Is de Hyundai ix20 een goede auto?

Hyundai ix20

De Hyundai ix20 is een kleine stadsauto gebaseerd op de gewone Hyundai i20, maar met wat extra ruimte en algehele bruikbaarheid. Hyundai heeft dat gedaan door het interieur van de ix20 te vergroten en een langere wielbasis te geven. De ix20 is ook iets hoger dan de gewone i20 en biedt daardoor een beter zicht. Is de Hyundai ix20 een goede auto?

De Hyundai ix20 is een redelijk goede auto voor wat hij is, omdat hij op bepaalde punten goed presteert, maar op andere punten ook vrij vaag is. Als het gaat om motoren, krijgt de ix20 efficiënte en geavanceerde motoren, maar de meesten zullen beamen dat ze overwegend zwak zijn en elke vorm van opwinding en betrokkenheid van de bestuurder missen.

Qua design is de ix20 oké, maar het ontbreekt ook aan karakter en een gevoel van identiteit. Het interieur heeft alles wat je van dit type auto mag verwachten, maar het algehele ontwerp is niets om trots op te zijn. De rijervaring is waarschijnlijk het vaagste aspect van de ix20 in het algemeen, wat betekent dat hij helemaal niet in prestatievorm komt.

De betrouwbaarheid is goed, maar de meeste Hyundai-modellen uit dit tijdperk zijn nog beter. Qua waarde is de ix20 tegenwoordig voor een zeer haalbare prijs te krijgen, en de gebruikte markt is gevuld met opties. De praktische bruikbaarheid is iets beter dan die van de gewone i20, maar het is nog steeds geen auto die bedoeld is om mensen vaak te vervoeren.

Hyundai ix20 – De aandrijflijn

Qua gasmotoren biedt de ix20 een 1.4L 4-cilinder lijnmotor met 90pk en 101lb-ft koppel of een 1.6L 4-cilinder lijnmotor met 126pk en 115lb-ft koppel. Wie een diesel ix20 wil, kan ook kiezen uit twee motoren. Het instapmodel is de 1.4L 4-cilinder met 77 pk of 90 pk en een koppel van 177 lb-ft.

  Hyundai Venue Betrouwbaarheid

De topdieselmotor is de 110pk-128pk 1.6L 4-cilinder motor met 191lb-ft koppel. Met benzinemotoren kunt u tot 40 MPG rijden, terwijl dieselvarianten in het beste geval zo’n 60 MPG opleveren. Alle ix20-modellen worden standaard geleverd met FWD en er zijn geen opties om te upgraden naar AWD.

De auto wordt standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar u kunt desgewenst upgraden naar een automatische zesversnellingsbak. Al met al zijn deze motoren oké voor het formaat van de auto en het gebruiksscenario, maar veel mensen zouden de mogelijkheid om voor een krachtiger N-Line model te gaan op prijs stellen.

Hyundai ix20 – Ontwerp en chassis

Het moderne Hyundai exterieur design is werkelijk verbazingwekkend, want de hedendaagse Hyundai modellen zien er zowel futuristisch als premium uit. Helaas is de ix20 ontworpen in een ander tijdperk toen Hyundai nog geen interessante designtaal had. Het interieur is ongeveer hetzelfde verhaal, want het ziet er op geen enkele manier bijzonder uit.

De rijervaring is wat je mag verwachten van een auto van dit formaat, want de ix20 probeert comfortabel en gebruiksvriendelijk te zijn. Dit betekent dat Hyundai de ix20 heeft bedoeld als een auto voor massaproductie die helemaal niet de harten van prestatieliefhebbers zal veroveren.

Hyundai ix20 – Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

Op het gebied van betrouwbaarheid weet de ix20 zich goed staande te houden tegenover de meeste concurrenten, maar veel Hyundai-modellen zijn beter dan de ix20. Dat komt omdat Hyundai bekend staat om het maken van redelijk betrouwbare auto’s als geheel, dus modellen die niet op gelijke hoogte staan met de meeste Hyundai’s lijken soms van mindere kwaliteit, maar nog steeds beter dan het gemiddelde in de branche.

  Hyundai Veracruz Betrouwbaarheid

De meest voorkomende problemen met de ix20 hebben dan ook te maken met de sleutelhanger die ongelooflijk snel kapot gaat, problemen met water en vocht dat in de auto komt, de stuurbekrachtiging, de elektronica en soms de handgeschakelde versnellingsbak.

Hyundai ix20 – Waarde en bruikbaarheid

De Hyundai ix20 is nu te koop voor slechts een paar duizend dollar op de tweedehandsmarkt, waardoor het een uiterst betaalbare auto is. Op het waardeaspect valt dan ook niets aan te merken, zeker niet als u toch al op zoek bent naar dit type auto.

Qua binnenruimte is de ix20 beter dan de gewone i20, maar nog steeds niet ontworpen om vaak meerdere personen te vervoeren. De kofferruimte is redelijk ruim voor de grootte van de auto, terwijl het zicht uitstekend is. De ix20 is voorzien van bepaalde gezinsvriendelijke voorzieningen, maar mist de allernieuwste technologie zoals meerdere oplaadpoorten.

FAQ

Waarom is Hyundai gestopt met de ix20?

Hyundai stopte in 2019 met de ix20 omdat de auto aan het einde van zijn levensduur kwam en omdat hij ook niet bijzonder populair was. Hyundai weet dat de hedendaagse klant vooral geïnteresseerd is in crossovers en SUV’s en daarom richt Hyundai zich op het maken van meer SUV’s en crossovers.

De ix20 heeft zich nooit echt onderscheiden van de gewone i20, want beide delen een groot aantal onderdelen met elkaar. Het is ook echt moeilijk om het verschil te zien tussen een i20 en een ix20 voor iemand die de weg niet kent in de Hyundai-modellen.

  Hyundai Santa Betrouwbaarheid

Welk type auto is de Hyundai ix20?

De Hyundai ix20 wordt geclassificeerd als een kleine multifunctionele auto of MPV, wat betekent dat hij een vergelijkbare voetafdruk heeft als auto’s als de Ford Fiesta, maar hoger van de grond staat om meer zit- en bagageruimte te bieden. Deze kleine MPV’s waren nooit echt populair en daarom zien we ze niet zo vaak.

Sommigen zeggen zelfs dat de ix20 een “supermini” MPV is, wat het doel van een MPV enigszins tenietdoet. Je zou verwachten dat een MPV van binnen enorm groot is, maar de ix20 is net iets beter dan de gewone i20.

Is de Hyundai ix20 de moeite waard?

Dat hangt af van wat u van een auto verlangt. Als u een kleine stadsauto zoekt die goedkoop is in aanschaf, goedkoop is in gebruik, voldoende ruimte biedt en niet al te veel problemen geeft, dan is de ix20 zeker de moeite waard. Als u echter niet gewend bent om in dergelijke auto’s te rijden, kunt u beter eerst een proefrit maken voordat u hem koopt.

Ook als u gewend bent aan duurdere auto’s en auto’s die steviger aanvoelen achter het stuur, is de ix20 geen auto voor u.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts