, terwijl de S40 II iets moderner is, maar lang niet zo modern als dat van de hedendaagse Volvo-sedans.

Wat betrouwbaarheid betreft, zakt de S40 onder het gemiddelde betrouwbaarheidsniveau, vooral het model van de eerste generatie. Desondanks biedt de S40 II nu een grote waarde op de tweedehands markt, maar het kopen ervan vereist dat je dieper graaft in de geschiedenis van de auto om te beslissen of het inderdaad de moeite waard is of niet, omdat de kwaliteit van het onderhoud een grote rol speelt in de totale eigendomskosten.

Volvo S40 – De aandrijflijn

Het Volvo S40 I-model begint met de 1.6L viercilinder lijnmotor met 105 pk, terwijl de versie na de facelift van deze motor 109 pk levert. De volgende in de rij is de 1.6L 4-cilinder motor met 116pk/122pk. De Volvo S40 I 2.0L biedt een 2.0L 4-cilindermotor met 136pk en 160pk voor de turboversie. Het topmodel, de T4, heeft een 1.9L lijn 4 met 200pk.

  BMW ix3 VS Volvo XC40 - Wat is beter?

De S40 II-reeks begint ook met een 1.6L 4-cilinder met 100/125 pk. De 1.8L motor biedt 125pk terwijl de 2.0L leverbaar is met 145. De S40 II is ook leverbaar met enkele 5-cilinder motoren met vermogens tussen 140pk en 230pk terwijl het krachtigste S40 model tot nu toe de S40 II S Automatica is met zijn 4,7L V8-motor met 440pk.

De S40 I is leverbaar met vier dieselmotoren met vermogens tussen 90 pk en 115 pk, terwijl de S40 II leverbaar is met dieselmotoren van 100 pk tot 190 pk. De S40 I wordt geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak en FWD, terwijl de S40 II ook verkrijgbaar is met een automaat, een RWD of een AWD aandrijflijn.

De S40-reeks is niet zo bijzonder als het op zuinigheid aankomt, want het maximale MPG dat de S40 haalt, schommelt in het beste geval rond de 30 MPG. Al met al zijn de motoren verfijnd, maar niet al te stil.

Volvo S40 – Ontwerp en onderstel

De eerste generatie van de S40 ziet er zowel van binnen als van buiten oud uit en dat is gezien de leeftijd van de auto ook wel te verwachten. De tweede generatie is iets moderner, maar nog lang niet zo eigentijds als de nieuwere Volvo-modellen. De vormgeving van het interieur is bij het nieuwere model een stuk beter, maar het ontbreekt ook aan de meeste state-of-the-art voorzieningen.

Het onderstel en de onderstelafstemming van de S40 zijn afgestemd op een comfortabele rit, wat betekent dat de S40 geen sportwagen is, zelfs niet in het geval van de S40 Automatica.

  Wat is de beste Volvo ooit gemaakt?

Volvo S40 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De S40 is niet de meest betrouwbare Volvo tot nu toe en dat betekent dat er nogal wat problemen zijn, zowel met de eerste als de tweede generatie modellen. De meest voorkomende problemen die de S40 teisteren, hebben te maken met de katalysator, slechte remmen, een lekkend schuifdak, olielekkage en een defecte luchtfilterstroomsensor.

Sommige van deze problemen zijn wat zorgwekkender dan andere, zoals het probleem met de remmen, terwijl problemen zoals het lekkende schuifdak eerder kunnen worden aangepakt als u er goed op let. De S40 II is iets betrouwbaarder dan de eerste generatie, maar niet genoeg om een verschil in de praktijk te maken.

Volvo S40 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De Volvo S40 is te koop tussen $2.500 en $16.000, afhankelijk van het model, het bouwjaar, de uitrusting, de staat en de kilometerstand. Sommige van deze kunnen van grote waarde zijn als ze zijn onderhouden tot een fatsoenlijke mate. Toch moet je goed letten op alle onderhoudshistorie documenten.
Praktisch gezien is de S40 misschien niet de grootste sedan die er is, maar hij biedt zeker voldoende ruimte voor iemand die niet van plan is om vaak lange mensen te vervoeren. De bagageruimte is ook behoorlijk, terwijl de algemene zichtbaarheid middelmatig is.

FAQ Sectie

Welke Volvo S40 moet ik kopen?

Tussen de twee generaties van de S40 moet u uw aandacht richten op de auto die u het mooist vindt, want ze zijn allebei relatief vergelijkbaar wat kwaliteit betreft. De S40 II is echter een meer geavanceerde auto, vooral omdat hij beschikbaar is in zowel RWD als AWD vorm en ook een automatische versnellingsbak heeft.

  Waarom kopen mensen geen Volvo's?

Wat de motoren betreft, lijken de T4 motoren het populairst te zijn, terwijl sommige mensen ook de 1.9L dieselmotor als een echt betrouwbare eenheid prijzen.

Is de Volvo S40 veilig?

Volvo’s staan bekend om hun indrukwekkende veiligheidsreferenties en de S40 is niet anders, vooral de tweede generatie. De 1e generatie S40 is inmiddels een relatief oude auto en daarom lang niet zo veilig als de S40 II.

Maar zelfs de S40 II ontbeert de meeste moderne veiligheidstechnologieën, omdat de meeste daarvan toentertijd nog niet beschikbaar waren. Toch is de S40 van de tweede generatie stevig gebouwd, wat hem vrij indrukwekkende crashtestresultaten opleverde.

Waarom is Volvo gestopt met de productie van de S40?

Je zou denken dat Volvo na een miljoen verkochte exemplaren de S40 met tegenzin laat vallen. Maar de verkoop van de S40 is de laatste jaren enorm gedaald, want begin jaren 2010 begonnen SUV’s en crossovers snel aan populariteit te winnen.

Tenslotte zijn de 5-cilinder motoren in de S40 niet zuinig of snel en bovendien te lawaaierig voor het segment. Eigenaars klaagden ook over de ergonomie, maar de belangrijkste reden waarom de S40 werd ontslagen, is dat auto’s als deze snel aan aandacht begonnen te verliezen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts