Welke Volvo is vierwielaangedreven?

Volvo produceert momenteel de vierwielaangedreven XC90, die rijdt zoals vele vierwielaangedreven voertuigen. Verder heeft Volvo vrachtwagens en militaire voertuigen gemaakt die 4WD zijn, waaronder de Volvo MX 4×4 Rigid.

Vierwielaandrijving, 4WD, betekent dat een voertuig alle vier de wielen gebruikt om te rijden. De XC90 is een elektronisch gestuurde AWD-auto die alle wielen intelligent gebruikt. Hoewel het technisch gezien AWD is en geen 4WD, kan de XC90 nog steeds overweg met behoorlijk zwaar terrein en off-road omstandigheden, zoals veel 4WD voertuigen.

Hoewel sommigen de XC90 als 4WD zouden omschrijven, geeft Volvo dat zelf niet aan. Dat komt vooral omdat autofabrikanten de neiging hebben om hun eigen kijk te hebben op hoe ze de systemen bouwen. Als we het echter hebben over pure 4WD met een vergrendelbaar middendifferentieel of transmissie, dan maakt Volvo MX 4×4 Rigid.

Volvo’s slimme AWD-systeem

Volvo is altijd goed geweest als het gaat om het maken van hun auto’s. De carrosserieën die ze maken zijn altijd veiliger en betrouwbaarder dan andere. De platforms die ze gebruiken zorgen voor een betere balans, koprolbescherming en een beter brandstofverbruik. Recentelijk zijn ze overgestapt op luchtvering, wat zorgt voor een soepelere rit.

Volvo’s AWD maakt gebruik van elektronische technologie van Volvo. Het transmissiesysteem maakt gebruik van een computer om te kiezen welk wiel op een bepaald moment het meeste vermogen nodig heeft. De AWD van Volvo zorgt voor een zeer goede tractie op de weg en verdeelt het koppel over alle wielen om de beste grip op de weg te bieden.

Het Volvo AWD-systeem controleert of een wiel koppel nodig heeft en verdeelt dit vervolgens naar gelang de behoefte van een bepaald wiel. Het systeem is intelligent genoeg om onder normale rijomstandigheden het grootste deel van het vermogen naar de voorwielen te sturen. Bij stilstand drijft het systeem echter de achterwielen aan, zodat die voorbereid zijn op maximale acceleratie. HALDEX Traction creëert een AWD-systeem voor Volvo.

  Wat is de beste Volvo ooit gemaakt?

De Volvo XC90 kan rijden als een 4×4

De Volvo XC90 is een AWD SUV met een automatische transmissie met acht versnellingen van Aisin-technologie. De auto kan goed overweg met sneeuw en guur weer, en is ook geschikt voor ritten in de stad. Hij kan zelfs worden gebruikt voor wat occasionele kleine off-road ervaringen.

De XC90 heeft ook Hill Start Assist-functies die helpen bij het afdalen en beklimmen van heuvels. Hoewel hij sommige heuvels en terreinen aankan, is hij niet bedoeld voor hard off-road rijden en bergbeklimmen.

In de vorige generatie, gebruikte Volvo het P2 Platform voor de auto. Later verving men het P2 platform door het SPA platform. Hierdoor kreeg de auto een betere wegligging, waardoor de XC90 nog beter kan presteren op heuvels en andere lichte off-roading evenementen. De auto heeft een luchtveringssysteem dat de kans op koprollen zeker vermindert en de off-road capaciteiten verbetert.

De XC90 heeft een grote bodemvrijheid, wat zorgt voor betere ritten op oneffen wegen. Hij heeft een bodemvrijheid van 9,2 inch (238 mm), wat veel hoger is dan de gemiddelde bodemvrijheid van een 4×4 SUV van 6 tot 8 inch. Gezien zijn carrosserie en andere specificaties kan de XC90 dus op dezelfde manier worden gebruikt als veel andere voertuigen met vierwielaandrijving.

Volvo’s heavy-duty 4WD trucks en militaire voertuigen

Volvo maakte zijn eerste vrachtwagen in 1928 en dat was LV serie 1. De vrachtwagens die Volvo produceert zijn pure 4WD met alle differentiëlen, transmissies en remmen die bij een 4×4 horen. Ze werden zelfs gerangschikt als ’s werelds op één na grootste fabrikant van heavy-duty vrachtwagens.

Volvo heeft zowel vrachtwagens voor transport als voor militair gebruik gemaakt. De militaire voertuigen vallen onder de naam Volvo Defense.

Net als alle Volvo’s zijn ook de vrachtwagens van Volvo een van de veiligste ter wereld. De veiligheidsvoorzieningen bieden veiligheid aan de chauffeur en aan andere voertuigen op de weg. Enkele van de veiligheidsvoorzieningen zijn:

 • Driver Alert Support
 • Remmen op rek
 • Waarschuwing voor botsing met noodrem
 • Lane Keeping Ondersteuning
  Gaan Volvo's vaak kapot? Is Volvo een betrouwbare auto?

Volvo 4×4 Truck line-up

Volvo produceert een aantal zware 4×4-voertuigen die over de hele wereld verkrijgbaar zijn, onder meer in Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ze maken zelfs voertuigen die tot 8×6 zijn. Hun 4×4’s omvatten:

 • Volvo MX 4×4 Rigide verdedigingsvoertuig
 • Volvo FL 4×4
  In het verleden hebben ze ook een aantal andere 4×4 militaire voertuigen gemaakt zoals:
 • Volvo C303
 • Volvo L3314

Is er meer 4WD in Volvo’s toekomst?

Het is moeilijk in te schatten of Volvo in de nabije toekomst nog een puur 4WD voertuig zal maken. Ze hebben bijna alle 4WD-functies aan de XC90 gegeven, dus het lijkt onwaarschijnlijk voor een gewone personenwagen. Ze richten zich steeds meer op elektrische auto’s.

Volvo trucks hebben enkele 4×4’s gemaakt in andere markten, maar niet in de VS. De kans dat er een 4×4 in de VS komt, is klein omdat de Amerikaanse chauffeurs de voorkeur geven aan grotere en zwaardere vrachtwagens, waarvan er genoeg zijn op de Amerikaanse markt.

FAQ

Wat is het verschil tussen AWD en 4WD?

Bij 4WD-voertuigen gebruiken de auto’s alle 4 de wielen om de auto voort te bewegen. Dit geeft de auto extreem veel grip en tractie op de weg, waardoor hij uitstekend geschikt is voor off-road ervaringen. Ook bekend als 4×4’s, kunnen 4WD-voertuigen het voertuig zelfs op rotsachtige oppervlakken voortbewegen. Het 4WD-systeem is echter niet altijd ingeschakeld. Het wordt meestal automatisch uitgeschakeld en kan worden ingeschakeld met een knop of door aan een hendel te trekken.

AWD (All-wheel drive) gebruikt ook alle vier de wielen om de auto te laten rijden, maar het systeem is altijd ingeschakeld. Het systeem van de auto verdeelt de aandrijfkracht naar gelang de behoefte van een bepaald wiel. Dit is echt nuttig voor gladde wegen, waar het systeem meer vermogen en koppel stuurt naar het wiel dat het het meest nodig heeft.

  Wat is veiliger, Volvo of Audi?

Zowel AWD als 4WD gebruiken dus alle vier de wielen om de auto te laten rijden. Het grootste verschil zit echter in de overbrenging van het vermogen. Bij 4WD wordt het systeem ingeschakeld door de bestuurder, terwijl bij AWD het systeem het vermogen op intelligente wijze levert. 4WD-systemen zijn nuttig voor off-road ervaringen, terwijl AWD nuttig is voor algemeen stadsgebruik en gladde wegen.

Is AWD beter dan 4WD?

Zowel AWD als 4WD hebben hun eigen voor- en nadelen. Het hangt allemaal af van wat voor soort rit de koper wil. De voordelen van AWD zijn onder andere een betere wegligging op gladde wegen, meer grip op de weg en betere prestaties op sneeuw of ijs. De nadelen van AWD zijn onder andere een complex systeem dat resulteert in een duurdere auto, een lagere brandstofefficiëntie dan 2WD, en een korte levensduur van de banden.

4WD heeft ook zijn eigen voordelen zoals betere tractie op rotsachtige oppervlakken en het beste voor off-road rijden. De nadelen van 4WD zijn duur onderhoud en lage brandstofefficiëntie.

Wat zijn de beste 4×4-SUV’s?

Er zijn verschillende goede 4×4 SUV’s op de markt vandaag. De laatste tijd houden mensen gewoon van het gevoel van een groter voertuig en de rijervaring. Dus, autofabrikanten hebben ook besloten om een aantal van de beste functies in SUV’s. Enkele van de beste 4×4 SUV’s omvatten de:

 • 2021 Ford Bronco
 • Toyota Land Cruiser
 • 2020 Land Rover Discovery
 • 2020 Jeep Wrangler

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts