Worden auto’s betrouwbaarder of minder betrouwbaar?

Met elk jaar dat voorbijgaat, wordt de auto-industrie als geheel veiliger en betrouwbaarder. Op het eerste gezicht lijkt het misschien overdreven, maar dit is echt het geval omdat autofabrikanten voortdurend nieuwe technologieën toepassen die zijn ontworpen om de algehele efficiëntie tijdens de fabricage te verhogen, wat ook de betrouwbaarheid ten goede komt.

Naast de algemene vooruitgang van de industrie, hebben de meeste autofabrikanten de neiging om hun platforms te verfijnen naarmate de tijd vordert. Dit betekent dat als een merk 30 jaar geleden voor het eerst een sedanvariant introduceerde, de nieuwere sedans van datzelfde merk nu zijn ontworpen op basis van 30 jaar ervaring.

Volgens de jaarlijkse betrouwbaarheidsstudies van J.D. Power lijkt de industrie in 2021 een historisch hoogtepunt te hebben bereikt wat merkbetrouwbaarheid betreft. Lexus is niet verrassend het betrouwbaarste merk ter wereld, maar bijna alle merken zitten in een positieve spiraal.

Auto’s zijn ook uitgerust met meer geavanceerde technologie, superieur ontworpen onderdelen die hogere toleranties bieden, en omdat de moderne anticorrosiecoatings nu exponentieel effectiever zijn in vergelijking met hoe ze een paar decennia geleden waren.

Vooruitgang van de auto-industrie als geheel

Ervaring is een waardige overweging als het gaat om productontwikkeling als geheel. Als iemand al tientallen jaren auto’s bouwt, zal hij daar waarschijnlijk meer succes mee hebben dan iemand die nog maar net begonnen is.

De industrie heeft in de loop der jaren heel wat tegenslagen gekend, maar ze zijn hun productiefaciliteiten blijven verbeteren om dergelijke tegenslagen het hoofd te bieden. Aspecten zoals diepgaande analyse, AI deelname en zeer geavanceerde testen maakt moderne auto’s om veel geavanceerder dan wat ze ooit waren.

  Zijn auto's met zonnedaken de moeite waard?

Een ander punt dat in gedachten moet worden gehouden, zijn de moderne diagnose-instrumenten die zijn ontworpen om een probleem zo vroeg mogelijk aan te wijzen, waardoor het voor toekomstige auto’s gemakkelijk wordt om dergelijke problemen te verhelpen. De meeste autofabrikanten hebben de neiging steeds meer geld uit te geven aan O&O, terwijl ze gelijkaardige platforms gebruiken voor meerdere autotypes.

Dit betekent dat ze meer geld kunnen besteden aan het perfectioneren van een enkel modulair platform in plaats van minder geld uit te geven aan meerdere verschillende platforms, wat de betrouwbaarheid over de hele lijn ten goede komt.

J.D. Power betrouwbaarheidstest auto’s 2021

J.D. Power is een wereldleider op het gebied van allerlei analyses van autogerelateerde gegevens, vooral als het gaat om de betrouwbaarheid van auto’s. Ze analyseren al tientallen jaren allerlei soorten auto’s, wat betekent dat ze een breed inzicht hebben in hoe moderne auto’s functioneren.

Volgens het laatste onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s in 2021, uitgevoerd door J.D. Power, zijn moderne auto’s nog nooit zo betrouwbaar geweest en is de betrouwbaarheid aanzienlijk verbeterd in vergelijking met voorgaande jaren.

De studie concludeerde dat de algemene betrouwbaarheidsnorm van auto’s uit 2021 10% beter is dan vorig jaar. Het onderzoek bestreek een breed scala aan problemen in meer dan 170 categorieën. De grootste uitkomst van de test van dit jaar is dat moderne auto’s van 3 jaar oud aanzienlijk beter zijn dan hun voorgangers, waarbij Lexus opnieuw de hitlijsten aanvoert.

  BMW 4-serie Betrouwbaarheid

Kwetsbare punten van moderne auto’s

De belangrijkste reden waarom sommige mensen denken dat moderne auto’s niet meer zo betrouwbaar zijn als vroeger, is de technologie. Entertainment/communicatie/navigatie/audiosystemen zijn de systemen die het grootste aantal problemen veroorzaken, waardoor velen denken dat de technologie de moderne auto heeft geruïneerd.

Specifieke autotrends zoals de overgang van echte knoppen naar touch-screen knoppen zijn ook een bron van zorg voor veel mensen omdat deze oplossing lang niet zo betrouwbaar is. Bovendien zijn veel moderne merken bezig hun stemactiveringssystemen te promoten, maar deze bevinden zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium.

Dit betekent dat ze vaak de hele eigendom ervaring minder betrouwbaar lijken, maar systemen zoals deze zijn slechts het topje van de ijsberg. De belangrijkste aspecten van de betrouwbaarheid van een auto zijn de essentiële onderdelen, zoals mechanische onderdelen, vitale elektrische onderdelen en veiligheidssystemen, die tegenwoordig veel geavanceerder zijn.

FAQ Sectie

Worden auto’s veiliger?

Moderne auto’s worden inderdaad met elke nieuwe generatie veiliger en veiliger. Dat is ook te danken aan de ervaring en de algemene vooruitgang van de auto-industrie. Nieuwere auto’s zijn uitgerust met tal van veiligheidsvoorzieningen en airbags die in oudere auto’s niet aanwezig waren. ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) zijn ook aanwezig in de moderne auto’s, en ze worden met elke iteratie beter.

Specifieke systemen zoals frontale, zijdelingse of achterwaartse botsingspreventiesystemen zijn kenmerkend voor moderne auto’s. Lane keep assist, slaperigheidssensoren, automatisch remmen, geavanceerde cruise control systemen maken auto’s ook veiliger. Ten slotte zijn moderne auto’s voorzien van kreukelzones die bij een botsing de botskrachten van de cabine moeten afleiden.

  Gaan Volvo's vaak kapot? Is Volvo een betrouwbare auto?

Waarom zijn oudere auto’s beter dan nieuwere auto’s?

Veel mensen geloven dat oudere auto’s beter zijn omwille van vele redenen, en ze draaien voornamelijk rond steeds strengere emissiereglementen en overmatig gebruik van binnenschermen en technologie. Oudere auto’s waren vaak uitgerust met aanzienlijk eenvoudigere motoren die niet gebukt gingen onder allerlei emissievoorschriften.

Oudere auto’s zijn gemakkelijker te bewerken, ze gebruiken niet zo veel computers en ze zijn lichter en niet zo complex. Ook al zijn moderne auto’s inderdaad betrouwbaarder, oudere auto’s zijn gemakkelijker te repareren. Het delen van onderdelen is ook een terugkerend thema in de moderne auto-industrie, en dit was decennia geleden niet zo prominent.

Hoe zullen auto’s er in de toekomst uitzien?

Met de introductie van de elektrische auto maakt de hele auto-industrie momenteel een transitie door naar efficiëntie, veiligheid en technologie. Zo zullen auto’s steeds complexer en efficiënter worden, waardoor grote motoren binnenkort niet meer zullen bestaan en vervangen zullen worden door hybrides en elektrische motoren.

De voorschriften inzake veiligheid voor voetgangers en botsingen worden ook steeds strenger, wat betekent dat zelfs het ontwerp van de buitenkant van auto’s binnenkort ook strenger zal worden. Aerodynamica is een belangrijke factor als het gaat om efficiëntie, wat betekent dat futuristische auto’s een meer glad ontwerp zullen gebruiken.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts