Is het veilig om een auto met een hogedrukreiniger te wassen?

Een auto wassen met een hogedrukreiniger is niet nieuw, want veel amateur detailers en professionele bedrijven gebruiken dagelijks hogedrukreinigers. Het is echter nog steeds onduidelijk hoe heilzaam het is om je auto met een hogedrukreiniger te wassen, omdat ze veel druk uitoefenen die mogelijk veel oppervlakken kan beschadigen.

Als u toegang heeft tot een hogedrukreiniger met een maximale druk van 2000 psi, kunt u er veilig een auto mee wassen. Aan de andere kant, als de hogedrukreiniger meer dan 2000PSI, bent u zeer waarschijnlijk gaan schade aan uw lak veroorzaken.

Er zijn ook een paar extra factoren die u moet overwegen, zoals de zachtheid van het water, het type mondstuk dat u gebruikt, specifieke afwerking stukken van uw auto, en als u een elektrische hogedrukreiniger of een verbrandingsmotor hogedrukreiniger.

Ten slotte zijn er een paar voordelen aan het gebruik van een hogedrukreiniger om uw auto te wassen, zoals tijdsefficiëntie, algemeen gebruiksgemak, en minder schrobben. Aan de andere kant, het onder druk wassen van een auto komt ook met een paar nadelen, zoals het niet weten van de juiste druk en zelfs de noodzaak van het gebruik van een hogedrukreiniger toch.

Specifieke factoren die u moet overwegen

Geloof het of niet, maar er zijn grote verschillen in de zachtheid van water. Dit betekent dat sommige soorten water zachter zijn dan andere en uw auto dus minder snel beschadigen. De hoeveelheid calcium in het water bepaalt hoeveel zeep uit het water kan komen. Als het water rijk is aan calcium, zal zeep zich eerder ophopen, waardoor het meer of minder effectief is.

  Beste auto voor de jacht

De watertemperatuur is ook een belangrijke factor omdat warm water beter is in het afbreken van allerlei verontreinigingen. Maar de belangrijkste factor is waarschijnlijk het type sproeikop dat u gebruikt, want sommige sproeiers kunnen uw auto beschadigen, zelfs als de PSI van het water ver van 2000 PSI is.

Zogenaamde “nul-graden” sproeiers schieten water in een dunne kleine lijn, wat betekent dat dit de PSI aanzienlijk verhoogt. “Spuitkoppen van 15 graden zijn iets zachter, maar nog steeds te agressief voor de meeste auto-oppervlakken. Alles boven 15 graden is geschikt voor het reinigen van alle soorten autopanelen. Wees echter voorzichtig bij het reinigen van plastic sierstrips.

Voordelen van het gebruik van een hogedrukreiniger om uw auto te wassen

Zoals eerder vermeld, verlaagt het gebruik van een hogedrukreiniger de tijd die nodig is om een auto volledig te wassen. Als u een groot voertuig bezit zoals een grote sedan of een zevenzits SUV, maakt het een enorm verschil om een hogedrukreiniger te gebruiken omdat auto’s zoals deze te groot zijn voor gewone slangen.

Bovendien is het reinigen van specifieke soorten vuil bijna onmogelijk met een gewone slang. Dit omvat gebakken verontreinigingen zoals in de zon belichte insectenspatten, vogelpoep, kleverige bladeren, enzovoort. Met een hogedrukreiniger kunt u deze in een mum van tijd efficiënt verwijderen.

Dit alles betekent dat u de auto aanzienlijk minder hoeft te schrobben. Dat is het grote voordeel van een hogedrukreiniger, het maakt alles gemakkelijk en tijdsefficiënt.

  Wat zijn de beste luxewagens qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Nadelen van het gebruik van een hogedrukreiniger om je auto te wassen

Het gebruik van een hogedrukreiniger om je auto te wassen heeft echter ook zijn eigen nadelen, zoals de eerder genoemde mogelijkheid om allerlei defecten aan de lak te veroorzaken. Zelfs als de PSI van het water rond de 2000PSI is en u PSI-verhogende sproeiers gebruikt, is de kans groot dat u uw auto beschadigt.

Bovendien, als u de sproeier te dicht bij de auto houdt is de kans ook groter dat u de auto beschadigt. Soms heeft het geen zin om een dure auto met een hogedrukreiniger te wassen, omdat auto’s als deze meestal toch in de garage staan, vooral als het geen auto’s zijn die dagelijks worden gebruikt.

Tenslotte zullen sommige staten, zoals Californië, u zelfs beboeten als u uw auto op uw oprit onder hoge druk wast, omdat deze staten een strikte waterverbruikswetgeving hebben. Dit betekent dat u zelfs een boete van meer dan $500 kunt krijgen als u een auto op uw oprit onder druk wast.

FAQ Sectie

Wat is het verschil tussen een gas/diesel aangedreven en een elektrische hogedrukreiniger?

Hogedrukreinigers die werken op verbrandingsmotoren zijn uitsluitend ontworpen voor industriële doeleinden. Dit betekent dat dit soort hogedrukreinigers gemaakt zijn voor serieuzere reiniging, waardoor ze overkill zijn voor het wassen van auto’s. De meeste gas/diesel hogedrukreinigers overschrijden gemakkelijk 5000PSI wat ruim genoeg is om veel schade aan uw auto te veroorzaken.
Elektrische wasmachines zijn efficiënter, stiller en bieden meer instelmogelijkheden wat PSI betreft. Ze zijn beter voor het milieu en goedkoper in het gebruik. Ze zijn gemaakt voor thuisgebruik, wat betekent dat de meeste van deze het beste zijn als u een auto onder druk wilt wassen.

  Wat is de beste en langdurigste auto luchtverfrisser?

Hoeveel kost een elektrische hogedrukreiniger?

De gemiddelde prijs van een hogedrukreiniger ligt tegenwoordig rond de $250, zowel voor thuisgebruik als voor industrieel gebruik. Industriële hogedrukreinigers op benzine/diesel zijn het duurst omdat ze meestal het krachtigst zijn.

Hogedrukreinigers op batterijen zijn verkrijgbaar voor minder dan $190, terwijl standaard elektrische reinigers rond de $170 kosten. De prijzen van hogedrukreinigers verschillen aanzienlijk, afhankelijk van hoe geavanceerd ze zijn en hoeveel PSI ze bieden.

Is het beter om een auto met de hand te wassen of een hogedrukreiniger te gebruiken?

Hoewel u een hogedrukreiniger kunt gebruiken om een auto te wassen, is het het beste als u zich houdt aan de goede oude dubbele emmer handwasmethode, omdat deze methode veruit de beste is om voor te gaan als u 100% zeker wilt zijn dat u uw verf niet beschadigt.

Hoewel de dubbele emmer methode duurt aanzienlijk langer in vergelijking met gewoon druk het wassen van uw auto, het biedt betere reinigende eigenschappen, wat betekent dat uw auto gaat om te profiteren van een goede oude hand wassen. Automatische carwashes zijn ook een optie in een snuifje, maar deze zijn ook bekend om soms schade veroorzaken, dus het is het beste om ze te vermijden als het niet nodig is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts