Is de Skoda Favorit een goede auto?

Skoda Favorit

De Skoda Favorit was de voorganger van de Skoda 120 en Skoda 130 modellen. Het was ook een van de laatste Skoda-modellen die voor de overname door Volkswagen werd geproduceerd. Maar is de Skoda Favorit een goede auto?

De Skoda Favorit kan goed zijn voor sommige mensen en slecht voor anderen. Het is een geweldige auto voor mensen die op zoek zijn naar een klassieke, maar zuinige, betrouwbare en compacte auto. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een krachtige, veilige, snellere en geavanceerde oude hatchback, is deze auto niet ideaal voor u.

Geschiedenis van de Skoda Favorit

De Skoda Favorit is een compacte hatchback gemaakt door Skoda Auto. Deze auto is in productie geweest van 1936 tot 1941 en van 1987 tot 1995. De oorspronkelijke Skoda Favorit of eerste serie was een sedan en werd gemaakt van 1936 tot 1941. Hij stond bekend als Type 904 en Type 923. De opvolger, of de tweede generatie, werd gemaakt van 1987 tot 1995. Hij werd ook aangeduid als Type 781.

In tegenstelling tot de eerste generatie volgde de tweede generatie de Europese trend om de motor voorin te plaatsen. Het was ook de eerste Skoda met voorwielaandrijving. In 1995 werd de Skoda Favorit opgevolgd door de Skoda Felicia, die met meer geavanceerde functies en betere prestaties kwam.

Kenmerken van de Skoda Favorit

Uiterlijk

De Skoda Favorit is een goed uitziende auto naar de maatstaven van de auto’s die tijdens zijn generatie werden gebouwd. Hij is ook compact en heeft een kleine kofferruimte. Deze auto heeft een wielbasis van 96,5 inch, een lengte van 150,2 inch, een breedte van 63,8 inch en een hoogte van 55-7 inch.

  Veel voorkomende problemen met Skoda Superb

Prestaties

Op het vlak van prestaties presteert de Skoda Favorit niet goed of slecht. Bovendien zijn de prestaties afhankelijk van de gekozen motor. De basismotor, een 1.3-liter benzinemotor, levert maximaal 58 pk en 69 lb-ft aan koppel.

De krachtigste motor is een 1,3-liter dieselmotor met maximaal 67 pk en 74 lb-ft koppel. De Skoda Favorit heeft ook een topsnelheid van 90 mph en hij kan in slechts 15,5 seconden van 0 naar 62 mph accelereren. Deze auto is ook uitgerust met een automatische vijfversnellingsbak.

Comfort en laadruimte

De Skoda Favorit is een compacte hatchback met een ruime cabine. Toch is hij het meest geschikt om maximaal vier personen te vervoeren. Vijf personen kunnen echter ook achterin, maar dat zal niet erg comfortabel zijn. Bovendien heeft deze auto een kleine kofferbak waarin niet veel spullen kunnen worden vervoerd.

De kofferbak van de Skoda Favorit biedt in totaal 8,9 kubieke meter ruimte, wat erg klein is. In tegenstelling tot de Skoda hatchback biedt de Skoda Estate en pick-up meer laadruimte. Dus als u meer spullen te vervoeren hebt, kunt u beter overwegen om de Estate of Pickup versie te nemen.

Brandstofefficiëntie

De Skoda Favorit mag dan een oude auto zijn, hij is wel heel efficiënt. Hij wordt geleverd met een uitstekende score van 31 mpg gecombineerd in de VS en 37 mpg gecombineerd in het VK. Dit betekent dat u niet veel geld kwijt bent aan brandstof. Bovendien vermindert hij de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer.

Veiligheid

De Skoda Favorit is duurzaam, maar mist de meeste moderne veiligheidsvoorzieningen. Hij is namelijk alleen voorzien van airbags, een achteruitrijcamera en elektronische stabiliteitscontrole. Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen zoals tractiecontrole, rijbaanassistentie en waarschuwing voor botsingen in de toekomst zijn niet beschikbaar.

  Veel voorkomende problemen met Skoda Felicia

Prijs

Hoewel er niet veel gebruikte Skoda Favorit modellen op de markt zijn, worden ze toch verkocht tegen een zeer concurrerende prijs in vergelijking met hun rivalen. De meeste gebruikte Skoda Favorit modellen variëren tussen 10.000 en 17.000 dollar. Merk op dat de prijzen variëren afhankelijk van de staat waarin de auto zich bevindt. Sommige kunnen zelfs verkocht worden voor meer dan $17.000.

FAQ

Is het de moeite waard om de Skoda Favorit aan te schaffen?

Als u een fan bent van oude, maar betrouwbare en stijlvolle auto’s, dan zult u de Skoda Favorit geweldig vinden. Bovendien is de Skoda Favorit een perfecte auto voor een klein gezin omdat hij compact is. Bent u daarentegen op zoek naar een ruime, comfortabele, geavanceerde en veilige auto, dan moet u een andere auto overwegen.

Wat zijn de gebruikelijke problemen met de Skoda Favorit?

De Skoda Favorit is een uitstekende en betrouwbare auto, ook al werd hij vele jaren geleden geproduceerd. Maar zoals de meeste auto’s heeft hij verschillende problemen die geïnteresseerde kopers zouden moeten kennen alvorens hun zuurverdiende geld te investeren.

Enkele veel voorkomende problemen met de Skoda Favorit zijn het rammelen van de versnellingspook, startproblemen, transmissieproblemen, motorproblemen, defecte deurafdichtingen, natte tapijten in de voorste voetruimtes, roest en constante oververhitting.

Houdt de Skoda Favorit zijn waarde?

Ja, de Skoda Favorit behoudt zijn waarde goed. Hoewel de Skoda Favorit in 1995 werd opgeheven, zijn er nog verschillende Skoda Favorit-modellen op de markt. Hoewel deze auto’s goedkoop zijn, hebben ze hun waarde goed gehouden, omdat ze niet zo goedkoop zijn als de meeste van hun concurrenten.

  Veel voorkomende problemen met de Skoda Fabia

Is de Skoda Favorit een goede dagelijkse bestuurder?

Ja, de Skoda Favorit is een uitzonderlijke dagelijkse bestuurder, omdat hij betaalbaar, goedkoop en gemakkelijk te besturen is. Bovendien is deze auto zuinig, zodat u niet veel brandstof hoeft uit te geven. Als u echter dagelijks mensen en bagage vervoert, is deze auto niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Welke auto’s zijn vergelijkbaar met de Skoda Favorit?

De Skoda Favorit is een prachtige en efficiënte auto. Hij is ook betrouwbaar en praktisch. Hij ondervindt echter zware concurrentie van zijn rivalen. De naaste concurrenten van de Skoda Favorit zijn de Volkswagen Polo MK2, Volkswagen Polo MK3, Volkswagen Caddy en Skoda Felicia. Sommige van deze auto’s zijn sneller, comfortabeler, krachtiger en geavanceerder dan de Skoda Favorit.

Definitieve gedachten

De Skoda Favorit mag dan een oud Skoda-model zijn, het is nog steeds een mooie, betrouwbare en efficiënte hatchback. Hij is ook eenvoudig te besturen met uitstekende rijeigenschappen en prestaties. Zoals verwacht, komt het ook met verschillende problemen die geïnteresseerde kopers zouden moeten weten.

Kortom, de Skoda Favorit is een van de beste oude compacte hatchbacks op de markt. Indien goed onderhouden, kan deze auto een zeer lange tijd meegaan.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts