Wat zijn de tekenen van een slechte motor?

Auto’s zijn niet gebouwd om eeuwig mee te gaan, en vrijwel elk auto-onderdeel gaat uiteindelijk kapot. Toch is het van essentieel belang dat u deze problemen proactief oplost zolang ze geen verdere schade kunnen veroorzaken.

De motor is het kloppend hart van elke auto, het laat de auto bewegen en het laadt ook uw accu op, en zonder de motor is uw auto nutteloos. Dit gezegd zijnde, is het van het grootste belang dat u uw motor onderhoudt zoals aanbevolen door de fabrikant om hem in zijn optimale staat te houden.

Het meest voor de hand liggende teken dat er iets mis kan zijn met uw motor is het motorwaarschuwingslampje dat meestal gaat branden wanneer de ECU een motorprobleem detecteert. Verder zijn verlies van trekkracht, slecht brandstofverbruik, en vreemde geluiden ook duidelijke waarschuwingssignalen dat er iets mis is.

Andere veel voorkomende defecten zijn het haperen van de ontsteking of het niet meer vrij kunnen ronddraaien van de motor. Vreemde geuren, verhoogde temperaturen, overmatige hoeveelheden uitlaatrook zijn ook aanwijzingen dat er iets niet in orde is.

Motorcontrolelampje

Er is een overvloed aan redenen waarom het motorcontrolelampje gaat branden. Sommige daarvan zijn gemakkelijk te verhelpen en niet eens het vermelden waard, terwijl andere een ernstige aanwijzing kunnen zijn dat uw motor in gevaar is. Het is het beste als u uw auto meeneemt voor een diagnose, zelfs als u denkt dat het probleem niet zo ernstig is.

Sommige mensen, waaronder ikzelf, hebben een constant waarschuwingslampje op ons dashboard omdat we weten dat het een defecte sensor is die niets te maken heeft met iets belangrijks. Maar als er toch iets stuk gaat, kunnen we dat misschien niet opmerken omdat ons motorcontrolelampje al brandt.

  Welke kleine auto heeft de beste bodemvrijheid?

Krachtverlies van de motor

Een motor gebruikt een mengsel van samengeperste lucht en brandstof om gecontroleerde explosies te creëren die zich vertalen in mechanische energie die de auto laat bewegen. Tijdens dit proces gebeuren er vier specifieke dingen, en die worden de inlaatslag, de verbrandingsslag, de compressieslag en de uitlaatslag genoemd.

Om uw motor optimaal vermogen te laten leveren, moeten al deze zaken perfect op elkaar zijn afgestemd. Als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk dat een van deze vier slagen niet werkt zoals bedoeld. Om dit te verhelpen, moet u de auto voor een onderhoudsbeurt binnenbrengen en er niet mee rijden tot dit is opgelost.

Het brandstofverbruik is slechter dan voorheen

Zoals eerder gezegd, om een motor continu vermogen te laten leveren, moeten veel motoronderdelen op elkaar zijn afgestemd. Als u om de een of andere reden voortdurend een slecht brandstofverbruik hebt, is de kans groot dat uw compressieslag niet goed functioneert.

Zorg ervoor dat uw auto in te nemen voor een brandstofsysteem service, en ook ervoor zorgen dat u geen last van lekken. Sommige rapporten zeggen zelfs dat dit zou kunnen leiden tot terminale motor problemen, en dat is niet iets wat je wilt ervaren.

Ruw klinkende motor

Als u merkt dat uw motor ruw of ongebalanceerd loopt, is de kans groot dat ofwel uw bougies een beetje te oud zijn of dat uw motor verstopt zit. Beide kunnen gemakkelijk worden verholpen bij elke ervaren servicewerkplaats.

Het is nooit een goed idee om een ruwe motor onbedoeld te laten liggen, omdat dit het probleem exponentieel kan verergeren. Zorg er ook voor dat u uw accu controleert en of u het juiste octaangehalte brandstof hebt, want beide kunnen de motor soms ook ruw maken.

  Beste tweedehands auto's voor een eerste auto

Eigenaardige motortekeningen

Waarschijnlijk het engste en meest voorkomende teken van een slechte motor is een vreemd geluid zoals kloppen, sissen, terugschieten, of ploffen. Dit komt meestal door een afwijking in de verbrandingskamer. En als u deze problemen niet proactief aanpakt, kan uw motor in groot gevaar komen.

Iets als een loszittend lager of een niet goed werkende zuiger kan uw motor volledig vernielen, dus het is nooit een goed idee om in zo’n auto te rijden. Wat het ook is, zorg ervoor dat u uw auto zo snel mogelijk voor een inspectie binnenbrengt.

FAQ Sectie

Wat zijn de tekenen van een slechte transmissie?

Uw motor en uw versnellingsbak zijn nauw met elkaar verbonden. De transmissie zelf kan echter ook defect raken en het is een goed idee om te weten waar u op moet letten als dat ooit gebeurt. Als uw versnellingsbak moeite heeft met schakelen of helemaal weigert te schakelen, zet de auto dan aan de kant en bel een monteur.

Ook als u brandende geluiden hoort, moet u de auto onmiddellijk aan de kant zetten. Slippende versnellingen, lekkende vloeistof of slepende koppeling zijn allemaal duidelijke tekenen dat uw versnellingsbak aandacht nodig heeft. Omdat de versnellingsbak en de motor zo nauw met elkaar verbonden zijn, mag u niet met de auto rijden als u voelt dat er iets niet in orde is.

Zijn elektrische motoren betrouwbaarder dan traditionele verbrandingsmotoren?

We staan nog maar aan het prille begin van de elektrische motor, en het is niet slim om te suggereren dat een elektrische motor veel betrouwbaarder is dan een verbrandingsmotor. Een elektrische motor heeft echter wel minder bewegende delen, wat betekent dat er minder problemen zijn met dingen die stuk gaan.

  Beste coupés voor lange bestuurders

Elektrische motoren verliezen minder energie door wrijving, waardoor ze krachtiger en evenwichtiger zijn. Als zodanig zullen ze minder snel onvoorspelbaar reageren. Hoe het ook zij, het is nog te vroeg om te zeggen hoe goed elektrische motoren het op lange termijn doen.

Hoe lang gaan automotoren mee?

Veel mensen geloven dat motoren meer dan 8-10 jaar of 150-200k mijl mee kunnen gaan. Hoewel dit grote getallen zijn, kunnen sommige motoren zelfs langer meegaan dan dat. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die met hun auto 500.000 km hebben gereden zonder dat een volledige motorrevisie nodig was. Deze gevallen zijn natuurlijk zeldzaam, maar het laat zien hoe goed sommige motoren het na een paar jaar nog doen.

Dergelijke motoren zijn tegenwoordig echter steeds moeilijker te vinden, omdat de motoren van tegenwoordig overdreven gecompliceerd en overbouwd zijn dankzij de restrictieve emissieregelgeving. Veel motoren zijn tegenwoordig voorzien van een turbo, een supercharger en een elektrische motor. En als je dat koppelt aan veel emissietechnologieën, kunnen dergelijke motoren niet zo lang meer mee.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts