Volvo start niet – oorzaken en oplossingen

Volvo start niet - oorzaken en oplossingen

Volvo is tegenwoordig een van de meest interessante fabrikanten van hoogwaardige auto’s, omdat het luxe, veilige, efficiënte en begerenswaardige auto’s maakt. De meest begeerlijke auto’s die Volvo maakt zijn de XC40, de XC60 en de XC90, maar ook de S60 en S90 sedans zijn redelijk populair. Al deze auto’s zijn complex en dat betekent dat ze soms stuk kunnen gaan.

In dit artikel gaan we ons concentreren op wanneer een Volvo niet start – oorzaken en hoe het te repareren. Om te beginnen moet uw belangrijkste aandachtspunt de accu zijn, die zwak of leeg kan raken. De polen bovenop de accu kunnen ook gecorrodeerd raken, waardoor er een probleem ontstaat met het leveren van stroom. Naast de accu moet u ook de accu van de sleutelhanger controleren.

De dynamo en de startmotor zijn cruciaal voor het starten van de auto en moeten daarom ook tijdig worden gecontroleerd. Soms kunnen ook de bougies en de zekeringkast de reden zijn waarom een Volvo niet start.

Ten slotte, als al het bovenstaande niet werkt, is het een goed idee om uw brandstofsysteem te controleren. Al met al zijn dit de meest voorkomende redenen waarom een Volvo niet start. Als u uw problemen met geen van deze oplossingen oplost, kunt u het beste uw auto naar een dealer brengen, omdat het probleem duidelijk ernstiger is.

Veel voorkomende problemen

Een zwakke of lege autoaccu is het meest voorkomende probleem waardoor uw Volvo niet start. In veel gevallen gaan de dashboardlampjes branden, wat misleidend kan zijn omdat u dan denkt dat de accu in orde is.
Ervoor zorgen dat uw accu volledig is opgeladen is het eerste wat u moet doen.
Andere problemen die ervoor zorgen dat uw Volvo niet start zijn onder andere:

  • Lege benzinetank
  • Slechte startmotor
  • Defecte centrale elektronische module (CEM)
  • Geen brandstofdruk / Defecte brandstofpomp
  • Verstopt brandstoffilter
  • Slechte sleutel
  • Relais brandstofpomp
  • Startonderbreker Defect
  • Vastgelopen motor
  Is een oude Volvo betrouwbaar?

Problemen met de batterij

Zoals vermeld in de inleiding, is de batterij meestal de meest voorkomende reden waarom een auto niet start, maar om drie verschillende redenen. De eerste is wanneer uw accu helemaal leeg is, wat betekent dat u een multimeter moet zoeken om het vermogen van de accu te controleren. Als de multimeter minder dan 12-13 volt aangeeft, is uw accu te zwak, en als hij meer dan 12-13 volt aangeeft, is er ook iets mis.

Als u geen stroom krijgt voor uw accessoires en verlichting, is de kans groot dat uw accu leeg is of dat de polen gecorrodeerd zijn. Maak de accu los en reinig de gecorrodeerde polen met een goede accureiniger voordat u de accu opnieuw test. Als de batterij niet reageert, moet u hem vervangen door een nieuwe.

Zwakke sleutelhangerbatterij

Alle moderne Volvo-modellen hebben een sleutelhanger in plaats van een gewone sleutel, wat betekent dat de meeste modellen zijn uitgerust met centrale vergrendeling, push-to-start of het keyless entry-and-go systeem. Deze systemen werken doordat de auto herkent dat de sleutel zich in de buurt van de auto bevindt, waardoor u in de auto kunt stappen en hem kunt starten.

Als de batterij van uw sleutelhanger zwak of leeg is, zal de auto hem niet kunnen herkennen en u de auto niet kunnen starten. Als er dus stroom is en alle accessoires en lichten werken, heeft het probleem niets te maken met uw batterij. Als u niet in de auto kunt komen met het sleutelloze systeem, is de kans groot dat de batterij van uw sleutelhanger de schuldige is.

  Kun je slapen in een Volvo XC90?

Problemen met dynamo en startmotor

De dynamo werkt samen met de accu en moet de accu opladen wanneer u onderweg bent. Dit betekent dat als uw lichten en accessoires knipperen bij het starten van de auto, uw accu of uw dynamo de schuldige zijn. Als u uw auto start, maar u verliest nog steeds stroom en uw accu wordt onderweg niet opgeladen, dan heeft uw dynamo het begeven.

De startmotor is belast met het starten van de motor, dus als u hem niet hoort starten wanneer u de sleutel omdraait, moet u uw startmotor inspecteren en eventueel vervangen.

Bougies en zekeringkast

Bougies zijn belast met het ontsteken van het brandstof- en luchtmengsel in de verbrandingsveranderingen, wat betekent dat als u de auto niet kunt starten of de auto slecht reageert en afslaat, de bougies de reden kunnen zijn. De zekeringkast heeft tot taak de elektrische systemen van uw auto te beschermen, wat betekent dat als er kortsluiting ontstaat of een van uw systemen elektrische schade dreigt op te lopen, de zekering springt.

Controleer daarom uw zekeringkast en controleer of alle zekeringen intact zijn. Zo niet, vervang dan de beschadigde zekering door een nieuwe, maar ga altijd voor dezelfde stroomsterkte.

Problemen met het brandstofsysteem

Last but not least kan ook de brandstofvoorziening de reden zijn waarom uw Volvo niet start. Neem eerst uw brandstoffilters door, want die kunnen soms de brandstofdoorgang blokkeren en zo de motor niet in laten gaan. De brandstofpomp kunt u horen als u het contact aanzet. Als u de brandstofpomp niet hoort, is hij waarschijnlijk kapot.

  Hebben Volvo's goede motoren?

FAQ Sectie

Hoeveel kost een Volvo accu?

U kunt voor een nieuwe Volvo-accu zonder installatiekosten rekenen op een bedrag tussen $100 en $300. Soms kunnen de kosten lager uitvallen als u kortingen en speciale aanbiedingen tegenkomt. Een Volvo-accu moet ongeveer 5 jaar meegaan als alles volgens plan verloopt, zo niet, dan kan hij binnen enkele maanden versleten zijn.

Maakt Volvo betrouwbare auto’s?

Volvo maakt over het algemeen betrouwbare auto’s, maar topmerken zoals Volvo, BMW, Mercedes en Audi maken zich niet zo druk over het maken van de meest betrouwbare auto’s ter wereld. Zij zijn meer geïnteresseerd in het maken van aantrekkelijke luxeauto’s die bol staan van technologie en innovatie, wat betekent dat het niet zo eenvoudig is om ze betrouwbaar te maken als men zou hopen.

U kunt dus verwachten dat een Volvo ergens in de gemiddelde positie zit als het op betrouwbaarheid aankomt.

Hebben Volvo’s twee accu’s?

Ja, sommige Volvo-modellen hebben twee afzonderlijke batterijen. De eerste is belast met het gewone werk, zoals de stroomvoorziening en het starten van de auto. De andere accu is bedoeld voor het start/stop-systeem dat wordt gebruikt om brandstof te besparen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts