Welke auto’s hebben hetzelfde boutpatroon als Audi

Als u uw velgen wilt vervangen, is een van de belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden het boutpatroon van uw auto. Als uw boutpatronen niet volledig overeenkomen, is het niet aan te raden om deze velgen te monteren. Als u besluit ze toch te monteren, staat u voor een potentieel catastrofale situatie waarin de wielen een ongeluk kunnen veroorzaken.

Audi en vele andere Duitse auto’s gebruiken een gelijkaardig of volledig overeenstemmend boutpatroon, wat betekent dat het uitwisselen van wielen tussen Audi’s en andere auto’s mogelijk is. U moet er echter 100% zeker van zijn dat het boutpatroon 100% overeenkomt als u dat besluit te doen. Welke auto’s hebben hetzelfde boutpatroon als Audi?

Auto’s die hetzelfde boutpatroon hebben als Audi zijn Bentleys, BMW’s, Lamborghini’s, McLarens, Mercedes Benz auto’s, bepaalde Porsche modellen, bepaalde Mini modellen, VW auto’s, en Skoda auto’s. Audi gebruikt dus een 5×112 boutpatroon dat vrij gebruikelijk is op de Europese automarkt, maar zelfs sommige Japanse en Amerikaanse auto’s gebruiken hetzelfde boutpatroon.

Hoe dan ook, je moet in staat zijn om uit te vinden de bout patroon van elke individuele auto die u op zoek bent naar voordat u besluit om iets te doen met de wielen.

Hoe kom je achter het boutpatroon van een auto?

Er zijn een paar verschillende manieren om het boutpatroon van een auto te achterhalen en de populairste is tegenwoordig het gebruik van een online boutpatroonzoeker zoals deze hier. Alles wat u hoeft te doen is alle noodzakelijke gegevens van uw auto in te voeren, en de zoekmachine zal een grote database met bekende boutpatronen raadplegen om het exacte boutpatroon te vinden dat u nodig hebt.

  Audi RS3 betrouwbaarheid

Je kunt het boutpatroon van een auto ook met de hand meten door simpelweg het aantal bouten te tellen waarmee het wiel aan de auto is bevestigd. Gebruikt het wiel vijf bouten, dan begint de boutpatroonformule met de letter 5x. Gebruikt het wiel 8 bouten, dan begint de boutpatroonformule met het getal 8x.

Om het tweede getal te achterhalen, moet u de diameter meten van de cirkel die gevormd wordt door alle middelpunten van de wielnokken. Deze kunnen worden gemeten in millimeters of inches, dus meet ze dienovereenkomstig. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een liniaal te nemen en die in het midden van twee tegenover elkaar liggende boutgaten te plaatsen.
Bijvoorbeeld, als u een velg met een even aantal boutgaten wilt meten, neemt u een liniaal en plaatst deze in het midden van de bovenste en onderste of de linker en rechter cirkel. Als u een wiel met een oneven aantal boutgaten wilt meten, moet u ze diagonaal meten (zoals in dit voorbeeld).

Kan ik wielen met een ander boutpatroon monteren?

Zonder aanpassingen zult u waarschijnlijk geen wiel met een ander boutpatroon kunnen monteren. Sommige mensen zeggen echter dat u uw wielen kunt aanpassen door erin te boren of door speciale verbindingen te gebruiken die het aantal en de diameter van de gaten in een velg kunnen veranderen. Dit is niet iets wat je ooit moet doen, omdat dit gewoonweg niet veilig is en alle garanties die we kennen teniet doet.

  Welke inkomensklasse koopt Volvo vs. Audi?

Het enige wat u technisch gezien kunt doen, maar wat ook niet aan te raden is, is investeren in gecertificeerde wieladapters van goede kwaliteit die het boutpatroon van een auto effectief kunnen veranderen, zodat de auto andere wielen met een ander boutpatroon kan dragen.

Volgens veel monteurs en liefhebbers kunnen wieladapters alleen veilig zijn als ze worden gekocht en geïnstalleerd door getrainde en ervaren technici.

Waarom hebben auto’s verschillende boutpatronen?

Als je erover nadenkt, zou dit alles veel gemakkelijker zijn als alle auto’s gewoon een identiek boutpatroon gingen gebruiken. Dit zou betekenen dat u nooit meer hoeft te meten of het boutpatroon van een auto hoeft te achterhalen, want dat is gewoon niet nodig. De reden waarom auto’s verschillende boutpatronen hebben, is dat auto’s gewoon zo zijn geëvolueerd.

Niet alleen dat, sommige auto’s gebruiken meer bouten of grotere bouten om veiligheidsredenen. Als u goed oplet, zult u waarschijnlijk veel semi-trucks en grote bussen tegenkomen met 8 of zelfs 10 bouten. Deze houden het wiel beter op zijn plaats en de gewichtsverdeling is gelijkmatiger over alle delen van het wiel.

Je moet er ook rekening mee houden dat een wiel met 4×115 bouten veel goedkoper is dan een wiel met 8×285 bouten. Er gaat gewoon meer materiaal in en de totale productiekosten en benodigde tijd zijn niet hetzelfde.

FAQ Sectie

Is het een goed idee om niet-standaard wielen op een auto te gebruiken?

Dat hangt af van de wielen in kwestie, want niet alle aftermarket wielen zijn gelijk. Sommige zijn even sterk of zelfs sterker dan 99% van de wielen die in de fabriek op auto’s worden gemonteerd. Sommige velgen kunnen zeer onveilig zijn en zijn daarom niet geschikt om op uw auto te monteren.

  Veel voorkomende problemen met Audi S7

Al met al moet je je wielen altijd kopen bij gerenommeerde dealers met een goede staat van dienst. Uw wielen moeten ook door een vakman worden gemonteerd en op de door de fabrikant aanbevolen spanning worden gebracht.

Zijn wieladapters en spacers hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Wieladapters zijn bedoeld om wielen met een ander boutpatroon op een auto te monteren, terwijl wielafstandhouders bedoeld zijn om de spoorbreedte van uw auto te vergroten. Mensen moeten soms spacers gebruiken om bepaalde wielen te monteren, maar vaak ook omdat de auto er dan mooier uitziet, vooral met een breder wiel.

Deze zijn dus niet hetzelfde en dienen niet hetzelfde doel, ook al denken veel mensen van niet.

Passen 5 lug wielen automatisch op auto’s met een 5 lug boutenpatroon?

Nee, dat doen ze niet. Er zijn veel andere metingen waaraan moet worden voldaan om een wiel op een auto te monteren. De twee belangrijkste metingen zijn de wieldiameter en de wielbreedte.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts