VW Tiguan Turbo Problemen

Volkswagen Tiguan Problemen

De VW Tiguan heeft een niche voor zichzelf gecreëerd in de bruisende markt van compacte crossover SUV’s sinds hij in 2007 op de markt kwam. Naarmate de tijd verstreek, werden kleine SUV’s en crossovers langzaam maar zeker de populairste auto’s ter wereld en de Tiguan is voortdurend geëvolueerd en bevindt zich nu in de voorhoede van de markt.

Maar zoals bij elke auto zijn er ook zwakke plekken: problemen met de turbo staan helaas hoog op die lijst. Van het mysterieuze vermogensverlies tot het ergerlijke turbogat, en zelfs onverwachte geluiden of een regelrechte storing aan de turbolader: het turbosysteem van de Tiguan is niet zonder uitdagingen, waarvan sommige echt frustrerend kunnen zijn.

Hoewel deze problemen niet door elke eigenaar worden ervaren, zijn ze meer dan eens voorgekomen. Als je overweegt om een gebruikte of een nieuwe Volkswagen Tiguan te kopen, dan zijn deze turboproblemen zeker de moeite waard om mee te nemen in je beslissing. In dit artikel gaan we dieper in op deze problemen en geven we je een volledig overzicht van wat je mogelijk kunt verwachten.

We noemen de mogelijke oorzaken, de symptomen en de oplossingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je nooit meer problemen met de turbolader krijgt.

Vermogensverlies/langzame acceleratie/lage boost

Vermogensverlies of trage acceleratie kan heel stresserend zijn voor VW Tiguan-eigenaars. Symptomen zijn over het algemeen een trage reactie bij het indrukken van het gaspedaal, een onvermogen om hogere snelheden te bereiken of een merkbare afname van de algehele prestaties van de auto, die allemaal problemen veroorzaken bij het proberen in te voegen op een snelweg, bij het inhalen of bij het oprijden van een rotonde.

Mogelijke oorzaken zijn de turbolager, lekkende inlaatpijpen of in sommige gevallen zelfs softwareproblemen. Om dit aan te pakken, is een diagnostische test meestal de eerste stap om het probleem te identificeren. Oplossingen kunnen variëren op basis van de diagnose en kunnen bestaan uit het reinigen of vervangen van brandstofinjectoren, het updaten van software of in ernstigere gevallen zelfs een nieuwe turbo.

  Alles over Volkswagen GEN.TRAVEL Design Study

Turbo lag

Turbogat in een VW Tiguan is een merkbare vertraging of luiheid tussen het moment dat je het gaspedaal indrukt en het moment dat je daadwerkelijk al het vermogen krijgt. Het is de moeite waard om te vermelden dat turbogat niet per se een probleem is als het met tussenpozen gebeurt of bij lage toerentallen, maar als het vaak gebeurt, ongeacht het toerental en de snelheid, kan het een serieus probleem zijn.

De vertraging kan worden veroorzaakt door allerlei problemen, zoals een inefficiënt turbo-ontwerp, een versleten wastegate of zelfs softwareproblemen met de besturingseenheid van de turbo. Omdat het turbosysteem complex en delicaat is, is professioneel advies en diagnose een must. Dus als je een doe-het-zelver bent, kun je het beter laten als je geen ervaring hebt met het werken aan een turbo.

Vreemde geluiden tijdens het accelereren

Het horen van vreemde sissende, ratelende, piepende of gierende geluiden tijdens het accelereren kan een teken zijn van een probleem met de turbolader in je VW Tiguan. Het geluid wordt vooral merkbaar als de turbo wordt ingeschakeld tijdens het accelereren vanuit de eerste of tweede versnelling, een situatie waarin de turbo het meest intensief werkt.

Oorzaken van dergelijke geluiden kunnen versleten lagers, lekken, losse of beschadigde onderdelen of problemen met het compressorwiel van de turbo zijn. In sommige gevallen kunnen deze geluiden een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor een naderend defect aan de turbo. Hoe dan ook, breng je auto naar een ervaren monteur die over het juiste gereedschap en de juiste kennis beschikt om een goede diagnose te stellen.

  Verrassende feiten over VW T-Roc

Storing turbolader

Een defecte turbolader is inderdaad een zeer ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht vereist als je niet wilt dat je auto nog meer schade oploopt of zelfs in brand vliegt. Wanneer de turbolader het begeeft, zal de auto een dramatisch verlies aan vermogen ervaren, kan er overmatige rook uit de uitlaat komen en kan de auto zelfs in een “begrenzingsmodus” gaan, waarbij de snelheid wordt beperkt om verdere schade te voorkomen.

In de meeste gevallen verschijnen er waarschuwingslampjes op het dashboard die aangeven dat er kritieke problemen zijn, zodat je onmiddellijk moet stoppen met rijden. Als je turbolader inderdaad kapot is, kun je hem alleen repareren door hem te vervangen door een nieuwe. Als je auto onder de garantie valt, vraag dan altijd om een nieuwe turbo en neem geen genoegen met minder dan dat.

FAQ

Waar moet je op letten als je een VW Tiguan koopt?

Als je overweegt om een tweedehands of een nieuwe Volkswagen Tiguan te kopen, is het belangrijk om op een paar belangrijke factoren te letten. Controleer eerst of er terugroepacties of technische servicebulletins zijn voor het specifieke modeljaar waarin je geïnteresseerd bent en kijk of de problemen die deze hebben veroorzaakt, zijn opgelost. Let ook goed op de transmissie en de turbolader, want dat zijn bekende aandachtspunten.

Maak een proefrit om de prestaties van de auto te beoordelen en let daarbij op het schakelen, de acceleratie en eventuele ongewone geluiden. Bekijk de onderhoudsgegevens om zeker te zijn van regelmatig onderhoud en overweeg om de auto te laten inspecteren door een gekwalificeerde monteur. Kijk naar de onderhoudsgegevens en doe altijd een inspectie voor de aankoop, zodat je kunt zien of er iets mis is met de auto.

  Peugeot e-208 vs VW e-Golf - Wat is beter?

Welk model VW Tiguan is het beste?

Als je een tweedehands VW Tiguan koopt, heb je zeker keuze te over, want er zijn veel modellen waaruit je kunt kiezen. Maar de beste tweedehands VW Tiguan modellen zijn waarschijnlijk die uit 2019/2020, omdat dit de nieuwste VW Tiguan modellen zijn met de beste motoren en technologie. Eerdere 2016/2017 modellen zijn ook niet slecht, maar als je een 2020 model kunt kopen, zul je zeker tevreden zijn.

Oudere VW Tiguan modellen gebaseerd op de Mk6 Golf zijn gewoon niet opgewassen tegen de taak en kosten nog steeds een behoorlijke duit op de tweedehandsmarkt. Als je een zuinige diesel met genoeg vermogen wilt, ga dan voor de 2.0L TDI. Aan de andere kant is de 2.0 TSI waarschijnlijk het beste benzinemodel. Tot slot, als je zitplaatsen op drie rijen en meer laadruimte wilt, kies dan voor het AllSpace-model.

Moet ik een VW Tiguan kopen?

Als je op zoek bent naar een relatief betaalbare, veelzijdige compacte familie crossover-SUV, dan moet de Tiguan zeker op je lijstje staan. De Tiguan overbrugt de kloof tussen de duurdere Duitse merken en het meer betaalbare prijsniveau.

Afhankelijk van de motor en de specificaties kan de VW Tiguan een heel goede auto zijn. Hij biedt veel ruimte, is veilig en beschikt over alle moderne technologie die je in 2023 mag verwachten.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts