Welke Volvo XC90-jaren moet je vermijden?

Volvo XC90

De Volvo XC90 is om een paar verschillende redenen een van Volvo’s grootste hits. Hij kwam voor het eerst uit in 2002, toen de wereld van middelgrote luxe SUV’s nog in de kinderschoenen stond, maar naarmate de markt groeide, groeide ook de aantrekkingskracht van de XC90. Tegenwoordig behoren middelgrote premium SUV’s tot de populairste auto’s op de markt en Volvo’s XC90 staat aan de top van die groep.

Niet alle Volvo XC90-modellen zijn echter gelijk en daarom draait het in dit artikel om de vraag welke Volvo XC90-jaren je moet vermijden. We zetten de drie slechtste Volvo XC90-jaren op een rij en vertellen je waarom je extra voorzichtig moet zijn bij de aanschaf ervan. Het is ook belangrijk om toe te voegen dat je deze jaren niet specifiek moet vermijden, maar eerder wat voorzichtiger moet zijn.

Het slechtste Volvo XC90-jaar is waarschijnlijk de 2004 XC90 die geplaagd werd/wordt door een heleboel problemen. Het model van 2004 is het slechtste modeljaar voor de 1e generatie XC90, terwijl het model van 2007 niet veel beter is. Het slechtste 2e generatie modeljaar voor de XC90 is het 2016 model dat de meeste problemen lijkt te geven.

Al met al is de XC90 een enorm aantrekkelijke middelgrote SUV omdat hij gestroomlijnd, modern, zeer veilig, zeer comfortabel en praktisch is en zijn waarde zeer goed behoudt als het tijd is om hem te verkopen. Als je meer wilt weten over welke Volvo XC90-jaren je moet vermijden, blijf dan kijken!

Volvo XC90 problemen waar je op moet letten.

Hoe zit het met Volvo XC90 2023 – lees er hier meer over.

2004 Volvo XC90

Het belangrijkste probleem dat door eigenaars is gemeld, heeft te maken met de transmissie. Velen ondervonden storingen aan de transmissie en dure reparaties, wat leidde tot vermogensverlies en problemen met schakelen, wat potentiële veiligheidsrisico’s met zich meebracht. Een gloednieuwe XC90 transmissie is erg duur, dus het is het beste om waakzaam te zijn bij het kopen van een 2004 Volvo XC90.

  Volvo start niet - oorzaken en oplossingen

Problemen met het elektrische systeem teisteren ook de 2004 XC90, met eigenaren die klagen over defecte bedrading, slecht werkende verlichting en problemen met de centrale regelmodule. Verder zijn er problemen met de motor gemeld, waaronder olielekkages die schade aan de motor kunnen veroorzaken als ze niet worden verholpen, met enorme reparatie- of vervangingskosten tot gevolg.

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, staat de XC90 er ook om bekend dat hij last heeft van problemen met de ophanging. Problemen zoals versleten bussen, problemen met de veerpoten en overmatig lawaai tijdens het rijden over drempels zijn in hoge mate gerapporteerd.

2007 Volvo XC90

De 2007 Volvo XC90 volgt vrijwel dezelfde groep problemen op als de 2004 XC90. Feit is dat veel XC90-modellen uit de periode 2003-2007 relatief inferieur zijn, maar de 2007 lijkt nog meer problemen te hebben.

We hebben het er bijvoorbeeld over gehad dat de XC90 uit 2004 last heeft van olielekkages die kunnen resulteren in een ernstig beschadigde motor, maar we moeten het ook hebben over mysterieuze motorstoringen. Er zijn talloze meldingen van onherstelbare motorpech aan de XC90, wat je vaak meer kan kosten dan wat de XC90 uit 2007 waard is.

Daarnaast kan ook de transmissie het net zo goed begeven, waardoor sommige 2007 X90 exemplaren een tikkende tijdbom zijn. Hoe het ook zij, er zijn nog steeds redelijk goed onderhouden 2007 exemplaren te vinden, maar ga dan wel voor een exemplaar met een grote onderhoudsgeschiedenis.

  Gaan Volvo's langer mee?

2016 Volvo XC90

Het infotainmentsysteem van de Volvo XC90 uit 2016 is waarschijnlijk het aspect waarover het meest geklaagd wordt. Veel eigenaren hebben problemen gemeld met het Sensus-systeem, waaronder bevriezen, vastlopen, veel bugs, haperingen en niet reagerende touchscreens, zo erg zelfs dat het meerdere keren kan gebeuren tijdens een enkele rijsessie.

Bovendien hebben klanten elektrische problemen ervaren met de 2016 XC90. Deze problemen variëren van defecte bedrading tot slecht werkende sensoren, wat resulteert in verschillende elektrische storingen en ongemakken. Een ander punt van relatief grote zorg in de 2016 XC90 is de aandrijflijn. Eigenaren hebben ook geklaagd over problemen met de transmissie, zoals ruw schakelen, vertraagde inschakeling en zelfs volledige uitval van de transmissie.

Ook motorproblemen, waaronder olielekkages en voortijdige slijtage, zijn gemeld als kers op de taart. Tot slot zijn er klachten geweest over de algehele bouwkwaliteit en betrouwbaarheid van de XC90 2016. Sommige eigenaren hebben problemen gehad met onderdelen van het interieur, zoals loszittende bekleding of rammelende geluiden, iets wat je niet wilt meemaken als je premium middenklasse SUV betaalt.

FAQ

Wat zijn de beste Volvo XC90-jaren?

Met zijn 20 jaar lange levensduur heeft de XC90 heel wat minpunten, maar ook heel wat pluspunten. De 2017-2021 Volvo XC90 heeft bijvoorbeeld bewezen het beste model van de XC90 te zijn met Volvo’s Scalable Product Architecture (SPA)-platform, dat over het algemeen zeer betrouwbaar is gebleken.

Met geavanceerde veiligheidstechnologieën en een reeks efficiënte aandrijfopties, waaronder hybride varianten, hebben deze modeljaren positieve feedback geoogst voor hun betrouwbaarheid. De 2013-2014 XC90 wordt ook vaak geprezen voor zijn bouwkwaliteit en constructie, terwijl de 2008-2012 XC90 niet ver daarachter zit. Over het algemeen zijn de beste modeljaren voor de XC90 de 2021 XC90, de 2014 XC90 en de 2012 XC90.

  Is de Volvo XC40 een goede auto?

Moet ik de aankoop van de Volvo XC90 uit 2004, 2007 en 2016 overslaan?

Dat hangt af van de specifieke kenmerken van elke afzonderlijke auto. Hoewel sommige van deze modeljaren wat problematischer lijken te zijn dan de meeste, kunnen het nog steeds heel goede koopjes zijn als je weet waar je op moet letten. Een paar tips zijn altijd om voorrang te geven aan een auto die goed is onderhouden en niet is misbruikt.

Zoek naar een schone en regelmatige onderhoudsgeschiedenis, exemplaren die niet werden aangepast en exemplaren die altijd op OEM-reserveonderdelen hebben vertrouwd.

Wanneer komt de nieuwe Volvo XC90 uit?

U kunt verwachten dat de gloednieuwe, 3e generatie van de XC90 tegen het einde van het vierde kwartaal van 2023 of in het eerste kwartaal van 2024 op de markt komt. Volvo heeft de nieuwe XC90 al aan het publiek getoond en hij heeft een veel futuristischer uiterlijk dat hoofden zal doen omdraaien, iets waar de huidige XC90 moeite mee had in het gezelschap van een Mercedes GLE, een BMW X5 of een Porsche Cayenne.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts