Zullen handgeschakelde versnellingsbakken een comeback maken?

Het is geen geheim dat de moderne auto-industrie niet dol is op de handgeschakelde versnellingsbak, en volgens een paar bronnen geloven sommigen zelfs dat de handgeschakelde versnellingsbak een comeback aan het maken is. We moeten echter wel in gedachten houden dat degenen die hunkeren naar een handgeschakelde versnellingsbak meestal liefhebbers zijn die ook de voorkeur geven aan handgeschakelde dagelijkse bestuurders.

Met de release van de nieuwe Ford Bronco heeft Ford officieel bevestigd dat ook de nieuwe Bronco als handgeschakelde versnellingsbak verkrijgbaar zal zijn. De langverwachte nieuwe BMW M3 zal ook als handgeschakelde auto verkrijgbaar zijn, maar wees gerust: de overgrote meerderheid van de kopers zal toch voor een automaat kiezen.

Handgeschakelde auto’s zijn inderdaad leuker en aantrekkelijker, maar ze worden vooral begeerd door mensen die al een dagelijkse chauffeur met automatische versnellingsbak hebben en dus een handgeschakelde auto als weekendauto willen. Het is veilig om te zeggen dat handgeschakelde auto’s niet zullen ophouden te bestaan, maar de handgeschakelde versnellingsbak maakt geen comeback.

Het is gewoon veel makkelijker om met een automaat te leven, zeker als je vooral in de stad rijdt. Bovendien is een groot deel van de jongere generatie niet eens bekend met de werking van een handgeschakelde versnellingsbak, omdat ze dat ook niet hoeven te weten, omdat er tegenwoordig nauwelijks nog handgeschakelde versnellingsbakken zijn.

Voordelen van een handgeschakelde versnellingsbak – #SaveTheManuals

Sommige mensen geloven dat handgeschakelde versnellingsbakken superieur zijn aan automaten, hoe je ze ook bekijkt, en dat kan tot op zekere hoogte waar zijn. Toch geeft het grote publiek de voorkeur aan een automaat omdat het handiger is, en gemak is een grote factor voor degenen die veel tijd achter het stuur doorbrengen.

  Beste hybride auto voor reizen

Maar het eerste waar we het over moeten hebben is de prijs, want auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak zijn veel goedkoper in vergelijking met automaten. Gemiddeld, als u wilt een automatische versnellingsbak, bent u op zoek naar een extra $ 1000 over een auto uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak.

Handgeschakelde versnellingsbakken zijn zeer populair als het gaat om performance auto’s, omdat ze bieden een extra niveau van betrokkenheid en controle, waardoor de hele rij-ervaring dat beetje meer betrokken en de moeite waard.

Handgeschakelde versnellingsbakken zijn vaak ook een voorkeursoptie voor rotscrossen, omdat een handgeschakelde versnellingsbak u in staat stelt uw auto beter te controleren. Handgeschakelde versnellingsbakken hebben minder bewegende delen, wat ook betekent dat ze lichter, gemakkelijker te repareren en betrouwbaarder zijn.

Nadelen van een handgeschakelde versnellingsbak – #KillTheManuals

Het grote publiek hecht waarde aan een veilige, comfortabele, gemakkelijke en betaalbare auto. Als zodanig is een handgeschakelde versnellingsbak inherent moeilijker onder de knie te krijgen, omdat de leercurve bij een automaat eenvoudig is en extreem snel te beheersen. Aan de andere kant kan het leren rijden met een handgeschakelde auto soms maanden duren voordat je 100% zeker bent van je kunnen.

Bovendien zijn handgeschakelde auto’s exponentieel moeilijker te besturen in heuvelachtige gebieden, omdat je zowel je gaspedaal als je koppeling adequaat moet bedienen terwijl je moet voorkomen dat de auto de heuvel afrolt. Natuurlijk hebben veel auto’s tegenwoordig functies zoals Auto-Hold, maar deze functies zijn niet beschikbaar op alle handgeschakelde auto’s.

Een ander probleem met een handgeschakelde versnellingsbak is het feit dat slechts een paar dozijn auto’s zelfs beschikbaar zijn met een handleiding deze dagen. Sommige zeer populaire merken zoals Mercedes hebben al 10 jaar lang precies 0 handgeschakelde auto’s verkocht in de VS.

  Wat moet u NIET zeggen tegen een autoverkoper?

Bovendien moet je voorzichtig zijn met het rijden met een handgeschakelde versnellingsbak, omdat verkeerd gebruik een gloednieuwe versnellingsbak zo goed als kapot kan maken. Tenslotte is een handgeschakelde versnellingsbak trager dan een automaat, wat voor een prestatiegerichte auto toch niet zo gunstig is.

Het lot van een handgeschakelde versnellingsbak – #LoveTheManuals

Uiteindelijk zou een handgeschakelde versnellingsbak nooit mogen ophouden te bestaan, want al die bovengenoemde voordelen zijn zowel substantieel als genoeg voor ons om in een bepaalde situatie de voorkeur te geven aan een handgeschakelde auto. Handgeschakelde auto’s zijn inderdaad trager, maar we waarderen ze omdat ze elders meer opwindend zijn.

In de huidige tijd kunnen zelfs 4-deurs sedans onder de 3 seconden een snelheid van 60 km/u bereiken, dus het is niet echt opwindend om snel te zijn, maar het is wel opwindend om een handgeschakelde sportwagen op de hielen te zitten, en de kans is groot dat dit altijd een lonende ervaring zal zijn voor een liefhebber.

Handgeschakelde auto’s geven gewoon meer voldoening als je het goed doet en de extra controle maakt de hele ervaring net dat tikkeltje leuker, vooral vandaag de dag wanneer auto’s langzaam in robots veranderen. Hoewel handgeschakelde auto’s zeker geen comeback maken, zullen ze er nog steeds zijn voor degenen die weten hoe ze ervan moeten genieten.

FAQ Sectie

Zijn auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak efficiënter?

Veel mensen geloven dat handgeschakelde auto’s efficiënter zijn dan automaten, maar dit hangt sterk af van hoe u de auto bestuurt. Dat gezegd zijnde, kan een handgeschakelde auto efficiënter zijn dan een automatische, maar dat is alleen het geval als u weet hoe u zuinig moet rijden.

  Beste auto voor in de stad

Dat is niet voldoende om ze bij voorbaat zuiniger te noemen, maar een koppelomvormerautomaat verbruikt inderdaad vaker brandstof.

Waarom hebben auto’s versnellingen?

Auto’s hebben versnellingen omdat een motor dankzij versnellingen efficiënter en krachtiger kan werken en omdat men er ook de draairichting mee kan veranderen. Lagere versnellingen zijn bedoeld om de auto vanuit stilstand aanvankelijk voort te stuwen, en wanneer de auto voldoende snelheid heeft, kunt u naar een hogere versnelling schakelen waardoor de motor efficiënter kan werken.

Hoe meer versnellingen, hoe lager de overbrengingsverhouding, wat gunstig is als u de motor op een specifieke manier wilt laten werken. Chevy gebruikt bijvoorbeeld een 10-versnellingsbak om de efficiëntie te verhogen, terwijl de Porsche GT4 een handgeschakelde 6-versnellingsbak gebruikt omdat het de motor opwindender maakt om te rijden en aangenamer is bij hogere toerentallen.

Hebben EV’s versnellingen?

Hoewel de meeste EV’s geen traditionele versnellingsbak gebruiken, doen sommige dat wel en de reden waarom is eenvoudig. VAG is een van de machtigste en meest geavanceerde auto mammoeten ter wereld, en ze besloten om de Porsche Taycan en de Audi e-Tron GT met een 2-versnellingsbak aan te bieden, ook al zijn het EV’s.

De reden waarom besloten werd om dit te doen is dat de eerste versnelling de auto in staat stelt om snel te accelereren, en de tweede versnelling is meer afgestemd op efficiëntie, wat precies dezelfde ethos is die ICE auto’s volgen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts