Welke Volvo heeft een zonnedak?

Alle Volvo-modellen hebben een zonnedak of panoramisch zonnedak. Deze zonnedaken zijn van de hoogste kwaliteit en Volvo zorgt ervoor dat veiligheid prioriteit nummer één is. Het glas is een zeer hard materiaal en Volvo werkt hard aan de structurele integriteit, zodat het grote panoramische zonnedak niet helpt bij koprollen.

Volvo biedt de optie om een zonnedak toe te voegen aan al hun automodellen, en biedt zelfs een panoramisch zonnedak aan in veel auto’s zoals de XC40 of XC90. De premium-kwaliteit zonnedaken en panoramische zonnedaken verbeteren de rijervaring en laten meer licht in de auto toe.

Volvo open daken

Volvo biedt echte luxe zonnedaken en er zijn ook panoramische zonnedaken aanwezig in veel auto’s. Het zonnedak kan de auto opwarmen op een koele dag en laat meer zonlicht binnen wanneer de zon schijnt. Het uitzicht vanuit het zonnedak is ook adembenemend.

Zonnedaken zijn aanwezig in bijna alle Volvo-modellen behalve de V60, maar de V60 cross-country biedt in plaats daarvan een groot panoramisch zonnedak. De functionaliteit van Volvo’s zonnedaken is ook heel eenvoudig, en ze kunnen worden geopend met slechts één druk op de knop. Er is ook een winddeflector. Het panoramisch zonnedak is verdeeld in twee glazen.

Volvo-modellen met zonnedaken

Bijna alle Volvo’s hebben een zonnedak als optie. Sommige auto’s hebben alleen de optie zonnedak, terwijl de meeste Volvo modellen een panoramisch zonnedak hebben, wat veel beter is dan een klein zonnedak. Dit is de lijst van Volvos komen met hun type zonnedak:

 • 2021 Volvo S60 – panoramisch zonnedak
 • 2021 Volvo S90 – zonnedak
 • 2020 Volvo V60 Cross Country – panoramisch zonnedak
 • 2020 Volvo V90 – panoramisch zonnedak
 • 2021 Volvo XC40 – panoramisch zonnedak
 • 2021 Volvo XC60 – panoramisch zonnedak
 • 2021 Volvo XC90 – panoramisch zonnedak
  Is Volvo een luxemerk?

Hoe opent u uw Volvo zonnedak

Het panoramische zonnedak van Volvo bestaat uit twee stukken glas: het ene kan verticaal worden geopend, en het andere is een vast stuk glas. Het voorste deel kan worden geopend met een bediening die zich aan de binnenkant van het dak bevindt. De auto moet worden aangezet om het voorste glas open te krijgen.

Belangrijk om in gedachten te houden is dat als het dak bevroren is, u het zonnedak niet mag bedienen.

Voordelen van het zonnedak

Er zijn veel voordelen aan het panoramisch zonnedak van Volvo, zoals:

 • Betere luchtstroom – Het zonnedak geeft een betere temperatuur door de luchtstroom. Als de auto warm is, dan kan de lucht van buiten de auto op natuurlijke wijze afkoelen.
 • Niet lawaaierig – als u de gewone ramen opent tijdens het rijden, kan het veel te lawaaierig zijn, maar met het panoramisch zonnedak is er geen lawaai.
 • Vluchtweg in geval van nood – in geval van een ongeluk kan het dak dienen als vluchtweg in geval van nood.
 • Zonneschijn – op een koude winterdag kunt u de warme zonneschijn voelen en zo uw rijervaring verbeteren.
 • Beter netwerk – soms is er een slechte verbinding in de auto. Door het dak te openen krijgt u een betere verbinding zonder lawaai te maken zoals bij het openen van de ramen.

Nadelen van een zonnedak

Zonnedaken hebben ook enkele nadelen, waaronder:

 • De auto te warm maken – het is niet gunstig voor degenen die in warme weersomstandigheden leven, omdat het de auto echt kan opwarmen.
 • Meer gewicht – het glas van het panoramisch zonnedak is echt zwaar, wat meer gewicht aan de auto kan toevoegen.
 • Minder isolatie – het kan een probleem worden wanneer u in de regen rijdt.
 • Condensatie – het glas kan op koude dagen wat waterdruppels opvangen door condensatie.
 • Breekprobleem – het glas kan breken als er iets op valt.
  Welke Volvo is het veiligst?

Zonnedaken 101

Een zonnedak is een grote open ruimte of raam op het dak van de auto. De open ruimte is bedekt met glas en vervolgens met een beweegbaar paneel. De zonnedaken bieden zonlicht en frisse lucht tijdens het rijden met de auto. Zij vormen een beter alternatief voor cabriolets, die de hele tijd open zijn en gevaarlijk door hun structurele stijfheid.

Soms worden zonnedaken ook wel “moonroofs” genoemd. Manteldaken kunnen echter niet uit de auto worden verwijderd. Ze kunnen worden gekanteld of opengeschoven, zodat de bestuurder meer contact heeft met de omgeving om hem heen.

Zonnedaken en moonroofs laten frisse lucht binnenkomen, wat in veel omstandigheden nuttig kan zijn. Er zijn echter ook nadelen, zoals defecten of minder structurele integriteit.

Soorten zonnedaken

Er zijn vele soorten zonnedaken die in de geschiedenis van auto’s zijn gebruikt. Zonnedaken zijn er ook in verschillende stijlen en vormen zoals:

 • Pop-up zonnedak – bij dit type springt de achterruit gewoon omhoog
 • Panoramisch zonnedak – grote glazen op het dak die kunnen worden geopend met bedieningselementen
 • Ingebouwd zonnedak – het paneel beweegt en het glas of metaal kan terugschuiven in de binnenruimte in het dak van de auto om de hele ruimte te openen.
 • Top-mount zonnedak – bij dit type beweegt de buitenste ruit gewoon naar achteren, maar blijft bovenop de auto.

FAQ

Waarom zijn zonnedaken populair?

Zonnedaken zorgen ervoor dat zonlicht en frisse lucht in de auto komen. Ook het uitzicht van de auto van buitenaf wordt door het zonnedak sterk verbeterd. Mensen vinden het prettig om op koude winterdagen warm zonlicht te ervaren. De zonnedaken geven ook een schitterend zicht op de hemel, en nog beter bij het panoramisch zonnedak.
Het zonnedak laat ook het natuurlijke licht in de auto, wat vooral prettig is op lange reizen. Zonnedaken kunnen ook helpen bij een auto-ongeluk, door als nooduitgang te fungeren.

  Waarom is Volvo gestopt met het maken van de xc70?

Zijn zonnedaken gevaarlijk?

Het grootste gevaar van een zonnedak is dat het kapot gaat. Een zonnedak kan door allerlei dingen kapot gaan, bijvoorbeeld door een zwaar voorwerp dat erop valt, en dat kan ernstig letsel veroorzaken. Sommige zonnedaken kunnen ook een slechte structurele integriteit veroorzaken. Er zijn gevallen geweest waarin bestuurders en passagiers zijn uitgeworpen uit het zonnedak bij een ongeval.

De gevallen van het uitwerpen uit een zonnedak hebben de dood van 230 mensen veroorzaakt. Veel bedrijven zijn begonnen met de herziening van zonnedaken, zoals General Motors. Zonnedaken kunnen ook zonnebrand, meer gewicht en opwarming van de auto veroorzaken.

Hoe lang gaan zonnedaken mee?

De meeste zonnedaken die tegenwoordig worden gemaakt, gaan lang mee dankzij hun goede techniek en materialen. Vroeger waren er lekkageproblemen bij zonnedaken, maar tegenwoordig gebruiken autofabrikanten een betere rubberdichting, die lang meegaat. Daarom kunnen zonnedaken gemakkelijk 20 jaar meegaan zonder grote problemen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts