Wat is BMW Alpina?

Alpina is een autofabrikant die high-performance modellen van BMW’s en MINI’s maakt. Alpina wordt door het Duitse Ministerie van Verkeer beschouwd als een automobielbedrijf, en niet simpelweg als een after-market performance car maker.

Alpina is niet alleen een bedrijf dat high-performance edities van auto’s produceert, maar ze zijn zeer geïntegreerd in het BMW productiesysteem. De Alpina B7 wordt geproduceerd in dezelfde fabriek waar ook BMW’s 7-serie wordt geproduceerd.

Alpina: Bliksemsnel

Alpina heeft een geschiedenis in het maken van high-performance en snellere BMW’s. Het bedrijf werd opgericht in 1965 en heeft sindsdien razendsnelle auto’s geproduceerd, zoals de BMW ALPINA B5 Bi-Turbo of de BMW Alpina B7. Alpina produceert handgemaakte motoren speciaal voor BMW wagens.

Alpina is ook niet alleen een aftermarket high-performance autofabrikant, maar het is zelfs geïntegreerd met BMW. BMW en Alpina delen samen een fabriek in Dingolfing, Duitsland. Sommige van de snelle Alpina-auto’s zijn zelfs sneller dan BMW’s M-serie. De door Alpina geproduceerde BMW auto’s hebben zelfs aan verschillende races deelgenomen, en ze hebben ook het Europese Toerwagenkampioenschap in 1970 gewonnen.

Geschiedenis

In 1962 creëerde de oprichter van Alpina, Burkard Bovensiepen, een Weber dubbele carburateur. Deze carburateur werd exclusief gemaakt voor de BMW 1500. De carburateur viel in de smaak bij de auto-industrie, en vervolgens bij de verkoopbaas van BMW. Het maakte de weg vrij voor het krijgen van een volledige fabrieksgarantie van BMW.

Officieel werd het bedrijf gemaakt in 1965, toen Burkard Bovensiepen het bedrijf startte met slechts acht werknemers als Alpina Burkard Bovensiepen KG in Kaufbeuren, Beieren. Het bedrijf maakte eerst alleen typemachines en had ook een fabriek, maar later maakte Burkard er een BMW tuning bedrijf van en gebruikte hetzelfde oude gebouw dat gebruikt was voor het maken van typemachines.

  Alles over de betrouwbaarheid van de BMW 335i

Alpina’s taak was om de kwaliteit van de BMW motor verder te verbeteren door carburateurs en krukassen te tunen. Door Alpina gemodificeerde BMW’s werden vervolgens gebruikt in vele autoraces in heel Duitsland, en ze wonnen zelfs in 1970. Na 1988 begon Alpina met het maken van hun eigen BMW Alpina auto’s en stopten ze met hun deelname aan autoraces.

High-performance auto’s

De auto’s gemaakt door Alpina zijn ontworpen bij Alpina, en ze hebben een uitzonderlijk snelle motoren zoals de 3,0-liter straight-six bi-turbocharged motor of een 4,4 L V8 bi-turbo motor. De auto’s hebben alle premium kenmerken van BMW, met extra high-performance functies zoals ALPINA Sport vering en andere Alpina software systemen.

Het Alpina-gamma

Alpina produceert zijn eigen auto’s sinds 1988. Ze hebben in het verleden auto’s van de 3-serie, 5-serie en 7-serie gemaakt. De eerste die ze ooit produceerden was het BMW E21 320 model, en ze noemden het A1/3. Ze creëerden en monteerden hun eigen motoren in deze wagens.

De 5-serie auto’s werden gestart met BMW E12 528i en Alpina doopte het om tot de B7 Turbo, die een van de snelste auto’s van die tijd was. De huidige Alpina line-up bestaat uit slechts 7 auto’s uit BMW’s 3-serie, 4-serie, 5-serie en 7-serie.

 • Alpina XD3
 • Alpina XD4
 • Alpina B3 Bi-Turbo
 • Alpina D3 Bi-Turbo
 • Alpina B4 Bi-Turbo
 • Alpina B5 Bi-Turbo
 • Alpina D5 S
 • Alpina B6 Gran Coupé
 • Alpina B7
  Van deze kleine line-up, worden slechts 2 auto’s aangeboden in de VS, dat zijn BMW Alpina B7, en BMW Alpina XB7.
  Is de BMW E46 betrouwbaar?

BMW Alpina B7

De BMW Alpina B7 is gebaseerd op de BMW 7 Serie (G12) en het is de vijfde generatie van de auto van Alpina. De high-performance executive luxe auto werd in 2016 geïntroduceerd. De auto richt zich op hoge snelheid door de high-performance motor gemaakt door Alpina. Hij heeft een 4,4L BMW N63M30 twin-turbocharged V8-motor, die 599 pk levert.

BMW Alpina XB7

De Alpina XB7 is een crossover SUV, die een extreem krachtige motor van 4,4L V8 Bi-turbo heeft, en hij produceert een vermogen van 612 pk. De auto heeft alle comfort en luxe interieurs van een BMW en de techniek van een Alpina. De XB7 heeft een all-wheel-drive systeem met de nieuwste veiligheidsvoorzieningen.

Alpina maakt BMW nog sportiever

De auto’s gemaakt door Alpina zijn extreem snel en sportief. Hun auto’s leveren zelfs tot 600 pk. Alpina auto’s hebben een opwindend hoog aantal koppel. De acceleratie is ook snel in deze auto’s, en ze kunnen 0 tot 60 mph krijgen in slechts 3,7 seconden. Al met al zijn het uitstekende sportieve auto’s die hoge prestaties leveren.

FAQ

Is Alpina sneller dan BMW?

Alpina is een high-performance autoproducent van BMW’s, en ze hebben auto’s die 600 pk kunnen bereiken. Hun engineering is uitsluitend gebaseerd op het produceren van snelle motoren en een hoger koppel. Alpina auto’s zijn vaak sneller dan BMW M auto’s, en ze zijn zelfs luxueuzer. De Alpina B6 xDrive Gran Coupe rijdt in slechts 3,6 seconden van 0 naar 60 mph.

  Waarom u geen BMW moet kopen

Doen Alpina’s mee aan de autosport?

Alpina auto’s en getunede BMW’s racen al sinds 1968. Alpina begon met het tunen van BMW’s met door Alpina ontworpen carburateurs en krukassen, maar daar stopten ze mee en begonnen met hun eigen auto’s. Ze trokken zich terug uit de racerij in 1988, toen ze nog BMW’s tunen, maar maakten een comeback in 2009.
Vanaf 2009 heeft Alpina hun eigen Alpina BMW’s in races uitgebracht. Ze maakten een comeback met hun snelste BMW ALPINA B6 GT3. Ze wonnen zelfs het kampioenschap in 2011 met dezelfde BMW ALPINA B6 GT3 en rijders Margaritis en Lunardi.

Is BMW Alpina beroemd in de VS?

Hogesnelheidssportwagens zijn enigszins beroemd onder liefhebbers. In de VS worden slechts twee Alpina’s aangeboden, namelijk de BMW Alpina B7 en de BMW Alpina XB7. Deze auto’s zijn beroemd om hun extreem hoge luxe en hun snellere koppel dan welke andere auto ook. Maar omdat het een fabrikant van high-performance auto’s is, zijn ze niet zo bekend onder niet-sport autoliefhebbers.

Dit soort auto’s met hoge prestaties zijn vaak veel duurder dan andere oorspronkelijk geproduceerde auto’s van bedrijven zoals BMW. Alpina auto’s zijn gemaakt voor een bepaald type persoon die extreem snelle auto’s wil. Daarnaast zijn deze auto’s ook moeilijker te onderhouden en ook duur.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts