Welke Audi heeft een V12 motor

Een V12 is de heilige graal onder de motoren van prestatieauto’s, aangezien alle grote supercars aller tijden een V12 als hun kloppend hart hebben. Een V12 is echter niet alleen superieur op het vlak van prestaties, maar wordt ook beschouwd als de soepelste motor die er is. Dat is de reden waarom ’s werelds meest comfortabele auto’s, zoals de Rolls Royce Phantom, ook gebruik maken van een V12.

Slechts twee Audi-modellen maken gebruik van een V12-motor, de Audi Q7 en de Audi A8. De A8 gebruikt echter een W12 motor die lijkt op een klassieke V12, maar niet helemaal hetzelfde is. Anderzijds is de laatste generatie Audi Q7 ook verkrijgbaar met een turbodiesel 6.0L V12 TDI, die een van de vreemdste, maar meest potsierlijke motoren is die ooit op een Audi is gemonteerd.

Zoals gezegd worden V12-motoren ook vaak aangetroffen in supercars en sportwagens, maar de Audi R8 supercar gebruikt ofwel een 4.2L V8 of een 5.2L V10. Dit betekent dat de enige twee 12-cilinder Audi’s de Q7 6.0L V12 en de Audi A8 W12 vlaggenschip sedan zijn.

Deze twee motoren zijn inherent verschillend, aangezien de motor in de Q7 een eenhoorn is en geen enkele andere serieproductieauto er ooit gebruik van heeft gemaakt. Anderzijds is de W12 in de A8 ook beschikbaar in enkele Bentley sedans en coupés.

Audi A8 W12 – De topklasse Audi vlaggenschip sedan

Zoals eerder vermeld, is de W12 in de Audi A8 geen echte V-configuratie 12-cilinder motor, omdat hij gebruik maakt van twee V6-motoren die in elkaar zijn geklemd. Dit is ook een vrij unieke manier waarop VAG erin geslaagd is om een soepele en lineaire aandrijflijn te ontwikkelen voor de beste luxewagens die ze aanbieden.

De W12 in de huidige generatie van de A8 levert 585 pk en 626 lb-ft koppel. Deze W12 aandrijflijn heeft een nominale cilinderinhoud van 6.0L en wordt alleen gebruikt voor comfort en soepelheid. Zoals in het begin gezegd, 12-cilinder motoren zijn ongelooflijk soepel en dat is de reden waarom deze worden gevonden in de range-topping luxe auto’s.

  Audi e-tron GT betrouwbaarheid

De BMW 760 is het vlaggenschip van BMW dat ook een V12 gebruikt en het is hetzelfde verhaal als met de Mercedes S680. De W12 in de A8 is ook beschikbaar in de Bentley Continental en de vierdeurs Flying Spur.

De Bentley Benteyga van de laatste generatie gebruikte ook een W12, maar de W12 werd geschrapt omdat hij niet voldeed aan de emissievoorschriften voor de EU-markt.

Audi Q7 V12 TDI – Een waanzinnige SUV van Audi

Audi is een Duitse luxesedan die algemeen bekend staat voor het maken van luxueuze, doch conservatieve en mogelijk zelfs sedate auto’s. Audi was nooit een merk dat zich richtte op het maken van aandachttrekkende auto’s, ze waren altijd meer uit op subtiele, technologisch gedreven luxe met een klein vleugje weelde.

De eerste generatie Audi Q7 6.0 V12 TDI is echter een heel ander verhaal en is nu de enige V12 dieselmotor die Audi ooit heeft aangeboden. De TDI V12 werd ontwikkeld voor racedoeleinden, want de R10 Le Mans racer werd ontworpen en gebouwd rond de V12 TDI motor.

Audi besloot later dat het een goed idee was om de Q7 familie SUV met diezelfde motor aan te bieden, wat niet iets is wat je van Audi zou verwachten, maar we zijn o zo blij dat ze het gedaan hebben. De 6.0L V12 levert 500pk en een nog belachelijker koppel van 730lb-ft.

Dit was een tijdperk waarin de wereldeconomie langzaam een duikvlucht nam, wat betekent dat een 6.0L V12 niet bepaald de beste motor was waar je voor kon gaan. Hoe dan ook, we zijn blij dat Audi het gedaan heeft, want de V12 TDI in de Q7 is een van de meest authentieke motoren aller tijden.

  Beste prestaties luchtfilters voor B7 Audi

De essentie van 12-cilinder motoren – Waarom bestaan ze?

Vanuit een hedendaags perspectief is een V12-motor onnodig en overdreven, wat de vraag oproept waarom iemand dacht dat een motor die twee keer zo groot en twee keer zo zwaar is als een toch al grote 6-cilindermotor, ergens een goed idee voor is.

De meeste supercars zijn er immers altijd op gericht om zo licht mogelijk te zijn, en een gargantueske V12 erin persen is duidelijk een stap in de verkeerde richting. Een V12 is echter een motorconfiguratie van een vlaggenschip en alleen de beste auto’s ooit hebben een V12 gebruikt, wat niet noodzakelijk betekent dat deze auto’s ook vanuit een meer gewoon perspectief kunnen worden bekeken.

Deze auto’s zijn gemaakt om uit te blinken op bepaalde gebieden waar een kleinere 6- of 8-cilinder motor dat gewoon niet kan. Het is bijna onmogelijk om je een Lamborghini voor te stellen zonder V12 of een Rolls Royce zonder V12.
Een V12 is evenzeer een statement als de soepelste motor die je kunt kopen. Bovendien klinkt een V12 glorieus, vooral in Ferrari- en Lamborghini-modellen. Het is veilig om te zeggen dat een dergelijk geluid en emotie niet zomaar geëvenaard kan worden door kleinere motoren.

FAQ Sectie

Is de Audi W12 A8 een goede motor?

Een W12 motor is even zeldzaam als een turbodiesel V12, en buiten de A8 en enkele Bentleys is er geen enkele andere auto die een gelijkaardige motor gebruikt. Bugatti ontwierp de W16 motor in zowel de Veyron als de Chiron op een gelijkaardige manier door twee V8’s te combineren in plaats van twee V6’s zoals het geval is met de W12.

  Beste Telefoonhouder Voor Audi

Dit is iets van VW, aangezien geen enkel ander autoconcern iets vergelijkbaars doet. Al met al is de W12 in de A8 inderdaad een goede motor voor zijn doel. Hij is stil, verfijnd en soepel, de drie hoofdkenmerken van een echte 12-cilindermotor op limousineniveau.

Is de V12 TDI in de Q7 een goede motor?

De V12 TDI in de Q7 is een uitstekende motor, maar niet om de redenen die u zou verwachten. Deze motor werd nooit ontworpen voor een dagelijkse bestuurder, want het is een echte racemotor. Dit betekent dat hij duur onderhoud vereist dat een gewone Audi Q7 eigenaar niet bereid is te betalen.

De 6.0L V12 TDI Q7 is een auto die we allemaal wensen en ervan dromen te bezitten, maar tegelijkertijd is niemand van ons dapper genoeg om het daadwerkelijk te doen.

Gaan V12 motoren uit productie?

V12-motoren worden stilaan schaars en veel autoconstructeurs stappen af van motoren met een grote cilinderinhoud in het algemeen, vooral V12’s en V10’s. Het is nog onduidelijk of we ooit een gloednieuwe V12 gaan meemaken in het segment van de luxewagens, maar een V12 is een noodzaak voor veel van deze wagens, dus we kunnen het niet met zekerheid zeggen.

Aan de andere kant heeft de gloednieuwe EQS Mercedes laten zien dat een elektrische aandrijflijn een stuk soepeler kan zijn dan zelfs de soepelste V12, wat aangeeft dat de meest luxueuze auto’s van de toekomst waarschijnlijk elektrisch zullen zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts