Kan het zonnedak open op de snelweg?

Rijden met een open dak op hoge snelheid kan windvlagen veroorzaken die oncomfortabel en soms zelfs gevaarlijk zijn, afhankelijk van hoe snel u rijdt. Het hangt er ook van af hoe uw zonnedak is ontworpen om met dergelijke omstandigheden om te gaan, maar al bij al moet u het zonnedak op de snelweg kunnen openen.

Oudere auto’s zijn vaak uitgerust met kleinere zonnedaken die niet bestand zijn tegen hogere snelheden omdat ze meestal niet zijn voorzien van een winddeflector. Hoe dan ook, de meeste nieuwere auto’s bieden een groter zonnedak, en bijna alle van hen komen met een vorm van windbescherming.

Als u twijfelt, is het altijd het beste om ofwel in de handleiding van uw auto te kijken, ofwel rond te vragen bij uw dealer. Als u niet in staat bent om beide te doen, moet je gewoon vasthouden aan de 60mph limiet die een veilige snelheid voor bijna elk type van zonnedak die er zijn.

Om eerlijk te zijn, kunt u het zonnedak openen op vrijwel elke wettelijke snelheid in de VS zonder een probleem als de auto is uitgerust met een winddeflector. Uw schuifdak openen aan illegale snelheden is veel minder een probleem als u in de problemen komt met de politie.

Het ontwerp van het zonnedak – waarom het überhaupt bestaat

Het doel van een zonnedak is om u te voorzien van extra lucht, extra licht, extra ventilatie, en extra stijl. Zonnedaken variëren van kleinere metalen zonnedaken die meestal op oudere auto’s zijn gemonteerd tot grote panoramische panelen die het hele dakoppervlak in beslag kunnen nemen.

De meeste van hen kunnen worden geopend, behalve de allergrootste, en de meeste van hen komen ook met een vorm van windbescherming. Een panoramisch zonnedak geeft de auto een luchtig gevoel, een aangenamere plaats om tijd door te brengen, waar u ook zit.

  Is een zwarte auto heter dan een witte auto?

Dat gezegd zijnde, om van het zonnedak te kunnen genieten, moet u zich in een comfortabele omgeving bevinden. Dat betekent dat het zonnedak er niet echt voor gemaakt is om het te openen terwijl u op hoge snelheid rijdt. Ook al is het helemaal prima om het raam te openen op snelwegsnelheden, het is niet echt comfortabel als uw auto niet beschikt over een adequaat niveau van windbescherming.

Meest voorkomende redenen waarom mensen voor een zonnedak kiezen

Mensen kopen niet altijd een auto met een zonnedak om het te gebruiken waarvoor het bedoeld is. Sommige mensen vinden het extra licht in de cabine gewoon prettig, omdat het interieur daardoor veel aangenamer wordt. Ze geven er niet om het zonnedak te openen, en ook niet om hoe snel ze kunnen rijden met het open.

Ik heb zelf zelden het zonnedak van mijn auto geopend, ook al is mijn auto ermee uitgerust. Ik geniet van het extra licht dat het zonnedak binnenbrengt, en zij genieten ook van de styling ervan omdat het dak zwart is geschilderd, wat perfect contrasteert met sommige fellere kleuren van het exterieur, zoals rood of wit.

Tesla is momenteel een van de populairste automerken ter wereld, en de enorme panoramische zonnedaken die in elk Tesla-model worden aangeboden, kunnen helemaal niet worden geopend. Ze zijn er alleen voor styling en extra licht doeleinden, omdat de overgrote meerderheid van de klanten niet eens geïnteresseerd zijn in het rijden met een geopend zonnedak.

  Beste auto voor de jacht

Waarom u het zonnedak niet moet openen op een snelweg

Hoewel u zich volledig in orde zou moeten voelen als u het zonnedak opent tijdens het rijden op hogere snelheden, is het beter om het niet te doen omdat het oncomfortabel is en het ook uw algemene efficiëntie kan verlagen. Een andere reden waarom Tesla’s geen open daken aanbieden, is dat ze de aerodynamica beïnvloeden.

Ze creëren luchtweerstand, waardoor de auto minder glad wordt en het brandstofverbruik toeneemt. Een ander veelvoorkomend probleem met een zonnedak is dat mensen vaak vergeten het te sluiten als ze de auto verlaten. Omdat de meeste zonnedaken kunnen worden gekanteld of volledig kunnen worden geopend, is het soms moeilijk te beoordelen of het zonnedak volledig is gesloten.

Dit kan een groot probleem zijn als het begint te regenen, omdat er dan snel veel water in het interieur van de auto kan komen, wat een enorm probleem kan zijn. Zonnedaken zijn een slim stukje design dat de rijervaring aangenamer maakt, maar u moet zich bewust zijn van wat er kan gebeuren als u de handleiding niet volgt.

FAQ Sectie

Waarom zou ik een auto met zonnedak kopen?

Er zijn vele redenen om een auto met zonnedak te kopen, maar hoe belangrijk die redenen zijn, bepaalt u zelf. Zoals al ontelbare keren is gezegd, voelt uw auto veel ruimer en lichter aan. Dit kan zorgen voor een aangenamere uitstraling in de auto, wat op zich al genoeg is voor de meeste mensen om een zonnedak te kopen, waaronder ikzelf.

Daarnaast kan een zonnedak ook de doorverkoopwaarde van de auto verhogen omdat de optie van een zonnedak vaak een van de duurste fabrieksopties is die u kunt krijgen.

  Wat zijn de moeilijkste auto's om aan te werken?

Waarom zou ik geen auto met een zonnedak kopen?

Sommige mensen zijn van mening dat de aankoop van een auto met zonnedak potentiële problemen met zich meebrengt die gemakkelijk volledig vermeden kunnen worden. Als uw auto een gewoon dak heeft, is de kans op lekkage verwaarloosbaar klein. Aan de andere kant zijn er talloze gevallen bekend van eigenaren die lekkage van het zonnedak hebben gemeld bij vrijwel alle automerken.

Naast de prijs maakt een zonnedak de auto natuurlijk ook minder praktisch, omdat het de passagiers een aanzienlijk deel van de hoofdruimte ontneemt. Bovendien verhoogt een open dak ook het zwaartepunt en het gewicht van de auto, en beide zijn nadelig voor de rijeigenschappen van uw auto.

Kunt u met een cabriolet op de snelweg rijden?

Ja, om ongeveer dezelfde redenen, want ook cabriolets zijn ontworpen om hogere snelheden aan te kunnen, omdat ze op verschillende manieren de wind slim kunnen regelen. Als alle ramen omhoog staan en de auto is uitgerust met een degelijke winddeflector, is een moderne cabriolet aangenaam om in te rijden, ongeacht de snelheden in kwestie.

Sommige cabriolets, zoals de Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse, halen zelfs met open dak een topsnelheid van 253 km/u, dus je kunt gerust zeggen dat je in je “gewone” auto 60 km/u kunt rijden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts