Wat is de levensduur van een elektrische auto?

Veel aspecten van EV-eigendom zijn al uitvoerig besproken, maar het is moeilijk te voorspellen hoe lang een elektrische auto mee kan gaan. Het enige wat we kunnen doen is ons richten op de specifieke componenten die essentieel zijn voor een EV, en hoe goed ze de tand des tijds kunnen doorstaan.

Bijna geen enkel ander elektrische auto onderdeel is zo belangrijk als de batterij, omdat een batterij de primaire energiebron is voor een elektrische auto, en bovendien veel geld kost om te vervangen. De meeste online verkooppunten suggereren echter dat een EV batterij in de meeste gevallen tussen 100k-150k mijl meegaat.

Voor een beetje context, de meeste elektrische auto fabrikanten bieden een 8-10 jaar of 100k mijl garantiepakket aan, wat perfect samenvalt met de eerder genoemde schattingen. Tesla biedt tussen 50k-150k mijl, maar om dat garantiepakket te kunnen gebruiken, moet het gezondheidspercentage van uw batterij boven een bepaalde drempel liggen.

Om een hypothese te kunnen maken over de levensduur van elektrische voertuigen, moeten we ons concentreren op de batterij. De batterij is het cruciale onderdeel van een EV, en zonder batterij is een elektrische auto nutteloos. Als we er echter in slagen om de batterij te vervangen, is de levensduur van een elektrische auto theoretisch onbeperkt als hij correct wordt onderhouden.

Hoe werken elektrische auto batterijen?

Om volledig te begrijpen hoe batterijen zich gedragen over een periode van 5 tot 10 jaar, moeten we eerst de basisprincipes begrijpen over hoe ze werken. Ten eerste gebruiken de meeste EV’s Lithium-Ion batterijen die veel beter zijn dan de oudere nikkel-cadmium en lood-zuur batterijen.

Lithium-Ion (Li-Ion) batterijen zijn superieur omdat ze een grotere energiedichtheid hebben, wat betekent dat je veel energie in een relatief kleine verpakking kunt stoppen. Op het meest basale niveau gebruiken uw smartphone en uw Tesla dezelfde batterijtechnologie in verschillende stadia van ontwikkeling en verfijning.

  Beste elektrische auto's voor lange bestuurders

EV-batterijen worden gemeten met kilowattuur of kWh, en de meeste autoaccu’s bieden tegenwoordig tussen 20 en 120 kWh. Om een idee te geven van de context: een Tesla Model 3 gebruikt 24 kWh per 100 mijl, en heeft een geschatte actieradius van 263 mijl.

Als we bedenken dat een gemiddelde EV-batterij tegenwoordig 1500-2000 laadcycli aankan, kunnen we mogelijk bepalen hoe lang een specifieke autobatterij meegaat. Nadat de batterij een bepaald aantal laadcycli heeft bereikt, begint de totale batterijcapaciteit te dalen.

Hoe kunnen we het totale gezondheidspercentage van de batterij in stand houden?

Hoewel het voor sommigen lijkt alsof elektrische auto’s niet gemaakt zijn om lang mee te gaan, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van een EV-batterij verder te verlengen. Ten eerste, zorg ervoor dat uw EV-batterij nooit volledig ontladen wordt, omdat dit de slijtage van de batterij meestal verhoogt.

Sommige experts suggereren dat een constante batterijcapaciteit van 45%+ het beste is om de levensduur van de batterij op lange termijn te maximaliseren. Naast het niet ontladen van je batterij, moet je ook je batterij niet overladen, dit betekent dat je nooit 100% batterijcapaciteit mag bereiken.

U moet ook het snelladen op niveau 3 vermijden als u niet snel hoeft bij te laden. Hoewel snelladen op niveau 3 niet al te schadelijk is voor de batterij, kunnen dergelijke schadelijke effecten in 10 jaar van constant gebruik wel oplopen. Zorg er ook voor dat u het oplaadniveau constant in het oog houdt wanneer u uw elektrische auto voor langere tijd opbergt.

  Waarom gasmotoren beter zijn dan elektrische?

Extreme weersomstandigheden kunnen ook aanzienlijke schade toebrengen aan de batterij van uw EV. Hoewel de effecten van dergelijke extreme omgevingen algemeen bekend zijn en moeilijk in het oog te houden, is het zeker dat ze schade toebrengen aan uw batterij. Hoe het ook zij, u kunt uw elektrische auto het beste in een parkeergarage stallen om het grootste deel van dergelijke effecten te vermijden.

Vervanging van de batterij van een elektrische auto – Heeft het zin?

Na ongeveer 10-15 jaar gebruik is een elektrische autobatterij niet meer zo goed als hij ooit was. Als zodanig wordt de vraag naar een mogelijke vervanging van de batterij relevant, net als vele andere vragen rond dit onderwerp. Ten eerste, ook al wordt een EV batterij zwakker, dat betekent niet dat ze vervangen moet worden.

Als je echter de beste totale actieradius wilt, is een nieuwe batterij een must. Een nieuwe batterij vervangen kost gemiddeld zo’n $5000, maar deze prijs is sterk afhankelijk van de capaciteit van de batterij en de algemene wetten van vraag en aanbod.

Dat gezegd zijnde, als we bedenken dat een EV batterij 100k-150k mijl mee moet gaan, en nadat we hem vervangen hebben, kijken we naar nog eens 100k-150k mijl, kunnen we veilig concluderen dat niemand een EV batterij meer dan één keer zal vervangen, maar zelfs als dat gebeurt, zal het waarschijnlijk een stuk minder kosten.

FAQ Sectie

Wat is de levensduur van een auto met verbrandingsmotor?

Het is bijna onmogelijk te zeggen hoe lang een auto potentieel kan meegaan, omdat er talrijke redenen zijn waarom een auto voortijdig zou kunnen sterven. Dit betekent dat als u uw auto goed onderhoudt volgens de aanbevelingen, en als u hem niet in de prak rijdt, u hoogstwaarschijnlijk een paar honderdduizend mijl op de teller zult zien staan.

  Kunnen batterijen van hybride auto's ontploffen?

Hoewel het redelijk is te denken dat sommige auto’s mogelijk een miljoen mijl kunnen halen, zijn andere auto’s niet goed genoeg gemaakt om slechts een klein percentage daarvan mee te gaan. Hoe het ook zij, het is uiterst moeilijk om te weten welke van de twee het is.

Gaan elektrische auto-batterijen naar de hemel?

Helaas niet, ze worden meestal ontmanteld tot essentiële onderdelen zoals koper en aluminium en later doorgegeven aan recyclingbedrijven.

Een groot nadeel van een massale elektrische revolutie is de verwijdering van elektrische autoaccu’s, want er zijn verschillende gevallen bekend waarbij veel lege accu’s in ons milieu terecht zijn gekomen. Een dergelijke ongepaste verwijdering kan schadelijk zijn voor ons milieu, en daarom zouden we de verwijdering van batterijen grondiger moeten reguleren.

Hoe vaak moeten Tesla batterijen worden vervangen?

Tesla is een merk dat er trots op is te kunnen zeggen dat zijn batterijen tussen de 300k en 500k mijl meegaan. In theorie betekent dit dat u niet eens zou moeten denken aan het vervangen van de batterij, maar zoals eerder gezegd, het is sterk afhankelijk van hoe u uw batterij gebruikt en behandelt.

Het gerucht gaat dat Tesla momenteel een batterij aan het ontwikkelen is die mogelijk een miljoen mijl meegaat. We zullen het moeten afwachten en ontdekken.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts