Welke auto’s hebben hetzelfde boutpatroon als Mercedes

Mercedes is een Duits luxe automerk dat bekend staat om het ontwerpen van enkele van de meest illustere luxe auto’s en SUV’s ter wereld. Het merk bestaat al sinds het ontstaan van de auto, wat betekent dat ze het een en ander weten over hoe je een goede auto maakt. Een specifiek velgboutenpatroon verwijst naar een denkbeeldige cirkel die wordt gevormd door de middelpunten van alle wielgaten met elkaar te verbinden.

Niet alle auto’s worden geleverd met hetzelfde boutpatroon, wat betekent dat het uitwisselen van velgen tussen verschillende auto’s niet altijd mogelijk is. Dus, welke auto’s hebben hetzelfde boutpatroon als Mercedes? Allereerst gebruiken de meeste moderne Mercedes personenauto’s een bekend 5×112/5×4.4 boutpatroon dat vrij gebruikelijk is in het luxesegment van Duitse auto’s.

Zo hebben auto’s van Audi, BMW, Lamborghini, Bentley, McLaren, Mini, Seat, Skoda en VW allemaal exact hetzelfde boutpatroon, wat betekent dat deze merken meestal onderling wielen kunnen uitwisselen. Toch moet u altijd controleren of de specifieke Mercedes die u bekijkt het 5×112 boutpatroon heeft, want er zijn modellen die dat niet hebben.

Controleer ook of de auto waarmee u wielen wilt ruilen ook hetzelfde boutpatroon heeft, want sommige modellen van bovengenoemde merken zijn niet compatibel. Bovendien zijn er ook merken die meestal niet dezelfde boutpatronen hebben, op enkele specifieke modellen na.

Wat is een boutpatroon?

Het velgboutenpatroon verwijst naar een denkbeeldige cirkel gevormd door de middelpunten van alle nokken. Deze maat is belangrijk als je je wielen wilt vervangen, want als je twee auto’s hebt met een identiek boutpatroon, kun je gemakkelijk wielen uitwisselen. Zeker, er zijn ook enkele andere maten om in gedachten te houden, maar daar zullen we het zo meteen over hebben.

  Mercedes Benz EQS 580 vs S-Klasse

Er zijn nogal wat verschillende boutpatronen in de moderne auto-industrie, wat betekent dat niet alle auto’s hetzelfde boutpatroon hebben. Zelfs sommige Mercedes-modellen hebben verschillende boutpatronen, vooral modellen uit een heel ander marktsegment. Bijvoorbeeld, een commerciële Mercedes bestelwagen zal waarschijnlijk niet hetzelfde boutpatroon hebben als een Mercedes Benz A-Klasse.

Het eerste deel van de boutpatroonformule verwijst naar het aantal nokken waarmee een auto wordt geleverd. Als de formule er ongeveer zo uitziet: 5×112, betekent dit dat het getal 5 betekent dat de auto 5 boutgaten heeft. Het 112-deel van de formule verwijst naar de diameter die ontstaat als we een cirkel door het midden van alle vijf de gaten trekken.

Hoe weet ik mijn boutpatroon?

Er zijn een paar verschillende manieren om erachter te komen wat het boutpatroon van uw auto is en de meest gebruikelijke en gemakkelijkste manier is om de informatie in uw gebruikershandleiding op te zoeken. U moet er echter rekening mee houden dat niet alle handleidingen deze informatie bevatten, wat betekent dat u een andere manier zult moeten vinden.

De tweede gemakkelijkste manier om uw boutpatroon te achterhalen is door uw dealer om hulp te vragen. Door wat basisinformatie over uw auto te verstrekken, zoals het modeljaar, het model en het VIN, moet uw dealer in staat zijn om u onmiddellijk uw boutpatroon te vertellen. De dealer is niet altijd bereid u hierbij te helpen omdat het relatief eenvoudig is om zelf het boutpatroon van uw auto op te meten.

  Welke Mercedes zijn V12?

Ten eerste wordt een boutpatroon van een auto anders gemeten naargelang de auto een oneven of even aantal boutgaten heeft. Als de auto een even aantal gaten heeft, hoeft u alleen maar de afstand te meten tussen twee middelpunten van de gaten die evenwijdig aan elkaar lopen.

Als uw auto een oneven aantal gaten heeft, moet u ze diagonaal meten zoals in dit voorbeeld.

Waarom hebben auto’s verschillende boutpatronen?

De reden waarom auto’s verschillende boutpatronen hebben, is dat ze zo zijn geëvolueerd. Sommige merken begonnen met één boutpatroon, terwijl andere merken uit de hele wereld een ander gingen gebruiken. Een andere reden waarom auto’s verschillende boutpatronen hebben, is dat sommige auto’s om veiligheidsredenen meer nokken vereisen.

Een gebruikelijk boutpatroon voor een semi-truck is er een met ten minste 8-12 gaten, omdat dat boutpatroon nodig is om een grotere en zwaardere velg goed vast te zetten. Aan de andere kant heeft een auto met een echt kleine velg niet genoeg ruimte om zoveel lugs te plaatsen.

Bovendien maken minder boutgaten het fabricageproces gemakkelijker en goedkoper. Zeker, het lijkt misschien niet zo voor een specifieke auto, maar als je een merk bent dat honderden, zo niet miljoenen auto’s per jaar maakt, tellen deze verschillen zeker op.

FAQ Sectie

Kan ik wielen met een ander boutpatroon monteren?

U kunt geen wielen met een ander boutpatroon monteren zonder aftermarket wieladapters te gebruiken die de verschillen kunnen compenseren. Je moet echter extra voorzichtig zijn bij het gebruik van deze wieladapters, omdat ze door getrainde professionals moeten worden vervaardigd en geïnstalleerd, anders zijn ze niet zo veilig als OEM-wielen zouden moeten zijn.

  VW vs. Mercedes: Betrouwbaarheid

De realiteit is dat, ook al kunnen deze adapters voldoende veilig zijn, u beter af bent zonder ze, omdat er gewoon geen reden is om het risico te nemen als het niet absoluut noodzakelijk is.

Hoe weet ik of een wiel op mijn auto past?

Eerst en vooral is het boutpatroon de meest voor de hand liggende maat die moet overeenstemmen, behalve als u kiest voor hoogwaardige en geïnstalleerde wieladapters. Ten tweede moet u ervoor zorgen dat de diameter van het wiel op uw auto past.

Je moet ook in gedachten houden dat de breedte van de velg en de band niet iets is waar veel op af te dingen valt. Daarom kunt u ook afstandsstukken kopen waarmee u bredere wielen kunt monteren, maar ook die moeten door vaklui worden geïnstalleerd.

Zijn aftermarket wielen een goed idee voor een Mercedes?

Dat hangt af van het wiel zelf. Het is veilig om te zeggen dat een OEM Mercedes-velg de meest logische keuze is voor een Mercedes, maar als u de boel wilt opfleuren, ga dan voor een velg van hoge kwaliteit, gemaakt door een gerenommeerde fabrikant met een soort bewijs van echtheid, want er zijn veel vervalsingen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts