Wat is beter – Quattro VS 4Matic?

Audi en Mercedes behoren tot de top van de luxe automerken op de markt. Toch concurreren deze twee luxe automerken al enkele jaren met elkaar en bieden ze enkele van de beste autotechnologieën op de markt. Maar welk automerk heeft het beste AWD systeem tussen de Quattro en 4Matic systemen?

Quattro en 4Matic zijn twee uitstekende systemen voor vierwielaandrijving die uw auto helpen om gemakkelijk te navigeren in lastige of ongunstige omstandigheden zoals gladde wegen. De Audi Quattro is echter ideaal voor mensen die uitzonderlijke prestaties wensen, terwijl de Mercedes 4Matic ideaal is voor mensen die een auto willen die zich in alle weersomstandigheden soepel voortbeweegt.

Dus, de keuze voor de Audi Quattro of Mercedes 4Matic hangt af van de behoeften van de koper. Over het geheel genomen heeft de Quattro een streepje voor op de Mercedes, omdat hij beter presteert in de winter en sneller optrekt bij het wegrijden. Bovendien slipt Quattro niet gemakkelijk, wat een ander voordeel is.

Hoe werkt Quattro?

Voordat we bespreken hoe Quattro werkt, is het cruciaal om te beginnen met te begrijpen wat Quattro is. Quattro is een vierwielaandrijvingssysteem dat de auto uitstekende prestaties op elk terrein biedt. Bovendien biedt dit systeem zoveel meer grip dan het tweewielaandrijvingsysteem.

Om te begrijpen hoe Quattro werkt, zullen we beginnen met het belichten van de drie verschillende soorten Quattro-systemen, namelijk het zelfvergrendelende middendifferentieel, het Quattro-systeem met hydraulische meervoudige plaatkoppeling en het viskeuze koppelingssysteem. Weet altijd met welk systeem uw Audi is uitgerust voordat u het gebruikt.

  Hoe de firmware van Mercedes Comand te updaten

Het meest populaire Quattro systeem, het zelfblokkerend differentieel, drijft normaal de wielen aan, 60:40 in het voordeel van de achterwielen, wat de auto een sportiever gevoel geeft. Enkele van de Audi’s met dit systeem zijn de A4, A6, en Q7.

Het tweede Quattro-systeem, het hydraulische meerplaatsensysteem, brengt in goede omstandigheden het vermogen over op de voorwielen, maar kan indien nodig ook 50 procent vermogen naar het achterwiel sturen met behulp van de meerplaatsenkoppeling. Enkele Audi-modellen met dit Quattro-systeem zijn de Audi A3 en TT.

Last but not least stuurt het Quattro viskeuze koppelingssysteem 85 procent van het vermogen naar de achterwielen, maar het vermogen kan onmiddellijk naar de voorwielen worden overgebracht als dat dringend nodig is. De Audi R8 is uitgerust met dit krachtige Quattro-systeem.

Hoe werkt 4Matic?

Mercedes 4Matic is eveneens een vierwielaandrijvingssysteem dat altijd in actie komt met een vaste koppelverdeling, waardoor het vermogen altijd op alle vier de wielen wordt overgebracht. Er wordt dus niet alleen vermogen naar de voor- of achterwielen gestuurd, maar naar alle wielen. Als gevolg daarvan heeft de auto meer tractie, grip, verbeterde handling, stabiliteit en acceleratie.

Het 4Matic-systeem van Mercedes werd in 1987 geïntroduceerd op de E-Klasse van de W124-generatie. Het eerste 4Matic-systeem schakelde automatisch een vierwielaandrijving in wanneer het wielslip herkende, waarbij het achter- en middendifferentieel werden vergrendeld om extra tractie te bieden.

Enkele van de Mercedes-Benz modellen met 4Matic vierwielaandrijving zijn de Mercedes E-Klasse sedan, S-Klasse, CLA-Klasse, A-Klasse sedan, GLA, GLS en GLE SUV’s.

  Kan de grille van een Mercedes worden vervangen?

Waarom Audi Quattro kiezen?

De belangrijkste reden waarom u Quattro boven 4matic moet verkiezen, is de uitstekende grip en tractie die het in de meest extreme omgevingen biedt. Dit betekent dat u niet vast komt te zitten in de modder of op een besneeuwde of beijzelde weg. Bovendien krijgt u maximale prestaties en minder onderstuur, in tegenstelling tot 4Matic.

Waarom kiezen voor Mercedes 4Matic?

Net als Audi Quattro heeft ook Mercedes 4Matic soortgelijke voordelen. Kiest u voor 4Matic, dan krijgt u een betere rijeigenschappen, een hoog brandstofrendement, een geluids- en trillingsarme motor en een compacte constructie die u meer beenruimte geeft. Bovendien is 4Matic het beste voor all-terrain en all-weather.

FAQ

Is vierwielaandrijving de meerprijs waard?

Omdat all-wheel-drive systemen de auto duurder maken dan vergelijkbare auto’s zonder het systeem, is het belangrijk om het alleen aan te schaffen als u het nodig hebt. Als je in koude gebieden woont waar het sneeuwt of de wegen glad zijn, dan heb je een auto met dit systeem nodig.

Maar als dat niet het geval is, hoeft u geen extra dollar te betalen voor een systeem dat u niet erg van dienst zal zijn. U kunt kiezen voor auto’s met de normale voorwielaandrijving of de iets geavanceerdere achterwielaandrijving.

Welk AWD systeem is het beste – Quattro, XDrive, en 4Matic?

Al deze systemen zijn uitzonderlijk en het zal afhangen van wat u zoekt. Zoals eerder gezegd, is Audi’s Quattro systeem geschikt voor mensen die prestaties willen, terwijl Mercedes’ 4Matic systeem geweldig is voor alle terreinen. Aan de andere kant is BMW’s XDrive het beste voor mensen die een sportieve aandrijving eisen.

  Hebben Mercedessen reservebanden?

Neem dus uw tijd en zoek uit welke andere kenmerken u interesseren vooraleer u een AWD-systeem kiest dat u aanspreekt.

Kunt u 4Matic uitschakelen?

Ja, dat kan. Als u 4Matic wilt uitschakelen, schakelt u gewoon de 4Matic-bediening uit. Dat doet u door de ’testhendel’ tussen de expansieruimte en het vloeistofreservoir van de voorruit omhoog te klappen. Hierdoor wordt de tussenbak omzeild en wordt het weer een tweewielaandrijving.

Integendeel, u mag niet lang met uw auto in tweewielaandrijving rijden omdat de controller van de auto dat niet leuk vindt.

Zijn alle Audi’s met het Quattro-systeem uitgerust?

Nee, niet alle Audis zijn met het quattro-systeem uitgerust. De meeste Audis zijn echter uitgerust met het AWD Quattro systeem. Het Audi Quattro werd voor het eerst geïntroduceerd in 1980 op het permanente vierwielaangedreven Audi Quattro model. Sindsdien is de Quattro op alle AWD Audi modellen gemonteerd.

Wat betekent Quattro?

Quattro betekent ‘vier’ in het Italiaans. Bovendien is Quattro het submerk dat door Audi wordt gebruikt om aan te geven dat op een bepaald model vierwielaandrijving wordt gebruikt. Als u dus een Audi ziet met de naam ‘Quattro’, betekent dit dat deze is uitgerust met een all-wheel-drive systeem.

Bottom line

Audi’s Quattro AWD-systeem en Mercedes 4Matic AWD-systeem zijn beide uitstekend en zullen goed presteren in lastige omstandigheden of wegen. Quattro biedt echter de beste prestaties en tractie, terwijl 4Matic soepel rijdt op alle terreinen. Maak dus een verstandige keuze, want beide systemen zijn uitzonderlijk in wat ze doen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts