Zal Mercedes nog een Gullwing maken?

De Mercedes-Benz 300SL Gullwing is een van de meest iconische Mercedes-Benz auto’s aller tijden. Maar zal Mercedes ooit nog een Gullwing maken?

Op dit moment heeft Mercedes-Benz geen plannen om nog een Gullwing te produceren. Er zijn echter wel plannen om een van de meest begeerde Mercedes modellen aller tijden te eren door een auto te maken die erg lijkt op de Gullwing uit 1950.

Volgens Gordon Wagner, hoofddesigner bij Mercedes-Benz, zal het ontwerp van de nieuwe generatie van Mercedes’ vlaggenschip, de SL, geïnspireerd zijn op de klassieke 300SL uit 1950. Mercedes hoopt een moderne versie van het klassieke icoon te maken.

Hoewel Wagner bevestigde dat er aan een nieuwe generatie wordt gewerkt en dat de toekomst van de SL zeer rooskleurig is, maakte hij duidelijk dat de “vleugeldeuren”, die voor het laatst te zien waren op de SLS AMG, niet zullen terugkeren. Dit klinkt misschien nogal teleurstellend voor liefhebbers van vleugeldeuren.

Wagner zei dat de auto een nieuw, niet-retro ontwerp zou worden met “het DNA en de geest van de 300SL.”

Wat maakte de 1950 Mercedes-Benz 300SL Gullwing speciaal?

Mercedes-Benz 300SL Gullwing voertuigen werden gemaakt in de jaren 1950, specifiek in 1994 en 1995. In totaal werden er 3.258 voertuigen gemaakt en 1.400 waren coupé’s. De Gullwing coupé was zeer populair en hij sierde evenementen zoals Le Mans en de Nürburgring.

Wat de Gullwing onderscheidde van zijn concurrenten waren de uniek ontworpen vleugeldeuren die mensen in ontzag achterlieten. Het in- en uitstappen van deze iconische auto was echter een heel gedoe. Deze deuren laten mensen nog steeds perplex staan.

De toegang tot de Gullwing was moeilijk vanwege de hoge dorpel en de kleine cockpit. Maar dit heeft geïnteresseerde kopers nooit afgeschrikt en doet dat tot op de dag van vandaag ook niet. Deze prachtige sportwagen is leuk om in te rijden en ligt qua techniek en prestaties jaren voor op de concurrentie.

  Wat is beter - Infiniti of Mercedes?

De 300SL Gullwing was in die tijd zelfs de snelste auto in zijn klasse. Uitgerust met een 3,0-liter motor met rechte injectie en een vermogen van 215 pk, had deze auto de eerste brandstofinjectiemotor die voor massaproductie werd gemaakt. Ook nu nog onderscheidt de 300SL Gullwing zich van de concurrentie.

Deze supercar, ook wel de W194 genoemd, werd oorspronkelijk voor de Amerikaanse markt gemaakt, nadat Max Hoffman, een Amerikaan, Mercedes onder druk zette om de 300SL voor de Amerikaanse markt te produceren. Al met al blijft de 300SL Gullwing een van de elegantste auto’s ooit gemaakt.

FAQ

Hoeveel generaties van de SL heeft Mercedes-Benz tot nu toe op de markt gebracht?

Mercedes-Benz heeft tot dusver minstens zeven generaties van het klassieke SL-model op de markt gebracht. SL betekent voluit Sportlich-Leicht, wat in het Engels vertaald kan worden met Sport Lightweight. De huidige SL-generatie werd gelanceerd in 2013, en de gemiddelde leeftijd voor een generatie van een recente SL is minstens 10 jaar geweest.

Aangezien SL-generaties minstens 10 jaar blijven bestaan, mag u verwachten dat de volgende generatie in de komende paar jaar zal verschijnen.

Hoeveel is een Gullwing Mercedes-Benz waard?

Deze iconische Mercedes ziet er niet alleen bijzonder elegant en sportief uit, maar heeft ook een van de hoogste prijzen als het om oldtimers gaat. Het zal u verbazen dat de Mercedes-Benz 300SL Gullwing tussen de $1 miljoen en $4 miljoen kost.

  Welke Mercedes heeft zeven zitplaatsen?

In 2012 werd een unieke 300SL met volledig aluminium carrosserie verkocht voor maar liefst 4.620.000 dollar. Dit was een van de 29 dergelijke modellen die ooit werden gebouwd. De meeste Gullwing-modellen worden echter verkocht voor tussen de $ 2 en $ 3 miljoen. Wie dus op zoek is naar een van deze iconische Mercedessen uit de jaren 1950, moet bereid zijn de bank te breken.

Waarom is de Mercedes Gullwing 300SL zo duur?

De Gullwing 300SL ziet er niet alleen goed uit, hij heeft ook Gullwing-deuren en innovatieve techniek. Er werden maar heel weinig Gullwing’s geproduceerd, dus hij is zeer exclusief. Mercedes-Benz produceerde slechts zo’n 1.400 auto’s, wat de belangrijkste reden is waarom ze zo duur zijn op de veilingmarkt.

Bovendien geven de Gullwing deuren de auto een unieke uitstraling, wat de prijs van de auto nog hoger maakt. De weinige beschikbare modellen zijn extreem duur, als u het geluk heeft om er een op de veilingmarkt te bemachtigen.

Is de Mercedes Gullwing duur in onderhoud?

Ja, dat is hij. Net als alle andere Mercedes-Benz automodellen is het onderhoud van de Gullwing nog duurder, omdat het verkrijgen van reserveonderdelen niet zo eenvoudig is. Na het vinden van de onderdelen, moet u ook betalen voor arbeid. Het kan zijn dat u meer dan $3.500 moet betalen voor een eenvoudig vervangingsonderdeel en arbeid, of meer dan $17.000 voor een serieus onderdeel zoals het achterste midden.

Het goede nieuws is dat Mercedes een nieuw programma heeft geïntroduceerd dat mensen helpt gemakkelijk vervangende onderdelen voor hun Gullwings te vinden. De onderdelen kunnen worden besteld bij elke Mercedes-Benz onderdelenleverancier en ze zijn niet zo duur als ze in het verleden waren.
Elk metalen onderdeel wordt gemaakt door een gecertificeerde leverancier die gebruik maakt van geoptimaliseerde 3D-gegevens van de carrosserieën van originele voertuigen. Het resultaat zijn uitstekende vervangingsonderdelen. Nadat de onderdelen gemaakt zijn, werkt de leverancier ze af op de ouderwetse manier, met een houten hamer.

  Welke Mercedessen hebben parkeren op afstand

Welk nieuwste Mercedes-Benz model heeft een Gullwing-deur?

De erfenis van de Gullwing-deur wordt voortgezet bij de Mercedes-Benz SLS AMG. Afgezien van het feit dat deze auto dezelfde deur heeft, heeft hij veel overeenkomsten met de iconische 300SL Gullwing. Dit is echter een aerodynamisch coupé-roadster ontwerp dat wordt geleverd met vleugeldeuren. Maar in tegenstelling tot de beroemde Gullwing, komt deze unit met meer geavanceerde functies.

De Mercedes SLS AMG levert maar liefst 631 pk en accelereert van 0 naar 60 mph in 3,6 seconden. Hij heeft een snelheid van maximaal 195 mph. Dat is sneller en krachtiger dan de 300SL Gullwing met 215 pk.

Bottom line

Op dit moment is het niet duidelijk of Mercedes ooit nog een Gullwing auto zal maken of niet. Er komen echter nieuwe modellen die de geest van de gullwing hebben zonder het retro design. Het model dat het dichtst bij de gullwing komt is de nieuwe Mercedes SLS AMG GT. In tegenstelling tot de iconische auto, heeft dit model geen vleugeldeuren. Waar je zeker van kunt zijn, is dat er vroeg of laat modellen op de markt zullen komen met de geest van de Gullwing.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts