Zijn Amerikaanse of Japanse auto’s betrouwbaarder?

De waarheid is dat Amerikaanse auto’s lang niet zo betrouwbaar zijn als Japanse auto’s, maar dat komt omdat Japanse auto’s waarschijnlijk de betrouwbaarste auto’s op de planeet zijn. Merken als Toyota, Lexus, Mazda, Genesis en Honda voeren al tientallen jaren de hitlijsten aan als het gaat om betrouwbaarheid, en het lijkt erop dat deze trend niet snel zal veranderen.

Deze grafieken zijn alleen zinvol als u uw auto onderhoudt zoals aanbevolen door de fabrikant. Het is ook belangrijk op te merken dat er veel variaties zijn op individueel niveau, waardoor het soms ook lijkt alsof deze grafieken niet het grote geheel weergeven.

Dat gezegd zijnde, zijn er een paar redenen waarom Japanse auto’s betrouwbaarder zijn. Om te beginnen de culturele verschillen: Japanse werknemers zijn doorgaans loyaler en zijn trotser op wat ze doen, wat de kwaliteitscontrole en de productie ten goede komt.

Bovendien zijn Japanse merken van meet af aan meer gericht op betrouwbaarheid, in tegenstelling tot bepaalde Duitse/UK/VS autofabrikanten die zich vooral richten op comfort, luxe, technologie en innovatie. Japanse fabrikanten richten zich op bewezen tactieken en proberen zelden het spel te veranderen.

Culturele verschillen tussen de VS en Japan

Als je iemand vraagt die een tijdje in Japan heeft gewoond, is de kans groot dat ze je zullen vertellen dat de Japanners erg trots zijn op alles wat ze doen als beroep. Ook al zijn Europese en Amerikaanse autofabrikanten trots op wat ze doen, bedrijfsloyaliteit is van een ander niveau als het gaat om Japanse werknemers.

De hele regelgeving van de autoproductie in Japan is afgestemd op de werknemers, wat heeft geleid tot een coöperatieve, meer samenhangende management-tot-werknemersomgeving in vergelijking met de westerse wereld. Het hele idee achter Japanse auto’s is om ze betrouwbaar te maken, en dat zie je zodra je in de fabriek kijkt.

  Beste luxe auto voor senioren

Een conservatieve benadering van autoproductie

Zoals eerder vermeld, wordt de Duitse auto-industrie vaak beschouwd als de meest ”technologie-gedreven” auto-industrie. Een dergelijke aanpak is een tweesnijdend zwaard, hoewel het de opwinding en het innovatieniveau verhoogt, laat het ook meer ruimte voor fouten aangezien veel nieuwere technologische oplossingen nog maar net op de markt beginnen te komen en dus onbetrouwbaar zijn.

De Japanse auto-industrie is vanuit dat oogpunt doorgaans conservatiever, wat soms resulteert in verouderde technologie, zelfs in het hogere segment. Een goed voorbeeld hiervan is het infotainmentsysteem van Lexus van de laatste generatie, dat sterk verouderd was en te weinig functionaliteit en toegankelijkheid bood.

Een dergelijke aanpak is begrijpelijk voor Toyota of Honda, maar niet voor Lexus omdat Lexus ook een technologie- en innovatiegedreven autobedrijf zou moeten zijn. Motoren worden tientallen jaren gebruikt voordat ze worden vervangen door nieuwere exemplaren, en het is hetzelfde verhaal met veel andere onderdelen van de aandrijflijn.

Japanse auto’s zijn vooral zuinig

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom Japanse auto’s de haan regeren is dat ze zich voornamelijk richten op economy cars, en de economy car markt waardeert betrouwbaarheid meer dan andere markten. Zoals eerder vermeld, gaat het in het luxesegment vooral om luxe, technologie, comfort en stijl.

Dit betekent meestal dat deze auto’s exponentieel complexer zijn en ze maken altijd gebruik van state-of-the-art technologie die soms rudimentair en gevoelig voor problemen kan zijn. Een gemiddelde Cadillac koper is niet bezorgd over de betrouwbaarheid op lange termijn, omdat de meerderheid van de nieuwe Cadillac kopers hun auto’s verkopen na een paar jaar gebruik.

  Is een gebruikte Porsche Cayenne betrouwbaar?

Aan de andere kant houden gemiddelde kopers van een Toyota Corolla hun Corollas langer, en zij kiezen in de eerste plaats voor een Corolla omdat deze een superieure betrouwbaarheid biedt. Betrouwbaarheid is waarschijnlijk de nummer 1 prioriteit voor zuinige auto’s omdat Japanse fabrikanten het zo gemaakt hebben.

Individueel niveau – Merkvarianten

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat de zaken op individueel niveau kunnen verschillen. Het gaat erom hoe goed u voor uw auto zorgt. Als u dat niet goed doet, maakt het niet uit of u een Amerikaanse of een Japanse auto bezit.
Zelfs als u al uw gewone en onregelmatige onderhoud doet, betekent het nog steeds niet dat uw Japanse auto langer meegaat dan een auto die in de VS is gemaakt. Het is een kansspel, en niemand kan het met zekerheid zeggen. Om de betrouwbaarheid van uw auto te maximaliseren, moet u altijd het aanbevolen onderhoud uitvoeren, ongeacht welke auto u bezit.

FAQ Sectie

Welke Amerikaanse automerken zijn het meest betrouwbaar?

Om eerlijk te zijn, er zijn heel wat relatief betrouwbare Amerikaanse automerken, en op dit moment is Buick het meest betrouwbaar. Buick biedt een beperkte selectie modellen aan in vergelijking met de concurrentie en brengt ook minder snel nieuwe modellen uit, wat de betrouwbaarheid op lange termijn en de tussentijdse verbeteringen ten goede komt.

  Mercedes R350 Betrouwbaarheid - is het een betrouwbare oude auto?

Naast Buick is ook Chevrolet een vrij betrouwbare autofabrikant die constant achterloopt op Buick, zowel voor nieuwe als voor tot drie jaar oude auto’s. De sleutel tot succes was een meer Japanse aanpak als het gaat om innovatie en merkstrategie.

Welke Japanse automerken zijn het meest betrouwbaar?

Mazda is het betrouwbaarste Japanse automerk voor 2021, maar Toyota staat al tientallen jaren onafgebroken aan de absolute top. Naast deze twee staat ook Lexus aan de absolute top, terwijl Honda ook in de 5 staat. De reden waarom deze merken zo betrouwbaar zijn, wordt in recente paragrafen van dit artikel besproken.

Genesis is een new kid on the block als het gaat om Japanse ”upper-scale” auto’s, en volgens veel online outlets is Genesis er zelfs in geslaagd om Lexus te laten ontsporen en het meest betrouwbare Japanse premium merk voor 2021 te worden, wat best verrassend is voor een gloednieuw automerk.

Welke Duitse automerken zijn het meest betrouwbaar?

Zoals eerder vermeld, richten de meeste Duitse automakers zich vooral op innovatie, wat vaak leidt tot een meer storingsgevoelig platform. Porsche slaagt er echter in om technologie, innovatie, luxe, stijl, kracht en betrouwbaarheid te bieden.

Naast Porsche zijn ook Volkswagen en BMW de laatste tijd koplopers als het gaat om de betrouwbaarheid van Duitse automakers. Audi is momenteel Mercedes aan het verslaan volgens veel online verkooppunten, maar de verschillen zijn slechts marginaal op zijn best. Audi’s A4 en A5 modellen lijken echter de meest betrouwbare Duitse modellen voor 2021 te zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts