Volvo S60 – Alles wat u moet weten

Volvo S60

De Volvo S60 is een luxueuze executive sedan die is gemaakt om te concurreren met Mercedes Benz C-Klasse, BMW 3-Serie en Audi A4. Dit betekent dat de S60 deel uitmaakt van de best verkochte luxe sedan groep en is als zodanig, een van de meest populaire Volvo’s van vandaag, behalve de SUV’s natuurlijk.

De S60 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2000 en werd later, in 2006, vervangen door de tweede generatie, de S60 II. De huidige generatie van de S60, de S60 III, is sinds 2019 in productie en zal waarschijnlijk nog een paar jaar het neusje van de zalm zijn in de Volvo compacte executive sedan line-up.

De S60 wordt geleverd in een verscheidenheid van verschillende motoren. Het motorenaanbod van de eerste generatie van de S60 draait vooral om de 5-cilinder lijnmotor, terwijl de tweede generatie van de S60 ook een 6-cilindermotor en een 4-cilindermotor heeft geïntroduceerd. De nieuwste S60 wordt uitsluitend geleverd met een 4-cilinder lijnmotor vanwege alle efficiencyvoordelen.

Qua design is de laatste huidige generatie S60 veruit de mooiste, terwijl de S60 van de eerste generatie de tweede plaats inneemt. De S60 is ook een relatief betrouwbare auto, maar hij heeft wel een aantal aandachtspunten. Qua waarde is hij degelijk, vooral de tweede en eerste generatie, terwijl de praktische bruikbaarheid is zoals je van een compacte sedan mag verwachten.

Volvo S60 – De aandrijflijn

Zoals in het begin al gezegd, is de 1e generatie S60 leverbaar met een overvloed aan inline 5-cilinder motoren met vermogens die variëren van 140 tot 300pk. De S60 I is ook verkrijgbaar met een paar dieselmotoren, maar die zijn niet zo populair in de VS. De S60 I wordt geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak en de keuze tussen FWD en AWD voor bepaalde modellen.

  Volvo C30 - Alles wat u moet weten

De tweede generatie van de S60 is beschikbaar met een 4-, 5-, of een enkele 6-cilinder motor. Het vermogen varieert van 200pk tot 350pk, terwijl de dieselmotoren een top bereiken van ongeveer 220pk. De S60 II is verkrijgbaar met een automaat, FWD of AWD.

De huidige S60 III biedt een paar inline 4-cilinder motoren met vermogens variërend van 163pk en 250pk. Hij wordt ook geleverd met een automatische versnellingsbak waarbij het vermogen naar de voorwielen of naar alle vier de wielen wordt gestuurd. De S60 III biedt ook een uitgebreide lijst van hybride motoren, waarbij de Polestar T8 S60 het krachtigste S60-model is met meer dan 450 pk.

De eerste twee generaties zijn niet allemaal even efficiënt, maar de S60 III is de meest efficiënte auto uit zijn klasse.

Volvo S60 – Ontwerp en chassis

De S60 van de eerste generatie heeft een klassieke Volvo-doosvormige designtaal, terwijl de tweede generatie veel ronder is. Dat maakte de S60 II een beetje dubieus op het gebied van design, vooral omdat de auto niet al te best verouderd is. De S60 III is zonder twijfel de mooiste van het stel, zowel van binnen als van buiten.

Het onderstel en de ophanging van de S60 zijn 100% afgestemd op comfort. Dat betekent dat zelfs de krachtigere S60-modellen nooit echt dynamisch aanvoelen. De S60 is ontworpen om sereen, comfortabel en thuis te zijn op de snelweg.

Volvo S60 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De eerste generatie S60 lijkt het slechtst te doen als het op betrouwbaarheid aankomt, terwijl de tweede generatie S60 al niet veel beter is. De huidige S60 III is een stuk betrouwbaarder te oordelen naar de eerste rapporten, maar we zullen moeten afwachten of de betrouwbaarheid nog tientallen jaren zal duren.

  Welke Volvo is vierwielaangedreven?

De meest voorkomende problemen met de S60 zijn een defecte luchtfilterstroomsensor, problemen met de ophanging, olielekkage, problemen met de aandrijflijn en problemen met de motorsteunen. Oudere S60-modellen hebben ook te kampen met elektrische problemen.

Volvo S60 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De prijzen van de tweedehands S60 variëren van minder dan $10.000 voor het eerste model tot meer dan $50.000 voor het huidige model. Je moet ook in gedachten houden dat zeldzamere, beter uitgeruste en beter onderhouden modellen een aanzienlijke prijsverhoging hebben ten opzichte van goed gebruikte modellen.

De S60 is een praktische auto dankzij de wijd openende 4-deurs, een mooie en gemakkelijk toegankelijke kofferruimte en de mogelijkheid om de stoelen met een druk op de knop te laten zakken. De S60 biedt ook een goed zicht, terwijl de wendbaarheid en de draaicirkel in lijn liggen met de rest van het segment.

FAQ Sectie

Hoe lang gaat een Volvo S60 mee?

De Volvo S60 is een essentieel Volvo sedan model en dat betekent dat Volvo zijn best doet om de S60 zo lang mogelijk mee te laten gaan. Veel online fora hebben dan ook geconcludeerd dat de S60 goed is voor minstens 20 jaar gebruik, of meer dan 200.000 mijl.

Als u echter al het nodige onderhoud uitvoert en niet als een complete maniak rijdt, gaan alle drie de generaties van de S60 waarschijnlijk wel twee keer zo lang mee. De manier waarop een individu met een auto omgaat is veel belangrijker als het op levensduur aankomt, meer dan wat de forums zeggen.

  BMW ix3 VS Volvo XC40 - Wat is beter?

Is de Volvo S60 een veilige auto?

De merknaam Volvo staat synoniem voor veiligheid en de S60 is een van de veiligste premium executive compacte sedans op de huidige markt. Volvo is al lang de industriestandaard als het gaat om veiligheid en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen, niet wat Volvo betreft.

Hoe dan ook, de eerste generatie S60 is niet zo veilig als de laatste twee, terwijl de S60 III verreweg de veiligste van het stel is. Vrijwel alle moderne veiligheidssystemen zijn in de S60 III te vinden en veel ervan zijn zelfs standaard.

Waarom kopen mensen de Volvo S60?

Het segment van de compacte luxesedans is rijk aan verbazingwekkende opties van veel autofabrikanten, overwegend Duitse. Volvo is echter de enige autofabrikant die gemakkelijk klanten kan stelen van het Duitse trio, omdat Volvo veel dingen biedt die de Duitsers gewoon niet bieden.

Zo biedt de S60 de meest geavanceerde hybride aandrijflijnen, terwijl ook het design van binnen en buiten minimalistischer is. De S60 is niet overdreven gestileerd zoals sommige Duitse compacte luxewagens, wat betekent dat hij zowel opgaat in het interieur als opvalt, afhankelijk van hoe u hem specificeert.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts