Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een tweedehands auto?

Een tweedehands auto kopen is altijd een goede manier om geld te besparen, zeker als je kiest voor de voordeligste aanbiedingen. En we leven in een tijd waarin de technologie een indrukwekkend niveau heeft bereikt, en het is moeilijk om niet te denken dat een auto van drie jaar oud net zo goed is als een gloednieuwe.

Maar er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij het kopen van een tweedehands auto. Ook al kan een nieuwe auto u op lange termijn geld besparen, als u zorgvuldig koopt en de markt op grotere schaal observeert, is er echt geen reden meer om nieuw te kopen. Auto’s hebben aantoonbaar een punt bereikt waar innovatie smartphone-achtig en overbodig begint te worden.

Dit is vooral duidelijk in de sportwagen afdeling, en veel enthousiastelingen zouden beweren dat we het piekniveau van de sportwagen al bereikt hebben en dat alle nieuwere sportwagens stilaan op een punt van afnemende meeropbrengst komen.

Ongeacht wat je denkt, tweedehands kopen is inderdaad een waardevolle optie. Maar als u altijd de nieuwste, glanzendste auto op de markt wilt, moet u financiering of leasing met een looptijd van 3 jaar overwegen, omdat u daarmee altijd aan de top van het automobielspel kunt staan.

Voordelen van tweedehands kopen

Prijs

Een tweedehandswagen kost gemiddeld tot 50% minder dan een nieuwe, en de meeste consumenten vervangen hun wagen om de 6 jaar. Dit betekent dat als u nu een tweedehands auto koopt, en u verspilt uw geld niet aan auto’s met extreem hoge kilometerstanden, u uiteindelijk winst zult maken.

U krijgt immers een auto van $40k voor $20k, dus de waarde is onmiskenbaar. Zo kunt u meer uitgeven aan uw volgende auto, en uiteindelijk zult u na een paar jaar een gloednieuwe auto kunnen kopen. Maar zelfs dan zou u zich kunnen realiseren dat het waardeverschil veel te groot is, en wat u als resultaat krijgt, is dat niet.

  De slechtste BMW om tweedehands te kopen

Afschrijving

De grootste drijfveer om een tweedehandswagen te kopen is de afschrijving, want auto’s verliezen tot 10-11% van hun oorspronkelijke waarde zodra ze het terrein van de nieuwe auto verlaten. Een afschrijving van 50% na 5 jaar wordt als behoorlijk beschouwd, dus het is vrij duidelijk dat het kopen van een nieuwe auto enigszins financieel onverantwoord is.

Het mooie van een 3-5 jaar oude auto is dat de afschrijving al achter de rug is, en dat u niet degene bent die ervoor betaalt. Ook al lijkt een nieuwe auto ruiken naar een auto van $100k heerlijk, hij kost geen $50k. Dit is vooral zo omdat de meeste autofabrikanten de neiging hebben een model pas na 5 jaar productie te vernieuwen.

Bijkomende kosten

Een andere grote nieuwe auto kopen afschrikken is de extra kosten meestal geassocieerd met een nieuwe auto. Ook al lijkt de deal redelijk, u moet vaak marktcorrecties, verschepingskosten, bestemmingskosten, dealervoorbereidingen en pre-delivery inspecties betalen.

Bij de aankoop van een tweedehands auto zijn er geen dergelijke dingen omdat iemand daar al voor betaald heeft. Als je ze bij elkaar optelt, kunnen deze kosten zich langzaam opstapelen tot een paar duizend dollar. Aan het eind van de rit lijkt de deal niet meer zo verleidelijk.

Verzekeringskosten

Een andere grote reden waarom tweedehands auto’s zo’n goede waarde propositie zijn, zijn de verzekeringskosten. Het verschil tussen de waarde van een nieuwe auto en een tweedehands auto loopt snel op, en dus ook de verzekeringspremies. Het grootste deel van de afschrijving is al achter de rug en alle nukken en potentiële defecten die een model kan hebben zijn al duidelijk.

  Waarom zijn gebruikte Volvo's zo goedkoop?

Er zijn meer reserveonderdelen in omloop, autowinkels zijn meer gewend aan het werken aan oudere auto’s en de verzekeringsmaatschappij heeft niet zoveel stress met een goedkopere auto. Nieuwe auto’s zijn de eerste jaren onvoorspelbaar, en verzekeringsmaatschappijen houden daar wel rekening mee.

Nadelen van tweedehands kopen

Citroenen

Ook al lijkt een auto van de buitenkant in orde, over de mechanische en elektrische aspecten kun je nooit al te zeker zijn. Tweedehands auto’s zijn = gebruikt, en dat betekent dat er een grotere kans is op pechgevallen en onvoorziene kosten in de nabije toekomst.

En hoewel een inspectie vóór de aankoop veel van deze problemen kan voorkomen, is geen enkele inspectie perfect. Er is eerlijk gezegd geen manier om met zekerheid te zeggen dat een gebruikte auto, vooral een oudere, niet kapot zal gaan op het moment dat u hem in gebruik neemt.

Garanties

Wanneer u een nieuw product koopt, een nieuwe mobiele telefoon, een nieuwe auto, een nieuwe koelkast, krijgt u waarschijnlijk een garantie van een paar jaar. Maar wanneer u een tweedehands product koopt, zijn al deze garanties waarschijnlijk verlopen. En dit kan uiteindelijk ook de ervaring van een nieuwe tweedehands auto verpesten.

Garantie is het beste aspect van het bezit van een nieuwe auto, omdat het vrijwel alle onvoorziene kosten uitsluit die u zou kunnen hebben als u uw auto onderhoudt. U kunt er zeker van zijn dat wat er ook gebeurt in de komende jaren, u niet degene bent die ervoor betaalt.

  Beste auto voor golfers

Service programma’s

Serviceprogramma’s en garanties gaan hand in hand, en als uw garantie afloopt, lopen de serviceprogramma’s waarschijnlijk ook af. Dit betekent dat als uw auto stuk gaat, u degene bent die moet uitzoeken waar en hoe hij gerepareerd moet worden.

En dan rijst de eeuwenoude vraag. Moet ik via een dealer of via een onafhankelijke garage gaan? Als ik via een dealer ga, zal ik meer betalen, maar de waarde van de auto zal beter beschermd zijn. Als ik via een onafhankelijke garage ga, zal de rekening waarschijnlijk goedkoper uitvallen, maar de waarde van de auto zal ook minder worden.

Betrouwbaarheid

Klanten van tweedehands auto’s maken zich zorgen over garanties en serviceprogramma’s vooral omdat de algemene betrouwbaarheid niet meer zo goed is als het ooit was. Nadat een auto heel wat kilometers heeft afgelegd, beginnen veel integrale onderdelen te verslijten, en die moeten uiteindelijk gerepareerd worden.

En je kunt dit niet ontkennen, wat iemand je ook vertelt, een gebruikte auto zal nooit zo betrouwbaar zijn als een nieuwe. Sommigen zouden zelfs kunnen beweren dat de verschillen in waarde redelijk zijn vanwege de aanzienlijk lagere betrouwbaarheid.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts