Veel voorkomende problemen met Peugeot 307

Peugeot 307

De Peugeot 307 is een kleine gezinsauto die in productie was tussen 2001 en 2008, toen hij werd vervangen door de Peugeot 308. De Peugeot “300” serie staat boven de kleinere “100” en “200” serie van kleine hatchbacks. In dit artikel gaan we alle mogelijke problemen doornemen waarmee de Peugeot 307 te kampen kan hebben.

We noemen eerst alle motor-gerelateerde problemen, waaronder problemen met de piepende riem of het relatief vaak voorkomende “ontstoppen dieselfilter” waarschuwingslampje. Vervolgens zijn er diverse elektrische problemen zoals problemen met de portiersloten of problemen met het elektrische raamsysteem. Onderstelproblemen komen ook vaak voor bij de 307 en hebben meestal te maken met de anti-roll bar.

Verdere problemen zijn een defecte stuurkolom en diverse uitrustingsgerelateerde problemen zoals overmatige slijtage van de interieurbekleding en het loslaten van het tapijt. Al met al is de 307 een redelijk betrouwbare auto, mits goed onderhouden. Zo niet, dan zullen problemen zoals deze zich blijven opstapelen tot het weinig of geen zin heeft ze te repareren.

Als u er een tweedehands wilt kopen, doe dan een inspectie voor de aankoop, want veel eigenaren verwaarlozen deze auto’s nadat ze een aanzienlijk aantal kilometers hebben gereden. Het is niet zo moeilijk om goede exemplaren te vinden, maar goede exemplaren hebben wel een meerprijs.

Motorproblemen

De diesel- en benzinemotoren van de 307 zijn doorgaans vrij betrouwbaar, maar u moet ze wel onderhouden om dat zo te houden. De riem kan soms gaan piepen, wat waarschijnlijk te wijten is aan de wiellagers van de alternatorpoelie die vervangen moeten worden. Zorg ervoor dat u de riem altijd controleert, want dit kan terminale motorschade veroorzaken als er niet tijdig iets aan wordt gedaan.

  Is de Peugeot 108 een goede auto?

We moeten ook het waarschuwingslampje “ontstoppen dieselfilter” noemen dat vaak opduikt bij gebruikte 307 exemplaren. Dit betekent dat uw DPF waarschijnlijk verstopt is en moet worden gereinigd, anders moet u het vervangen, wat niet ideaal is omdat DPF filters veel geld kunnen kosten.

Elektrische problemen

Oudere Franse auto’s en elektrische problemen hebben iets met elkaar, helaas is dit ook duidelijk bij de 307, die last heeft van verschillende elektrische problemen op oudere leeftijd. Deze omvatten meestal problemen met de motoren van de elektrische ramen die het kunnen begeven en moeten worden vervangen.

Ook de portierslotactuators zijn gevoelig voor storingen, waardoor u uw auto niet meer kunt vergrendelen of ontgrendelen. Andere mogelijke elektrische problemen zijn problemen met de buiten- en binnenverlichting, problemen met de airco en problemen met de radio die geen signaal krijgt.

Problemen met de ophanging

Als u tijdens het rijden met de 307 kloppende geluiden van voren hoort, vooral bij het nemen van hobbels, is de kans groot dat de anti-roll bars de schuldige zijn. Een paar rapporten melden echter dat deze ook te wijten kunnen zijn aan de ophangingsbussen, terwijl velen problemen met beide melden.

Om dit probleem op te lossen, moet u deze defecte ophangingsonderdelen vervangen, waardoor het vervelende kloppende geluid verdwijnt. Voordat u iets doet, is het een goed idee om de onderdelen te controleren op tekenen van roest, omdat oudere Peugeot-modellen last kunnen hebben van onderdelen van de ophanging die wegroesten.

  Alles over 2023 Peugeot 2008

Stuurproblemen

De Peugeot 307 lijkt twee specifieke problemen te hebben met zijn stuurinrichting. De eerste is gerelateerd aan de stangen van de stuurkolom die het kunnen begeven tijdens het draaien van het stuur. Dit is vrij eenvoudig te verhelpen door alleen de defecte stang te vervangen.

Het tweede, veel ernstiger probleem heeft te maken met een beschadigde aandrijfas, die u kunt opmerken als de auto bij het draaien krakende/klikkende geluiden maakt. Vervang dan de aandrijfas en alles zou in orde moeten zijn.

Problemen met de uitrusting

Tot slot gaan we het ook hebben over bepaalde uitrustingsproblemen, waarvan de meeste verband houden met overmatige slijtage. Het dashboard kan na verloop van tijd barsten en verkleuren, zelfs zonder dat de auto langdurig aan de zon wordt blootgesteld. Het leer van de versnellingspook kan barsten en loslaten, waardoor de pook er niet ideaal uitziet.

Ten slotte is het bekend dat de tapijten loskomen door clips van slechte kwaliteit, wat niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk kan zijn, omdat deze tapijten onder de pedalen vast kunnen komen te zitten, waardoor de auto minder goed kan stoppen.

FAQ

Moet ik een Peugeot 307 kopen?

De Peugeot 307 kan een heel goede tweedehands auto zijn als de prijs juist is en als de auto niet door de vorige eigenaars is misbruikt. Het is een competente dagelijkse bestuurder die misschien niet over alle moderne snufjes beschikt, maar die gemakkelijk dienst kan doen als transportmiddel van A naar B.

  Is de Peugeot 308 een goede auto?

Aan de andere kant, als u gewend bent aan meer luxueuze auto’s met allerlei snufjes, zult u zich niet thuis voelen in de 307, want dit is een auto uit een ander tijdperk, een tijdperk waarin technologie en comfortfuncties niet bestonden bij betaalbare auto’s.

Wat is het verschil tussen de Peugeot 307 en de Peugeot 308?

De Peugeot 308 is de opvolger van de 307, wat betekent dat het een vergelijkbaar nieuwere auto is, maar de basis van de twee is niet al te verschillend. De 308 biedt iets meer binnenruimte, maar het grootste verschil is voelbaar in het interieur.

Deze twee generaties worden gescheiden door minder dan 10 jaar, maar de verschillen in afwerking, kwaliteit, uitrusting en algemeen gevoel van aangenaamheid zijn veel duidelijker bij de 308.

Hoe veilig is de Peugeot 307?

De Peugeot 307 heeft voor het modeljaar 2001 een veiligheidsclassificatie van 4 op 5 gekregen, wat betekent dat het misschien niet de veiligste auto is volgens moderne normen, maar in het algemeen meer dan veilig genoeg is. Een veiligheidsbeoordeling met 5 sterren is de standaard geworden in de jaren 2020, maar een veiligheidsbeoordeling met 4 sterren rond de eeuwwisseling is veel indrukwekkender.

We moeten ook in gedachten houden dat de 307 niet wordt geleverd met moderne actieve veiligheidsvoorzieningen, wat betekent dat de 4 op 5 vooral te danken is aan passieve veiligheidssystemen en een goede analyse van de botsbeveiliging.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts