Is de Peugeot 108 een goede auto?

Peugeot 108

De Peugeot 108 is de laatste auto uit de kleine stads hatchback “100” lijn van Peugeot, omdat deze voor het modeljaar 2021 is stopgezet. De Peugeot 100-serie gaat terug tot de Peugeot 104 die voor het eerst werd uitgebracht in 1972. Peugeot bood later de 105, de 106 en de 107 aan en sloot het geheel af met de 108. Dus, is de Peugeot 108 een goede auto?

Het snelle antwoord is ja, de 108 is echt een goede auto. Ten eerste is de 108 voorzien van relatief betrouwbare en geavanceerde motoren. Hoewel de 107 er niet bijzonder memorabel uitzag, ziet de 108 er veel beter uit, omdat de algemene designtaal scherper en meer gestroomlijnd is, vooral als hij is uitgerust met de juiste opties.

Ook het interieur staat in schril contrast met dat van de 107, want dat ziet er nu modern en goed doordacht uit. De rijervaring is verrassend wendbaar, maar dat is logisch aangezien de 108 een zeer lichte auto is. De betrouwbaarheid lijkt ook redelijk vergelijkbaar te zijn met die van de 107, wat een goede zaak is, maar er zijn enkele punten die we moeten vermelden.

Qua waarde kunnen deze nu voor aanzienlijke kortingen worden gekocht, aangezien de afschrijving zijn tol heeft geëist bij de 108. De praktische kant is misschien de zwakste schakel van de auto, want hij biedt niet zo veel ruimte, maar hij is tenminste beschikbaar in een 5-deurs configuratie.

Peugeot 108 – De aandrijflijn

De Peugeot 108 wordt geleverd met slechts twee motoren, een kleinere 1.0L driecilinder lijnmotor of een 1.2L driecilinder lijnmotor. Beide zijn benzinemotoren en er zijn geen hybride of dieselmotoren bij de 108. De 1.0L motor biedt 68pk voor de pre-facelift modellen of 72pk voor de post-facelift modellen, wat niet al te best is.

  Alles over 2023 Peugeot E-Traveller

De 1.2L driecilinder lijnmotor biedt 82pk in alle varianten, wat veel vermogen is en waardoor de auto redelijk snel aanvoelt omdat hij zo licht is. De auto wordt uitsluitend geleverd met een FWD setup. Ook krijg je de handgeschakelde versnellingsbak vanuit de fabriek, maar je kunt upgraden naar de automatische versnellingsbak als je bereid bent daar extra geld voor te betalen.

Het rendement is het beste rond de 50MPG, maar u kunt verwachten dat de auto rond de 40MPG schommelt als alles in orde is met de auto.

Peugeot 108 – Ontwerp en rijden

Zoals vermeld in de inleiding, ziet de 108 er veel beter uit dan de uitgaande 107, omdat hij er veel doelgerichter uitziet. Peugeot heeft zijn ontwerp in het midden van de jaren 2010 opgewaardeerd toen het authentiek ogende auto’s ging maken. Het interieurdesign is ook een enorme verschuiving, want de modellen van 2014 en later hebben echt een goed doordacht interieur met een Audi-achtige designtaal.

De rijervaring is vrij onderhoudend omdat de auto slechts 900 kg weegt. Dat betekent dat hij zonder problemen door gaten in het verkeer kan rijden. Hij is ook heel gemakkelijk te parkeren en te manoeuvreren in alle krappe ruimtes, wat hem tot een perfecte stadsauto maakt.

Peugeot 108 – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Wat betrouwbaarheid betreft, lijkt de 108 een redelijk betrouwbare auto te zijn. Er zijn echter enkele problemen die het vermelden waard zijn. Het stuursysteem staat erom bekend dat de stuurkolom het begeeft en de besturing blokkeert, terwijl ook de pomp van de stuurbekrachtiging het soms begeeft. De auto kan lijden aan elektrische problemen waaronder problemen met het infotainment scherm en de achteruitrijcamera het meest.

  Veel voorkomende problemen met de Peugeot 108

De veiligheidsgordels kunnen niet in orde zijn en de auto kan ook problemen hebben met de transmissie, vooral met de koppeling. Ten slotte moeten we ook problemen met slechte acceleratie vermelden, die kunnen worden veroorzaakt door een aantal boosdoeners zoals de O2-sensor, de MAF-sensor, verstopte en vuile filters, problemen met het gasklephuis, de gaskleppositiesensor of de katten.

Peugeot 108 – Waarde en gebruiksgemak

Omdat de 108 niet meer vanuit de fabriek leverbaar is, is hij al flink afgeschreven, althans het pre-facelift model, waardoor hij nu voor een heel lage prijs te koop is. Hij is modern genoeg om een echt goede dagelijkse bestuurder te zijn, maar toch kost hij niet zoveel om de bank te breken.

Het praktische aspect is het zwakke punt van deze auto, want het ontbreekt aan ruimte in vrijwel alle dimensies. Grotere passagiers zullen zich krap voelen als er nog iemand bij hen in de auto zit, terwijl de kofferruimte een weekendtrip voor twee personen kan herbergen, maar nauwelijks.

FAQ

Waarom zijn er geen Peugeot 108 dieselmodellen?

Peugeot geloofde vroeger dat investeren in dieselmotoren een goed idee was, maar de CEO van het bedrijf, Jean-Phillipe Imparato, kwam later naar buiten en zei dat het een vergissing was om zoveel in dieselmotoren te investeren omdat de wereld langzaamaan van dieselmotoren begon af te stappen. Dit maakte de ontwikkeling van dieselmotoren niet langer haalbaar, waardoor Peugeot de dieselmotoren volledig uit het gamma schrapte.

  Alles over 2023 Peugeot e-Rifter

Daarom zal er in 2023 geen enkele dieselmotor meer in het gamma van Peugeot te vinden zijn en zal Peugeot zijn hele gamma volledig hybridiseren en elektrificeren.

Is de Peugeot 108 te klein voor lange bestuurders?

Dat hangt ervan af of u de auto zelf wilt besturen of dat er vrienden bij zijn. Als u alleen bent, past u wel in de 108, maar zult u zich niet al te comfortabel voelen. Aan de andere kant, als u andere mensen wilt vervoeren, zult u zich onmiddellijk realiseren dat de 108 geen auto is voor vier volwassenen.

De stoelen zijn redelijk ondersteunend en er passen grotere mensen in, maar de beenruimte is het grootste probleem, vooral als u van het niveau NBA-speler bent.

Is de Peugeot 108 beter dan de 208?

De Peugeot 208 is veruit de beste kleine auto die Peugeot ooit gemaakt heeft. Allereerst krijgt hij hybride, benzine en volledig elektrische versies, die allemaal meer dan goed genoeg zijn voor de meeste mensen.

De 208 ziet er van binnen en van buiten geweldig uit en het is een veel verfijndere en ruimere auto dan de 108. Het enige gebied waar de 108 beter is, is de prijs. Alles daarbuiten zit stevig in de hoek van de 208.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts