Welke banden passen op mijn auto

Voor optimale autoprestaties, veiligheid en efficiëntie moet u altijd de juiste band kiezen. Dit is echter niet altijd even gemakkelijk, vooral als de auto in kwestie de allereerste auto is die u ooit hebt gekocht of als u sowieso niet zoveel met auto’s hebt.

U kunt de juiste bandenmaat van uw voertuig vinden op uw bestaande banden, meer bepaald op de zijwand. U kunt ook in de deur van uw bestuurdersportier kijken voor een sticker die alle bandengegevens voor uw auto zou moeten bevatten. U kunt ook uw VIN controleren om de juiste maat te bepalen, maar deze optie is het minst populair.

De belangrijkste aspecten waarvan u op de hoogte moet zijn, zijn alle specifieke bandengegevens, zoals bandentype, bandbreedte, hoogte-breedteverhouding, constructietype, wieldiameter, belastingsindex en snelheidsindex. U kunt ook online op zoek gaan naar talloze rekenmachines voor bandenmaten, die u als referentiepunt kunnen dienen.

Hoe dan ook, het is het beste om contact op te nemen met een professional als het gaat om bandenmaten, prijzen en types, omdat dit het hele proces veel gemakkelijker zal maken. Banden zijn niet iets waar u op moet beknibbelen omdat zij uw contactpunt met de weg zijn, wat betekent dat u de juiste beslissing moet nemen om veilig te zijn.

Banden type

De eerste term die je moet kennen is het type band. Op de zijwand van uw bestaande banden vindt u een code, en de eerste letter in die code wordt geassocieerd met een specifiek type band. Als de eerste letter van de code “P” is, betekent dit dat de band in kwestie een standaardband voor personenwagens is.

Als de eerste twee letters “LT” zijn, betekent dit dat de band die u bekijkt is ontworpen voor een lichtere vrachtwagen. “ST” staat voor een speciale trailerband, waartoe ook boten en allerlei andere soorten voertuigen behoren. Als er helemaal geen letter aan het begin staat, betekent dit dat de band een zogenaamde “standaard” Europese band is.

  Welke auto heeft het beste zonnedak?

Bandenbreedte

De bandbreedte is een belangrijk aspect bij het kopen van nieuwe banden, wat betekent dat je goed moet opletten om het niet te verknoeien. De drie cijfers na de beginletter(s) in de bandcode hebben te maken met de bandbreedte.
Meer specifiek, de afstand van de ene kant van de band tot de andere als u de band van dichtbij bekijkt. Deze worden meestal in millimeters gemeten en u kunt ook iemand de term “sectiebreedte” horen gebruiken, wat in feite hetzelfde betekent als bandbreedte.

Aspectratio

Aspectratio is een metriek die beschrijft hoe hoog de band is in verhouding tot de breedte van de band. Als dit getal bijvoorbeeld 50 is, betekent dit dat de hoogte van de band gelijk is aan 50% van de breedte van de band. Hoe hoger de hoogte-breedteverhouding, hoe hoger de band.

Banden met een hoge hoogte-breedteverhouding worden meestal geassocieerd met commerciële voertuigen, terwijl banden met een lagere hoogte-breedteverhouding meestal worden geassocieerd met sportwagenbanden.

Constructietype

De volgende letter in de code verwijst naar hoe de band is gemaakt, of de interne materialen die zijn gebruikt om de band te construeren. De letter “R” staat voor radiaalbanden, die tegenwoordig de norm zijn in de industrie omdat ze ontworpen zijn voor efficiëntie, duurzaamheid en comfort.

“D” staat voor diagonaal geconstrueerde banden, die meestal op motorfietsen te vinden zijn. De letter “F” wordt geassocieerd met specifieke runflat banden.

  Zijn hybride auto's geschikt voor het rijden in de bergen?

Wieldiameter

De volgende twee cijfers verwijzen naar de wieldiameter of de afstand tussen twee velgwanden. Deze afstand wordt ook gemeten in inches door de afstand over de voorkant van het wiel te berekenen. Dit is de meest gebruikte metriek om aan te geven of uw banden een laag profiel hebben of niet.

Belastingsindex

De twee- of driecijferige code die volgt op de wieldiameter wordt geassocieerd met hoeveel gewicht een enkele band kan dragen. U hoeft de details niet te kennen, het enige wat u hoeft te doen is deze twee of drie cijfers te matchen met de band die u wilt kopen.

Het is ook de moeite waard te vermelden dat de belastingsindex alleen relevant is als uw band is opgepompt volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Snelheidsindex

De laatste letter in de bandcode verwijst naar de snelheidsclassificatie van de band, of hoe snel u kunt rijden met een specifieke band. Banden met een hoge snelheidsclassificatie zijn beter in warmtebeheersing, wat betekent dat ze ontworpen zijn om langer mee te gaan, en zijn meestal gemaakt voor auto’s die veel tijd op de snelweg doorbrengen.

U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de bandcode tussen uw oude en nieuwere banden overeenkomt. Als u hier echter niet zeker over bent, vraag dan om professionele begeleiding.

FAQ Sectie

Is het toegestaan om verschillende maten banden op een auto te monteren?

U kunt de bandenmaat veranderen, zolang u maar de juiste diameter aanhoudt. U moet dit echter niet doen zonder professionele begeleiding, want dat kan uiterst gevaarlijk zijn en nadelig voor uw algemene efficiëntie en comfort.

  Welke auto heeft de grootste kofferruimte?

Verschillende bandenmaten kunnen ook van invloed zijn op de snelheid van uw auto, de rijeigenschappen en de reactiesnelheid van uw stuur. Fabrikanten testen hun auto’s uitvoerig om de perfecte band te kiezen, dus het is beter om het zo te laten voor uw eigen bestwil.

Wat gebeurt er als mijn banden te groot zijn?

Veel mensen modificeren hun auto graag met grotere wielen en banden omdat het de auto mooier maakt. Het is echter uiterst gevaarlijk om dit te doen omdat u uw auto minder wendbaar maakt, vooral bij hogere snelheden.

Als u de wielen en banden van uw terreinwagen wilt opwaarderen, is dat niet zo’n groot probleem als bij een wegwagen.

Wat maakt een band high-performance?

Performancebanden zijn gemaakt voor sportauto’s en supercars omdat ze meer grip bieden en de auto bij hogere snelheden responsiever en beter controleerbaar maken. Dit soort banden zijn meestal ontworpen voor warm weer, wat betekent dat ze niet zo goed zijn voor sneeuw, ijs en regen.

Ze bieden unieke profielpatronen die niet zo agressief zijn, wat ook betekent dat ze slechter zijn als het gaat om het afvoeren van water. Bovendien zijn ze gemaakt om beter bestand te zijn tegen hogere temperaturen, terwijl ze ook meer grip bieden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts