Waarom zijn stationwagens uit de mode geraakt in de VS?

Voor sommigen zijn stationwagens saai, bejaard en te groot, maar voor anderen lijken stationwagens de perfecte mix tussen een sedan en een minivan/SUV. Wat je ook vindt van stationwagens, ze zijn zeker aan een comeback bezig.

Maar in 1973 daalde de verkoop van stationwagens in de VS tot een minimum dankzij de oliecrisis. Tien jaar later werd de Chrysler Minivan geïntroduceerd, die de genadeklap toebracht aan de stationwagon.

Minivans waren gewoon te praktisch en goedkoop om genegeerd te worden, en de grote kortingen en veiligheidswaarderingen hebben de verkoop van minivans ook verder doen stijgen. Bovendien begonnen na de oliecrisis ook SUV’s en crossovers grote opmars te maken.

Dit alles resulteerde in de teloorgang van de stationwagen. Maar nu beginnen stationwagons langzaam weer aan populariteit te winnen nu sommige modellen zoals de Audi RS6, Audi RS4, de halo Audi RS auto’s eindelijk op de Amerikaanse markt werden geïntroduceerd.

De teloorgang van de stationwagen

Vóór de jaren 1970 namen stationwagens een behoorlijk percentage van de automarkt in. Modellen als de Ford Country en Chevy Bel Air stationwagons uit de jaren 1950 waren overal te vinden en het leek erop dat stationwagons een grote toekomst te wachten stond.

Maar de oliecrisis begon en dit betekende een soort revolutie in de auto-industrie. Sindsdien beginnen we efficiëntie en praktische bruikbaarheid te zien als aspecten die het kenmerk moeten zijn van een geweldige auto. De oliecrisis heeft de benzineprijzen doen stijgen van $3 per vat tot $12.

En de dorstige V8’s die de stationwagens van dit tijdperk hebben aangedreven, begonnen plots duur te worden in het verbruik en niet zo gezinsvriendelijk. Dit was nogal perfect getimed aangezien de populariteit van de stationwagon tussen de jaren 1950 en 1970 ongekende hoogten bereikte.

  Welke auto heeft de stilste cabine?

Naast de crisis zelf, zag in 1984 de Chrysler minivan het levenslicht. En sindsdien raakten stationwagons langzaam maar gestaag uit de mode. Tegenwoordig is het SUV/Crossover tijdperk in volle gang, maar de stationwagon is mogelijk bezig aan een comeback.

De wedergeboorte van de stationwagen

Op sommige plaatsen waren stationwagons altijd hot. Met name in Duitsland, waar typische Duitse gezinnen de voorkeur geven aan een stationwagon boven een sedan. Merken als Mercedes, Volkswagen, Volvo, en vooral Audi hebben altijd ongelooflijk concurrerende stationwagons aangeboden.

De Audi RS6 wordt alom vereerd als de beste allround stationwagon (of zelfs de beste auto in het algemeen) die je voor geld kunt kopen. En het is gemakkelijk te zien waarom, want de agressieve styling, een 600pk V8, en heel veel interieur- en laadruimte hebben de aantrekkingskracht van de RS6 de laatste jaren enorm doen toenemen.

En daarom heeft Audi eindelijk de gloednieuwe RS6 en RS4 op de Amerikaanse markt gebracht, waardoor de perceptie van de stationwagon is veranderd. Bovendien heeft ook de Porsche Panamera Sport Turismo in de VS een behoorlijke schare liefhebbers verzameld.

Met dergelijke modellen is de stationwagon plots een cool, praktisch alternatief geworden voor de sedan zelf. Dat is overduidelijk, want de RS6 verkoopt veel beter dan zijn gestroomlijndere oudere broer, de Audi RS7 Sportback.

  Wat is de beste SUV voor een gezin van 6?

De reden waarom we van stationwagens houden

We houden ervan omdat ze cool, praktisch en makkelijk om mee te leven zijn. Ze zijn even indrukwekkend in comfort en luxe als in het vervoeren van honden en het vervoer van het gezin. Dankzij de moderne technologie, camera’s en sensoren zijn stationwagens nu ook gemakkelijk te navigeren en uit te kijken.

Met zo’n breed scala aan mogelijkheden is het echt duidelijk waarom mensen altijd van de stationwagon hebben gehouden. Het “papa”-imago dat met oudere stationwagons werd geassocieerd, is nu veranderd in de RS6 en de Porsche Panamera Sport Turismo als de coole snelle zakenman-raketschip.

Comfortabele zitplaatsen voor 5 personen, gekoelde, verwarmde, gemasseerde zetels, Bang en Olufsen, Harman Kardon, Burmester geluidssystemen, 360 camera’s, parkeersensoren rondom, LED koplampen en pannendaken zijn nu beschikbaar op bijna elke Duitse stationwagon die er is.
Een paar jaar geleden kocht je een SUV als je anders wilde zijn dan de rest van de sedan-cultus, tegenwoordig koop je een stationwagon om anders te zijn dan alle SUV-cultusisten. Hoe je ook over wagens denkt, het is in ieder geval opwindend om te zien dat ze eindelijk een comeback maken.

FAQ Sectie

Zijn sedans duurder dan stationwagons?

De meeste mensen denken dat moderne stationwagens veel goedkoper zijn dan een sedan, maar dat is niet het geval, want stationwagens, vooral Duitse stationwagens, vereisen een fikse premie ten opzichte van een sedan tegenhanger.

  Hoe krijgen ze auto's in winkelcentra

Sommige high-performance wagens, zoals de vrij populaire Mercedes Benz E63 AMG kost maar liefst 20% meer in vergelijking met een E63 sedan. De Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo is de duurste Porsche gezinswagen op de markt.

Zijn stationwagens snel?

Moderne stationwagens zijn snel. Modellen zoals de E63 AMG, Audi RS6, Porsche Panamera Sport Turismo bereiken de 0-60 mph in ongeveer 3 seconden, wat absurd snel is. Een paar jaar geleden moest je geld betalen aan Ferrari of Lambo om zulke 0-60 tijden te halen.

Maar het verschil hier is dat de Ferrari, die een vergelijkbare 0-60mph-tijd neerzet, lang niet zo praktisch, betaalbaar of comfortabel is als een stationwagon. En de meeste van deze prestatie stationwagens komen ook met all-time AWD die u in staat stelt om goed snel ongeacht de omstandigheden.

Moet ik een stationwagon of een SUV kopen?

Veel mensen weten wat ze willen, maar de redenering achter het vergelijken van de SUV en de stationwagon is zo duidelijk als wat. Beide zijn waarschijnlijk de beste all-around auto’s op de markt op dit moment, maar er is een duidelijke winnaar.

Sommige merken zoals Audi, Mercedes en Volvo beginnen “all-road” stationwagens aan te bieden. Dit segment werd gedefinieerd door Audi, maar de laatste tijd zijn er veel andere merken bijgekomen. Deze stationwagens bieden een grotere bodemvrijheid en off-road mogelijkheden, maar ze behouden het praktische en gebruiksgemak. En dat maakt ze tot de beste auto’s die je op dit moment voor geld kunt kopen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts