Hoe weet ik of mijn hybride batterij aan het overlijden is?

Elke batterij gaat uiteindelijk kapot, en dat is niet anders met hybride auto batterijen. Om te begrijpen waar u op moet letten, moeten we eerst begrijpen wat de oorzaak van batterijsterfte is. Alle batterijen zijn gebouwd met een bepaald aantal oplaadcycli in gedachten.

Dit betekent dat de batterij na gemiddeld 1000-2000 oplaadcycli zou moeten beginnen te verslechteren. Veel aspecten beïnvloeden hoe lang een batterij meegaat, en de belangrijkste zijn het weer, de oplaadmethoden en de intensiteit van het ontladen.

Als u om de een of andere reden minder brandstof verbruikt, is de kans groot dat uw batterij aan het leegraken is. Als de batterij-indicator blijft schommelen of als de batterij gewoon geen constante lading kan vasthouden, kan dit er ook op wijzen dat de batterij bijna leeg is.

Bovendien hoort u soms vreemde motorgeluiden die kunnen wijzen op een versleten accu. Tot slot, wanneer de verbrandingsmotor intensiever werkt, kan uw accu daar de oorzaak van zijn.

Slechte brandstofbesparing

Een hybride aandrijflijn bestaat uit een verbrandingsmotor en een elektromotor. Deze twee krachtbronnen zijn ontworpen om elkaars leemtes op te vullen, dus als de ene begint te vervagen, probeert de andere dat op te vangen. Dit betekent dat als uw batterij begint te sterven, uw verbrandingsmotor waarschijnlijk meer zal werken.

Dit kan ook een teken zijn van tal van andere problemen met de hybride aandrijflijn, maar als dit probleem lang aanhoudt en het steeds erger wordt, is het waarschijnlijk de schuld van de accu. Breng uw auto naar de garage voor een inspectie om deze problemen op te lossen.

  Wat is de meest comfortabele auto voor senioren?

De ladingstoestand van mijn batterij schommelt

Als uw batterij geen constante lading kan houden, kan dit betekenen dat de batterij inderdaad stervende is. Om dit probleem te duiden op een dreigende batterijsterfte, moeten een paar aspecten samenvallen. Ten eerste: nadat u uw batterij met succes tot 100% hebt opgeladen, begint de laadstatus plotseling te schommelen.

Ten tweede, als deze schommelingen steeds agressiever worden, kan het zijn dat het systeem zelf niet goed werkt of dat de batterij aan het sterven is. Als u het systeem met succes opnieuw hebt opgestart en het probleem blijft bestaan, is uw batterij waarschijnlijk aan het sterven.

De batterij kan de lading niet constant vasthouden

Dit is een probleem dat vaak voorkomt bij smartphones met een lithium-ionbatterij. Na een paar honderd of duizenden oplaadcycli wordt de batterij onstabiel en begint snel te ontladen. Dit is nooit een goed teken, en het wijst bijna altijd op een versleten batterij.

Het is vrijwel hetzelfde verhaal met hybride autoaccu’s, maar dan op grotere schaal. Voordat u conclusies trekt, moet u de auto ’s nachts opladen, maar daarna de stekker uit het stopcontact halen. Ga dan na een paar uur kijken of de laadtoestand aanzienlijk is gedaald.

De verbrandingsmotor werkt harder dan normaal

De aandrijflijn van een hybride auto is ontworpen om over te schakelen van de ene krachtbron naar de andere om een maximale efficiëntie te bereiken. Dit betekent meestal dat de elektromotor meer werkt bij lagere snelheden en dat de verbrandingsmotor meer werkt bij hogere snelheden.

  Beste tweedehands auto's voor een eerste auto

Als u echter plotseling merkt dat de verbrandingsmotor aanslaat op momenten dat u regelmatig op de elektromotor zou vertrouwen. Bovendien, als de verbrandingsmotor vaak blijft draaien wanneer uw auto stilstaat, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat de batterij aan het afsterven is.

Rare motorgeluiden en schokkerig rijgedrag

Het verschil tussen een hybride auto en een gewone auto met verbrandingsmotor is dat een hybride auto een veel geavanceerder koelsysteem heeft. De accu kan namelijk extreem heet worden, en als de toegevoegde koeltechnologie niet opgewassen is tegen de drastische temperatuurstijgingen, kan uw motor zelfs oververhit raken.

Versleten accu’s zijn gevoelig voor extreme temperatuurschommelingen omdat ze tamelijk onstabiel zijn. Als uw accu voortdurend aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, kan de elektrolytoplossing in de hybride accu ooit beginnen te verdampen, wat de degradatie van de accu versnelt.

FAQ Sectie

Wat is de levensduur van een hybride batterij?

Gemiddeld wordt de levensduur geschat tussen 80 en 120.000 km. Dit kan drastisch variëren, afhankelijk van de leeftijd, het weer, de laadcycli en de laadmethoden. Als u uw batterij meestal oplaadt met niveau 3-snelladers, zou de batterij minder lang mee moeten gaan.

Aan de andere kant, als u uw batterij meestal tussen 20%-80% houdt en niet afhankelijk bent van snelladen, zou uw batterij veel langer mee moeten gaan. Het is vermeldenswaard dat veel fabrikanten hun accu’s voor ongeveer 80k mijl verzekeren.

  Beste hybride auto's voor jonge bestuurders

Hoeveel kost het om een hybride batterij te vervangen?

Gemiddeld betaalt u voor een gloednieuwe hybride batterij tussen $1000 en $6000, zonder rekening te houden met de arbeids- en verzendingskosten. Deze hangen ook af van de beschikbaarheid en de leveringsketen. U kunt ook kiezen voor een gebruikte hybride batterij die u ook meer dan $2000 op zijn minst kan kosten.

Het is vermeldenswaard dat een gloednieuwe batterij ook moet worden geconditioneerd en getest, wat ook een prijskaartje van een duizendje of twee kan opleveren. Als de auto zelf echter niet zo waardevol is, heeft het soms geen zin om te investeren in een gloednieuwe batterij en alle kosten die daarmee gepaard gaan.

Zijn hybrides de moeite waard?

Hybrides worden met de jaren steeds populairder. Alleen Toyota is er sinds de start van de legendarische Prius in geslaagd om meer dan 15 miljoen hybrides te verkopen. Als u in staat bent om het hybride platform volledig te benutten, is het volkomen zinvol om te overwegen er een te kopen in 2021. Als dat niet het geval is, kunt u hem beter voorlopig overslaan.

Hybrides zijn in de eerste plaats gemaakt voor stedelijke omgevingen omdat ze vertrouwen op efficiëntietechnologieën zoals regeneratief remmen. Deze technologieën zijn min of meer nutteloos op de snelweg, wat betekent dat hybriden zijn niet allemaal zo goed als het gaat om snelweg rijden. Als u een geweldige snelweg cruiser wilt, moet u overwegen een diesel auto te kopen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts