Welke Mercedes GLK is beter, diesel of gas?

Als u in de markt bent voor een GLK, is het kiezen van de juiste motor een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen. De GLK wordt aangeboden met een paar verschillende diesel- en gasopties, en het kiezen van de juiste is vooral afhankelijk van hoe u het voertuig zult gebruiken en het vermogen, de betrouwbaarheid en de efficiëntie van de motor.

De GLK werd stopgezet in 2016 en werd vervangen door een gloednieuw model, de GLC. De GLK is nog steeds een populaire optie in de gebruikte kleine-SUV segment. De dieselmotoren die in de GLK worden aangeboden lijken een efficiëntere optie, maar ze schieten tekort als het op betrouwbaarheid aankomt.

Diesel GLK motoren

De twee populairste dieselversies van de GLK zijn de GLK 350 en de GLK 250 BlueTec met een lager vermogen. De basisprijs voor de GLK 350 was rond de $40k, en de GLK 250 was geprijsd rond de $38k, maar beide kunnen op de tweedehands markt gevonden worden voor een stuk minder dan dat.

GLK 250 BlueTec

De GLK 250 BlueTec heeft een 2.1-liter 4-cilinder motor gekoppeld aan een 7-traps automatische versnellingsbak met een vermogen van 208pk. De GLK is redelijk zuinig als het op brandstof aankomt, want dit model haalt gemakkelijk rond de 28MPG, wat een redelijk goed resultaat is gezien het gewicht en de leeftijd van het model in kwestie.

GLK 350 CDI 4-Matic

De GLK 350 CDI 4-Matic wordt aangeboden met een 3-liter V6 turbomotor die gekoppeld is aan een automatische 7-versnellingsbak met een respectabel vermogen van 220-231 pk, afhankelijk van het modeljaar. De 350 biedt ook een fatsoenlijke brandstofefficiëntie van rond de 25MPG.

  Welke Mercedessen hebben een transmissie met dubbele koppeling?

Tussen de twee is de GLK 350 4-Matic een betere optie dankzij de aanzienlijke toename in vermogen en de toevoeging van het 4-Matic vierwielaandrijvingssysteem, terwijl de resultaten op het gebied van brandstofefficiëntie nog steeds redelijk vergelijkbaar zijn.

GLK-motoren met benzinemotor

### GLK 350 4-Matic
Het populairste GLK-model met benzinemotor is de GLK 350 4-Matic, die als 3,5-liter V6-motor gekoppeld aan een automatische 7-versnellingsbak goed was voor ongeveer 270-306 pk, afhankelijk van het modeljaar. De 350 4-Matic haalt een verbruik van 22MPG, wat nog steeds een behoorlijk verbruik is voor een benzinemotor.

GLK 300 4-Matic

Als u een efficiëntere benzine-optie wenst, dan is de GLK 300 4-Matic, met een 3-liter V6 motor die een respectabele 231 PK levert en gekoppeld is aan een automatische 7-versnellingsbak, misschien een betere optie. De GLK 300 4-Matic haalt een realistisch verbruik van 24MPG, wat behoorlijk is voor een SUV met benzinemotor.

Tussen de twee is de 350 een betere optie omdat het een motor is die in veel verschillende Mercedes modellen wordt gebruikt, en het biedt een betere betrouwbaarheid als zodanig.

Diesel vs gas

De hierboven genoemde statistieken vertellen slechts het halve verhaal, aangezien de brandstofefficiëntie en betrouwbaarheid beide grotendeels afhankelijk zijn van de specifieke auto. Er is een behoorlijke hoeveelheid bewijs dat aantoont dat gasmotoren het meest betrouwbaar zijn, maar zowel de gas- als dieselmotoren zouden geen grote problemen moeten opleveren als ze correct worden onderhouden.

Dat gezegd zijnde, een dieselmotor kost meestal meer om te repareren, ook al zijn ze efficiënter en goedkoper te gebruiken. Bij de keuze tussen de twee, moet u ook rekening houden met het gebruik-scenario. Als u vooral in de stad rijdt, kan een benzinemotor efficiënter zijn.

  Wat is het beste moment om een Mercedes te kopen?

Rijdt u daarentegen vooral op de snelweg, dan is een dieselmotor een veel betere optie, omdat een dieselmotor bij hogere snelheden meestal veel minder werkt, dankzij het hogere koppel dat een dieselmotor biedt. Bovendien wordt een auto met dieselmotor meestal veel langzamer afgeschreven en gaat hij ook langer mee.

Meer dingen om te weten bij de keuze van uw auto

### Moet ik meer uitgeven en de GLC kopen in plaats van de GLK?
Dat hangt ervan af. De GLC is zeker een all-round betere auto. Het is een meer verfijnde auto, zowel esthetisch als op technisch gebied. Bovendien biedt de GLC veel meer ruimte in elke categorie en is hij technologisch veel geavanceerder.

De GLC is in vrijwel alle opzichten een betere auto, behalve de prijs natuurlijk. Als u vooral op zoek bent naar een betrouwbare, betaalbare gezinsauto, en u niet geeft om het nieuwste en beste dat Mercedes te bieden heeft, dan is een GLK in goede staat nog steeds een prima optie.

Is een auto op gas comfortabeler dan een auto op diesel?

Een dieselmotor klinkt heel anders dan een auto die op gas rijdt. Een benzinevariant is dan ook meestal een stuk stiller en het geluid is een stuk verfijnder. Als u van plan bent om te gaan slepen met uw auto dan is een dieselmotor een stuk beter omdat deze meer koppel biedt en daarbij minder werkt.

  Beste auto luchtverfrissers voor Mercedes

Het comfort is vooral te danken aan het vermogen en de soepelheid en het gemak van het rijden, of de zogenaamde “waft”. In dit geval zou een grotere, krachtigere motor een comfortabelere rijervaring moeten bieden.

Is diesel goedkoper dan gas, en welke brandstof is milieuvriendelijker?

Een dieselauto is duurder als u hem nieuw of tweedehands koopt, maar het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn er wel beter door. Als u van plan bent de auto voor een langere periode te bezitten, zullen de kosten waarschijnlijk gelijk opgaan als er geen grote betrouwbaarheidsproblemen zijn om u zorgen over te maken.

Maar een dieselmotor is zeker een grotere vervuiler, ook al is de brandstofefficiëntie beter. In het begin werd een diesel-aangedreven auto beschouwd als een meer milieuvriendelijke optie in vergelijking met een gas-aangedreven auto.

Maar de grootste vervuiler in een dieselmotor is stikstofdioxide, een schadelijke vervuiler waarvan een gasmotor maar liefst 70% kan filteren door een driewegkatalysator. Het is gewoon veel gemakkelijker om een gasmotor schoon te houden dan een dieselmotor.

In de VS kosten gas en diesel ongeveer evenveel. Soms variëren deze prijzen wel, maar over het algemeen zijn ze vrijwel gelijk. In Europa echter is een diesel meestal goedkoper dan gas.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts